Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Ik werk als beveiligingsmedewerker in een winkelcentrum. Samen met een collega betrapten wij een winkeldief op heterdaad, en toen wij hem aanhielden begon hij met zijn telefoon ons te filmen. Mijn collega nam de camera in beslag omdat hij hier niet van gediend was. Echter, toen de politie de verdachte van ons overnam kregen wij te horen dat dit soort filmen gewoon zou moeten kunnen? Hoe zet het dan met onze privacy?
Antwoord: Het zal heel erg afhangen van waar de aanhouding plaatsvond. Op de openbare weg kun je het maken van zulke opnames niet zomaar verbieden. Er geldt daar alleen een verbod om camera's op te hangen als je er geen bordje bij hangt. Maar met een handcamera (bijvoorbeeld in een telefoon) filmen is niet verboden.
Als het filmen op privéterrein plaatsvindt, en er staat in de huisregels of algemene voorwaarden van dat terrein dat filmen niet mag, dan mag het niet. De eigenaar van zulk terrein mag regels stellen en deze zijn dan af te dwingen. Om deze reden mag je bijvoorbeeld niet fotograferen of filmen in de Koopgoot in Rotterdam. Ook op NS-stations geldt zoiets: je moet toestemming vragen als je voor commerciële doeleinden wilt fotograferen of filmen. Particulieren mogen wel foto's en films maken, zolang ze maar de privacy van anderen niet nodeloos in gevaar brengen.
Recent oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat je fotograferen of filmen kunt verbieden als dat in een intieme privésituatie gebeurt, zelfs als de eigenaar van de ruimte het goedvindt. Het ging hier om foto's van een te vroeg geboren kind in de couveuse in het ziekenhuis. Ik denk niet dat je die lijn kunt doortrekken naar elke privéruimte, en zeker niet naar een semi-openbare ruimte zoals een winkelcentrum.
In alle gevallen moet je rekening houden met de privacy van de gefotografeerde of gefilmde personen als je de beelden publiceert. Het filmen / fotograferen zelf kun je niet verbieden maar je kunt wel optreden tegen publicatie op zeg Dumpert.nl of Youtube, zeker als er een denigrerende draai aan de publicatie wordt gegeven.
Voor mensen die gefilmd worden uit hoofde van hun beroep lijkt me dit echter lastiger dan voor een gewone passant. Wie aan het werk is in de publieke ruimte, moet er rekening mee houden dat hij zal worden gefotografeerd of gefilmd in die openbare ruimte. Zo kunnen agenten niet verbieden dat mensen hen observeren tijdens hun werk; sterker nog uit de rechtspraak blijkt dat het een goede manier kan zijn om te controleren of agenten hun werk wel doen. Ik denk dat je die lijn wel door kunt trekken naar private beveiligers.
De camera in beslag nemen gaat echter te ver, ook als evident is dat publicatie van de beelden een privacyschending zal opleveren. Hooguit zul je kunnen eisen dat men de foto's naloopt en zaken die een evidente inbreuk op je privacy zijn, wist. Maar zelfs dat vind ik al discutabel, omdat de meeste privacyschendingen pas bij publicatie plaatsvinden. Je zou dus bij het maken van de foto alleen kunnen dreigen met een rechtszaak áls men publiceert, maar niet preventief kunnen eisen dat de foto's worden verwijderd.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.