Omdat de browser zo'n aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen is, zal er meer malware verschijnen die het op Firefox heeft gemunt, zo waarschuwt anti-virusbedrijf Symantec. Browsers verwerken creditcardgegevens, wachtwoorden en andere gevoelige informatie en worden door de firewall toegestaan om verbinding met buiten te maken. Sinds 2005 zijn er al kwaadaardige extensies voor Mozilla's opensource browser verschenen, maar het aantal neemt alleen maar toe. Logisch, want met 12.000 verschillende extensies en meer dan een miljard downloads zijn ze een "onweerstaanbaar" doelwit voor virusschrijvers, zegt Candid Wüest van Symantec.
De onderzoeker beschrijft verschillende scenario's die laten zien hoe malware de browser kan aanvallen. De makkelijkste manier is het installeren van de extensie in de Firefox map, aangezien dit geen interactie van de gebruiker vereist en ervoor zorgt dat de extensie niet in het overzicht is terug te vinden. Vanwege het risico zal Mozilla de mogelijkheid in Firefox 3.6 uitschakelen, maar het is niet het enige probleem. Een onschuldig ogende extensie kan later kwaadaardige updates downloaden of de extensie is van tevoren al geinfecteerd. Dit gebeurde met het Vietnamese taalpack voor Firefox. De infectie werd niet door Mozilla opgemerkt.
Cross-platform
Andere manieren zijn het gebruik van de "hidden" optie, die een geinstalleerde extensie voor de extensie manager verbergt, beveiligingslekken in de extensie zelf, het kapen van andere extensies en browser overlay. Via de laatste optie is het mogelijk om de weergave van de browser aan te passen, bijvoorbeeld bij waarschuwingen en security vensters. Wüest analyseerde 8 soorten kwaadaardige extensies en komt tot de conclusie dat Firefox met een marktaandeel van 22% inmiddels een groot genoeg marktaandeel heeft om een doelwit te zijn.
"Aangezien de meeste extensies door private gebruikers worden gemaakt en niet digitaal getekend zijn, zijn mensen gewend om ongetekende extensies te installeren." Daarbij moeten gebruikers niet vergeten dat Firefox extensies op meerdere platformen functioneren, zoals Windows, Linux en Mac OS X, wat het aantal mogelijke slachtoffers weer doet toenemen. "We verwachten een toename van kwaadaardige extensies in de toekomst. Waarschijnlijk zal dit malware zijn die zowel browser helper objecten voor Internet Explorer kan installeren, alsmede extensies voor Firefox, aangezien we deze trend al voorbij hebben zien komen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.