image

Overheid wil burgerfoto's van vandalen

maandag 14 december 2009, 15:39 door Redactie, 13 reacties

De overheid start vandaag een nieuwe campagne waarbij het burgers oproept om tijdens Oud en Nieuw foto's van vandalen te maken. Het gaat bij de campagne "Grijp in bij agressie tijdens Oud en Nieuw" zowel om het helpen van slachtoffers, het waarschuwen van hulpdiensten als het aanspreken van daders. Daarnaast wordt burgers gevraagd om foto's te maken en zich bij de politie als getuige te melden. Verder hebben burgemeesters verschillende bevoegdheden om de openbare orde te handhaven, zoals het aanwijzen van gebieden waar preventief gefouilleerd wordt of het opleggen van gebiedsverboden.

De Officieren van Justitie eisen in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen. De strafeis zal ongeveer 75 procent hoger liggen dan anders. In veel gevallen zal men het snelrecht of supersnelrecht toepassen;; taakstraffen moeten daders direct na de jaarwisseling uitvoeren. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden en wordt de schade volledig op de daders verhaald.

Reacties (13)
14-12-2009, 15:44 door Anoniem
Zeker..... als ik fotos begin te maken krijg ik ook nog klappen...
14-12-2009, 15:48 door Syzygy
Iedereen een spion van de overheid.
NSB-ers van de 21e eeuw verenigt u voor Volk en Vaderland

Een nieuw dieptepunt is bereik, hoe ver nog tot de bodem ??
14-12-2009, 16:14 door Anoniem
Een nieuw dieptepunt is bereik, hoe ver nog tot de bodem ??
Mee eens dat dit verdacht veel lijkt op de Stasi in DDR-Duitsland (1 op de 50 inwoners was spion), maar aangezien steeds meer mensen zich onverantwoord en volledig ontspoord gaan gedragen (denk aan HvH), zit er voor de overheid ook niet veel anders meer op dan dit. En geloof maar dat die gasten zich twee keer bedenken nu ze om hen heen steeds meer koppen bij Opsporing Verzocht langs zien komen.
Als je steeds minder verantwoordelijkheid wilt nemen, moet je niet raar staan te kijken als de overheid je gaat behandelen als een klein kind.
14-12-2009, 16:18 door Anoniem
Door Syzygy: Iedereen een spion van de overheid.
NSB-ers van de 21e eeuw verenigt u voor Volk en Vaderland

Een nieuw dieptepunt is bereik, hoe ver nog tot de bodem ??

Nieuwe dieptepunten worden altijd weer zo makkelijk bereikt, ook al is er even geleden er net weer 1 geweest waarvan niemand dacht dat het erger kon, de put is bodemloos..
14-12-2009, 17:02 door Anoniem
Jongens, kom op nou!

De overheid mag geen gegevens verzamelen in een database. Ze mogen niemand vragen foto's te maken met een mobieltje - een device dat tegenwoordig IEDEREEN bij zich heeft. Ze mogen geen nieuwe manieren bedenken om belastingen te innen (kilometerheffing).

Boeven daarentegen mogen encryptie gebruiken voor hun communicatie, voor hun kinderporno, mogen hun swiper-hardware openlijk op internet te koop zetten. Ze mogen websites oprichten met foute software, gestolen plaatjes en creditcards ze mogen eigenlijk alles...

Maar... hoe denken we dan dat de maatschappij er uit gaat zien?

Als de politie alles alleen op moet lossen dan wordt 't nooit wat - de maatschappij ben ook jij!

(deze boodschap wordt mede mogelijk gemaakt door postbus 52 ;) )
14-12-2009, 17:26 door jopiter
"De Officieren van Justitie eisen in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen. "

Volgens mij hebben rechters tot nog toe consequent en terecht dit afgewezen. Immers gaat het om het gepleegde delict, en de strafmaat die daarop staat, en niet om de vraag op welke avond het delict gepleegd is ?

"Zeker..... als ik fotos begin te maken krijg ik ook nog klappen..."

Da's zeker een risico. Daarnaast kan je je afvragen hoeveel juridische waarde een foto heeft. Indien ik op een foto een baksteen in mijn hand heb, dan is dat nog geen bewijs dat ik vervolgens die baksteen ook heb gegooid.

"Als je steeds minder verantwoordelijkheid wilt nemen, moet je niet raar staan te kijken als de overheid je gaat behandelen als een klein kind."

Zo te horen wil jij per definitie geen verantwoording nemen. Als vandalen jouw ruiten ingooien, moeten je buren of omstanders dan maar 'horen, zien en zwijgen' ?
14-12-2009, 17:29 door bernd
14-12-2009, 19:05 door Anoniem
Gezien de zorgvuldigheid en correctheid waarmee de overheid omgaat met gegevens van burgers, lijkt het mij een goed idee om helemaal geen informatie aan te bieden. Zulke zaken kunnen uiteindelijk alleen maar tegen je gebruikt worden en de privacy van de aanbieder is natuurlijk ook weer niet geregeld ....
15-12-2009, 09:50 door Anoniem
Tja, waaraan de overheid voorbij gaat is het feit dat de gemaakte foto's en de gegevens van de maker ter beschikking komen van de verdediging van de verdachte, dus ook van de verdachte zelf. En dat is niet meer dan normaal, je kunt niet iemand zomaar beschuldigen van een misdrijf zonder daarvan de feiten inzichtelijk te maken. De aangeklaagde moet zich tenslotte tegen de beschuldiging kunnen verweren. Zo werkt ons rechtstsysteem nu eenmaal, althans tot op heden nog wel.
16-12-2009, 10:08 door Anoniem
Door Anoniem: Zeker..... als ik fotos begin te maken krijg ik ook nog klappen...

En als dat al niet gebeurt neemt de politie je gsm wel in beslag in het belang van het onderzoek. Nee dank je.
16-12-2009, 13:56 door spatieman
NSB 2009 -> 2010 xD
17-12-2009, 14:41 door Anoniem
"Als je steeds minder verantwoordelijkheid wilt nemen, moet je niet raar staan te kijken als de overheid je gaat behandelen als een klein kind."

Zo te horen wil jij per definitie geen verantwoording nemen. Als vandalen jouw ruiten ingooien, moeten je buren of omstanders dan maar 'horen, zien en zwijgen' ?
Is dit nu een argument tegen, of juist voor?

Want iedereen hoort, ziet en zwijgt toch tegenwoordig? Begin niet over verantwoordelijkheid nemen, want dat voorbeeld krijgt we als samenleving al tijden niet meer: sigaretten: worden nog steeds verkocht -- en ze zijn oh zo schadelijk; auto's en industrie: ze verpesten nog steeds het milieu, maar als er accijnzen, belastingen of geldboetes aan te koppelen zijn is er helemaal niets aan de hand. Nee, dan stimuleert ze het nog liever.

De regering schuift geld, dat voor nationale zaken bedoel was, naar het oorlogsapparaat, waar het ook een en al lieg en bedrog is.

En nu roept de men de burgers om de symptomen van de door een dove regering zelf veroorzaakte problemen weg te werken? Hilarisch!

Maar om terug te komen op de vandalen die ruiten ingooien: als buren of omstanders denken dat die vandalen "het na het betalen van een boete of het uitvoeren van een werkstraf het noooooit meer zullen doen" is dat toch wel erg lief naief... Realiseer je wel dat sommige mensen het verdienen het klap voor hun bek te krijgen.

Zeker..... als ik fotos begin te maken krijg ik ook nog klappen...
Grappig dat het inmiddels zo gegroeid is dat het mogelijk is dat mensen klappen kunnen krijgen in het bijzijn van anderen. Dat is zeker die Nederlands tolerantie waar iedereen het over heeft? :P

Mensen onderschatten zichzelf en zijn bang voor een blauw oog. Er is "safety in numbers" maar zolang mensen te schijterig, en te passief zijn en andere mensen dat inzien, zal 't altijd wel blijven gebeuren dat iemand een klap voor z'n bek krijgt.

Zolang men bang is voor een klap, zijn de criminelen je al een stap voor natuurlijk.

Die eerdere campagne was dan toch beter -- waarin je als omstander werd opgeroepen iets te zeggen. Maar daar maakten we maar allemaal grapjes om, dan staan we natuurlijk veel te dichtbij voor een klap. Ja, zolang we een excuus kunnen vinden om lekker passief bezig te kunnen zijn, dan focussen we ons daar volledig op.

En de regering realiseert dat zich ook: nu kan iedereen blurry foto's maken, ingezoomd, van een meer-dan veilige afstand. Win-win situatie!

Ik maak me meer zorgen over hoe de rechtsgeldigheid van dergelijke wazige foto's mogelijk versterkt gaat worden in toekomstige wetswijzigingen...
24-12-2009, 18:34 door Anoniem
Hmm, ik snap dus echt niet wat iedereen hier op tegen heeft ???
Stel je vriendin word ergens op straat in elkaar getimmerd, of je ouders, of je kinderen, en een omstander maakt een foto van de dader(s). Ik denk dat jullie dan maar wat blij zijn als de politie die gast in de kraag kan vatten.

Dus van daders, en relschoppers mogen we best wat kiekjes maken, want die verzieken de hele boel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.