De Europese Unie geeft de Verenigde Staten toegang tot bijna alle bankgegevens, een overeenkomst die vergaande gevolgen voor de privacy van Europese bedrijven en burgers heeft. EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie zijn vandaag met de regeling akkoord gegaan, die morgen al van kracht wordt. Het draait allemaal om SWIFT, het centrum van het internationale bankwezen waar de meeste Europese banken bij zijn aangesloten. De Amerikaanse tak van SWIFT werd door de Amerikaanse overheid gedwongen om toegang tot alle bankgegevens te verschaffen, omdat dit nodig zou zijn in de strijd tegen terrorisme. Nu gaat deze controle ook voor Europese transacties gelden.
Hoop
De Europese leiders wilden het voorstel er met de grootst mogelijke spoed door heen duwen, omdat morgen het verdrag van Lissabon geldig wordt, waardoor het Europees Parlement mee had mogen beslissen. "Een klap in het gezicht van de Europese democratie", aldus critici. SWIFT verwerkt dagelijks 15 miljoen transacties voor meer dan 9000 banken wereldwijd. Het gaat dan om het bedrag, afzender, ontvanger en bij de transactie vermelde opmerkingen.
Door de overeenkomst is het ook mogelijk om andere persoonlijke informatie naar de Amerikanen te versturen. Dit laat de Verenigde Staten een gigantische datamining database opstellen, om zo elke zakelijke onderneming binnen de EU te onderzoeken. "De Verenigde Staten zullen dat nooit openlijk toegeven. Maar databeschermingsovereenkomsten zouden niet op hoop, maar op principes moeten zijn gebaseerd. Het huidige voorstel is alleen gebaseerd op hoop", besluit de Brusselse Blogger.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.