image

Google wil DNS overnemen

vrijdag 4 december 2009, 10:59 door Redactie, 27 reacties

Google is al voor veel mensen de zoekmachine en e-mailprovider bij uitstek, maar de zoekgigant wil nu ook het telefoonboek van het internet worden. Gisteren lanceerde Google een nieuw project genaamd "Google Public DNS". Het Domain Name System (DNS) vertaalt IP-adressen naar hostnames, zodat internetgebruikers in plaats van een IP-nummer een naam in de browser kunnen intypen. Volgens Google zou de eigen DNS oplossing het web een stuk sneller maken. "Ons onderzoek heeft aangetoond dat snelheid belangrijk voor internetgebruikers is, dus de afgelopen maanden hebben onze engineers verbeteringen aan onze publieke DNS resolvers doorgevoerd, om gebruikers sneller, veiliger en betrouwbaarder te laten surfen", zegt product manager Prem Ramaswami.

Gebruikers kunnen Google's DNS oplossing zelf instellen, wat betekent dat het opvragen van een website voortaan via de servers van Google loopt. Hoewel de code niet opensource is, zegt de zoekgigant dat het van plan is om alles wat het met dit project leert, met de "bredere web gemeenschap" en andere DNS providers te delen, om zo het internetten voor alle internetgebruikers wereldwijd te verbeteren, gaat Ramaswami verder.

Veiligheid
Naast snelheid zegt Google dat ook beveiliging een belangrijke reden is om op Google Public DNS over te stappen. DNS is namelijk voor allerlei spoofing aanvallen kwetsbaar die de cache van de namenserver kunnen "vergiftigen", waardoor gebruikers naar kwaadaardige websites worden doorgestuurd. Verder worden DNS resolvers vaak ingezet voor het uitvoeren van DoS-aanvallen op andere systemen.

Om dat te voorkomen heeft Google verschillende oplossingen aan de eigen DNS software toegevoegd, die de authenticiteit van de antwoorden van andere nameservers garanderen en ervoor zorgen dat de servers niet voor DoS-aanvallen worden gebruikt. De beveiligingsmaatregelen die Google neemt legt het op deze pagina verder uit.

OpenDNS
Een bekende aanbieder van DNS is OpenDNS, en daar zijn ze niet verrast door de actie van Google. "Het was slechts een kwestie van tijd voordat één van de internetgiganten het strategisch belang van DNS besefte", zegt oprichter David Ulevitch. Het is bijna vier jaar geleden dat OpenDNS het licht zag. Volgens hem is Google Public DNS niet hetzelfde als OpenDNS. "Als je Google DNS gebruikt, dan krijg je de ervaring die zij voorschrijven. Als je OpenDNS gebruikt, krijg je de Dashboard controls om jouw ervaring te beheren op die manier die jij wilt, voor jezelf, gezin of organisatie."

Ulevitch waarschuwt mensen en bedrijven die mogelijk op Google Public DNS willen overstappen. "Google beweert dat deze dienst beter is omdat het geen reclames of redirects heeft. Maar je moet niet vergeten dat ze ook de grootste adverteerder en doorverwijzer op het internet zijn. Om te denken dat Google's DNS dienst alleen positief voor het internet is, zou erg naïef zijn."

Controle
Daarnaast is het de vraag of internetgebruikers echt willen dat Google zoveel meer van hun internetervaring controleert dan dat het al doet, gaat Ulevitch verder. "Van Chrome OS onderaan de stack tot Google Search helemaal bovenaan, het wordt een end-to-end infrastructuur die volledig in handen van Google is, het grootste advertentiebedrijf ter wereld. Ik geef de voorkeur aan een heterogeen internet waar veel partijen aan bijdragen om dit ding te laten werken in plaats van een internet dat door één groot bedrijf wordt gerund."

Reacties (27)
04-12-2009, 11:04 door Anoniem
"wat ze wel en niet bewaren zie ik nog iets leuks bij":
We don't correlate or combine your information from these logs with any other log data that Google might have about your use of other services, such as data from Web Search and data from advertising on the Google content network. After keeping this data for two weeks, we randomly sample a small subset for permanent storage.

Hmmm "we randomly sample a small subset for permanent storage" we maintain your privacy ,righttt.
04-12-2009, 11:19 door Anoniem
Eerst testen en dan oordelen erover.
04-12-2009, 11:21 door Anoniem
Gaat denk ik toch wel lastig voor ze worden, gelukkig.
De gemiddelde gebruiker heeft nog nooit van DNS gehoord, laat staan dat ze weten wat het is. En van de gebruikers die wel weten wat het is heeft denk ik toch wel een deel afkeer van Google vanwege de privacy, dus ik zie ze nog niet zo snel DNS overnemen..
Tenzij ze natuurlijk de portemonnee laten rollen aan ISP's om default DNS provider te worden, dat zou best creepy zijn..
04-12-2009, 11:26 door Anoniem
Zo hé, binnenkort ook nog eens de mogelijkheid alle dns request te droppen bij Google.
Wanneer krijg ik mijn plaats toegewezen in een kantoor van Google of gaan ze mijn werkstation leveren - dan hebben ze veel beter overzicht in mijn online bezigheden, 'k weet het zeker.

'k Heb niks tegen Google - Alleen tegen het overrompelende geweld van Google op niets vermoedende gebruikers. Die hun gegevens (gratis) prijsgeven.
04-12-2009, 11:58 door Anoniem
Probleem is natuurlijk dat DNS echt heel lek is. Als Google dat veiliger maakt, zullen er veel partijen geneigd zijn om dat maar te gebruiken. Zeker met de marketing power van Google om dat nog eens te benadrukken. En hoe hou je dat dan nog tegen...

En die privacy claims... Inderdaad onzin natuurlijk... Je weet dat alles aan elkaar te koppelen is. Dat kunnen ze al binnen die 2 weken, om nog maar te zwijgen over dat "random sample". Dit is voor Google gewoon nog een ontbrekende schakel in de keten... Ze weten straks (of zelfs nu al) echt veel meer dan bijv. de overheid van je weet...
04-12-2009, 12:08 door Anoniem
Probleem met google wordt eigenlijk:

Ze leveren antispam (Postini)
Ze leveren een GSM OS (Android)
Ze leveren een browser (Chrome)
Ze leveren een PC OS (Chrome OS)
Ze leveren zoekresultaten (Google)
Ze leveren mail (GMail)
Ze leveren advertenties (Google Adds)
Ze leveren software (Google Apps)

Neelie, wordt het niet eens tijd om hier op te acteren? Te veel vervlechting met als mogelijk risico een monopolist erger dan MS en Apple samen
04-12-2009, 12:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-12-2009, 12:26 door Anoniem
De titel van dit artikel slaat echt serieus nergens op.
04-12-2009, 13:20 door Anoniem
Eens uitzoeken of Google DNS wel een IPv6 adres heeft. OpenDNS heeft dat namelijk niet.
04-12-2009, 13:29 door Anoniem
Door Anoniem: Probleem met google wordt eigenlijk:

(...)
Ze leveren advertenties (Google Adds)
(...)
en ze hebben nog een aantal andere online advertentiebedrijven. Door de DNS-records van haar concurrenten te laten verwijzen naar hun eigen advertentietoko, vergroot je de inkomsten aanzienlijk.
04-12-2009, 13:58 door Anoniem
Google kan NXDOMAIN vervangen door de search pagina van Google, dat levert advertentieinkomsten op.
04-12-2009, 14:13 door Anoniem
Door Anoniem: Probleem met google wordt eigenlijk:

Ze leveren antispam (Postini)
Ze leveren een GSM OS (Android)
Ze leveren een browser (Chrome)
Ze leveren een PC OS (Chrome OS)
Ze leveren zoekresultaten (Google)
Ze leveren mail (GMail)
Ze leveren advertenties (Google Adds)
Ze leveren software (Google Apps)

Is helemaal geen probleem. Ik heb geen Postini, geen GSM met Android, geen Chrome Browser, ik ga Chrome OS niet gebruiken want geen netbook, ik Scroogle, geen Gmail, en mijn Firewall Webcontrol houdt verder alles tegen incl. Google Adds; geen Google Apps.
Waarom zou Nelie hier naar moeten kijken, je kiest er zelf al of niet voor. Ik NIET dus.
04-12-2009, 23:08 door Anoniem
@14.13

Zelfs al kies ik niet voor al die zaken, dan nog wat ik geconfronteerd met mensen die er wel gebruik van maken door het sturen van mails naar gmail.

Tevens is het mogelijk dat niet internet activiteiten toch op internet belanden bewust of onbewust. Denk aan uitslagen, reunie, groepsfoto's etc etc...
04-12-2009, 23:36 door Anoniem
Waarom zou Nelie hier naar moeten kijken, je kiest er zelf al of niet voor. Ik NIET dus.
Omdat het merendeel van de internetters hier helemaal geen besef van hebben; die moeten in bescherming worden genomen door een instantie die én autoriteit én overzicht heeft. Nu kan dat lijken alsof kwaad met kwaad wordt bestreden, maar Europa móet voor zijn onderdanen zorgen, Google als bedrijf moet helemaal niks, behalve winst maken voor zijn aandeelhouders. Dan weet ik wel aan wiens kant ik sta.
05-12-2009, 01:29 door Anoniem
DNS in handen van een commercieel bedrijf? Het publieke belang, wereldwijd is veelste groot dit over te laten aan Google. Nooit doen.
05-12-2009, 09:36 door Anoniem
Nelie valt alleen MicroSoft aan.
Google is één groot botnet en gegevensverzamelaar.
Nog steeds goede zoekrobot die google, maar voor de rest rommel.
05-12-2009, 10:45 door Anoniem
We zijn tegen monopolies, behalve als het om Google gaat. Die mag alles. Wel, we spreken elkaar over een poosje wel, als iedereen voor alle internetverkeer aan Google moet betalen.
05-12-2009, 11:18 door Anoniem
http://www.openbsd.org/lyrics.html#46
05-12-2009, 11:20 door Anoniem
Doet me een beetje denken aan de film anti-trust (aanrader), alleen was die meer gericht met Microsoft.

Het is niet erg dat een bedrijf marktleider is, maar om op alles controle uit te willen oefenen gaat toch echt te ver!

"Probleem is natuurlijk dat DNS echt heel lek is. Als Google dat veiliger maakt, zullen er veel partijen geneigd zijn om dat maar te gebruiken. Zeker met de marketing power van Google om dat nog eens te benadrukken. En hoe hou je dat dan nog tegen..."
Dat is pure marketing FUD! Oké, DNS heeft enkele problemen die in het uiterste geval het internet omver kunnen gooien. Maar dit gaat dat niet oplossen.

Als ze DNS echt veiliger willen maken, dan ontwikkelen ze een eigen DNS software pakket/programma (al dan niet Open-Source).
En bieden dat naar de mensen aan! en houden niet zelf alles in handen.

Het is nu alleen maar wachten tot de eerste 'waarheden' aan het licht komen en iemand ingrijpt.
05-12-2009, 11:33 door Syzygy
Eigenlijk wel goed artikel. (Kop is weer een beetje Telegraferig zoals als eerder opgemerkt)

DNS is natuurlijk al een oud begrip.
Sinds MS van Wins naar DNS is overgestapt is dit dus een wereldstandaard (was het al maar door de erkenning van MS nog een extra boostje) echter opgezet in tijden waarin andere prio's gelden.
Door explosieve groei van het aantal Internet gebruikers hebben heldere geesten eens goed nagedacht over DNS en werd OPENDNS geboren. Ik heb daar mijn twijfels over maar Google gaat dus weer iets verder.

Niet te min moeten we dus de entrepreneur Google prijzen om zijn idee en het bespeuren van mogelijkheden.
(let wel, ik prijs Google als marketing organisatie en niet hun versie van DNS)

Als Google er in slaagt een DNS alias te creëren die, sneller is ( dus niet gebaseerd op meer of groter cache) dan hebben ze natuurlijk wel een draagvlak.
Als ze dan hun commerciële verdiensten niet ten koste van alles laten prevaleren heeft dit wel een kans van slagen.
( of was er nog iemand in de stille veronderstelling dat Google dit gratis deed om het algemeen nut van het Internet te dienen of hun goede bedoelingen jegens de mensheid in het algemeen te uiten)

We wachten af !!


Met betrekking tot de opmerking over de mededinging en Nelly Smit Kroes.
Je snapt het niet helemaal.
Google levert een handvol applicaties en services. Die applicaties kun je wel of niet installeren en er zijn voldoende alternatieven.
Google als Monopolist is natuurlijk lulkoek, waarschijnlijk begrijp je het begrip Monopoly niet.
05-12-2009, 13:28 door spatieman
oja, stel je je DNS in op GDNS, krijg je eerst ongeacht os en browser een meuk reklame te zien.
en dan pas, nadat 5 minuten reklame kijken voorbij zijn, je website..
05-12-2009, 14:57 door cyberpunk
Google = EVIL!

Net zoals OpenDNS zal ik ook deze DNS niet gebruiken. Kan me niet schelen wat ze aanbieden en welke "voordelen" het zou hebben.
05-12-2009, 18:08 door Syzygy
Door spatieman: oja, stel je je DNS in op GDNS, krijg je eerst ongeacht os en browser een meuk reklame te zien.
en dan pas, nadat 5 minuten reklame kijken voorbij zijn, je website..

Ach het regent toch ;-)
05-12-2009, 21:53 door Anoniem
Door cyberpunk: Google = EVIL!

Net zoals OpenDNS zal ik ook deze DNS niet gebruiken. Kan me niet schelen wat ze aanbieden en welke "voordelen" het zou hebben.

Helemaal mee eens. Men moet eens wat meer gaan nadenken waarom Google al die gratis leuke dingen voor de mensen doet. Bedenk eens wat een schat aan informatie men kan vergaren bij Google als je alle DNS verzoeken (en dus eigenlijk verkeersgegevens) bij een advertentiebedrijf zoals Google achterlaat.... Brrrr, ik moet er niet aan denken.
06-12-2009, 01:17 door Anoniem
Door Syzygy: Eigenlijk wel goed artikel. (Kop is weer een beetje Telegraferig zoals als eerder opgemerkt)

DNS is natuurlijk al een oud begrip.
Sinds MS van Wins naar DNS is overgestapt is dit dus een wereldstandaard (was het al maar door de erkenning van MS nog een extra boostje) echter opgezet in tijden waarin andere prio's gelden.
Door explosieve groei van het aantal Internet gebruikers hebben heldere geesten eens goed nagedacht over DNS en werd OPENDNS geboren. Ik heb daar mijn twijfels over maar Google gaat dus weer iets verder.

Niet te min moeten we dus de entrepreneur Google prijzen om zijn idee en het bespeuren van mogelijkheden.
(let wel, ik prijs Google als marketing organisatie en niet hun versie van DNS)

Als Google er in slaagt een DNS alias te creëren die, sneller is ( dus niet gebaseerd op meer of groter cache) dan hebben ze natuurlijk wel een draagvlak.
Als ze dan hun commerciële verdiensten niet ten koste van alles laten prevaleren heeft dit wel een kans van slagen.
( of was er nog iemand in de stille veronderstelling dat Google dit gratis deed om het algemeen nut van het Internet te dienen of hun goede bedoelingen jegens de mensheid in het algemeen te uiten)

We wachten af !!


Met betrekking tot de opmerking over de mededinging en Nelly Smit Kroes.
Je snapt het niet helemaal.
Google levert een handvol applicaties en services. Die applicaties kun je wel of niet installeren en er zijn voldoende alternatieven.
Google als Monopolist is natuurlijk lulkoek, waarschijnlijk begrijp je het begrip Monopoly niet.

Eindelijk een reactie die van enige intelligentie getuigt, mijn dank!
07-12-2009, 22:55 door Anoniem
stop met jullie gezeur. je kunt zelf kiezen of je gebruik maakt van google voorzieningen.

Er is pas sprake van een monopolie als we verplicht google voorzieningen zouden moeten gebruiken.

jullie nederlanders zijn echt te stom om rond te lopen. beschamend.

en keep it up met de privacy-hype
07-12-2009, 23:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.