image

Steeds meer eigen laptops op werkvloer

dinsdag 22 december 2009, 15:52 door Redactie, 8 reacties

Steeds meer bedrijven staan toe dat werknemers hun eigen laptops naar het kantoor meenemen om op te werken, aldus onderzoeksbureau Gartner. Inmiddels heeft meer dan 40% van de Duitse, Britse en Amerikaanse ondernemingen beleid dat het gebruik van eigen computers beschrijft. De komende zes maanden zal het percentage werknemers dat op een eigen machine werkt met 4% toenemen, naar 14%. De meeste bedrijven zijn huiverig voor het toestaan van "vreemde laptops", ongeveer de helft verbiedt dit. Vanwege het economische klimaat zoeken bedrijven naar allerlei kostenbesparingen, waaronder het gebruik van machines die werknemers zelf hebben aangeschaft.

Met name verzekerings- en telecombedrijven zijn geneigd om laptops van het personeel toe te staan, in tegenstelling tot overheidsinstanties en industriële ondernemingen. Verder blijkt dat 60% van de Duitse bedrijven het gebruik van een eigen computer toestaat, veel meer dan in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, waar 30% dit doet.

Kansen
"Steeds meer werknemers vragen om eigen notebooks voor werk te gebruiken en steeds meer bedrijven staan dit toe, via speciale laptop-programma's, waarin het beleid voor gebruik, technische vereisten, beheer en ondersteuning staan omschreven", zegt analiste Meike Escherich. "Computerleveranciers mogen dit fenomeen van eigen notebooks niet missen en we adviseren ze om speciale programma's voor werknemers te starten."

Reacties (8)
22-12-2009, 17:37 door Eerde
Lijkt me een goede zaak en vrij normaal. veiligheid moet je anders regelen als als vout argument wordt gebruikt.
Maar meer nog dan laptops zie ik graag een eigen scherm ! Gewoon b.v. je eigen Samsung 24" ;)
Gelukkig mag ik van 'mijn baas' mijn eigen PC, laptop en scherm kiezen & dus gebruiken... stelliger ik mag ze zelfs zelf betalen ;)
22-12-2009, 17:49 door Anoniem
@ eerde :

"Lijkt me een goede zaak en vrij normaal. veiligheid moet je anders regelen als als vout argument wordt gebruikt."

Het lijkt mij een zeer slechte zaak. Ten eerste kan je veiligheid niet afdwingen of monitoren op prive apparatuur, waardoor allerlij ongecontroleerde hardware gebruikt wordt binnen je netwerk. Ten tweede komt op deze manier allerlij vertrouwelijke bedrijfsinformatie op prive systemen waar je geen controle over hebt.

"Gewoon b.v. je eigen Samsung 24" ;)"

Daar zou ik vanuit beveiligingsoogpunt veel minder bezwaar tegen hebben.
22-12-2009, 18:18 door Syzygy
Of een LT nou eigen is of van de zaak, als ie mee naar huis wordt genomen en de hele familie zit er op te tikken dan is het om het even.
22-12-2009, 19:17 door Anoniem
Ook geen wonder als je ziet wat voor ramsch het doorsnee bedrijf zn personeel geeft.
22-12-2009, 20:02 door spatieman
inderdaad..
23-12-2009, 08:42 door Anoniem
Een reden om geen eigen laptops toe te staan is niet de veiligheid, maar de beheerbaarheid en de aansprakelijkheid. Eigen laptops worden op de eigen manier geconfigureerd, wat niet handig is. Daar kun je beleid voor maken, waardoor het bedrijf dit doet. Maar de software die er op draait is of van de eigenaar, of van het bedrijf. Zolang de spullen voor/door het bedrijf gebruikt worden, zal het bedrijf aansprakelijk zijn voor o.a. de licenties. Ooit geprobeerd om in een grote omgeving de gebruikte software onder controle te houden? Dat kan alleen met strikte maatregelen en meestal zitten privé gebruikers daar niet op te wachten.

En wat doe je wanneer een medewerker z'n ontslag neemt? Krijg/heb je de kans om de laptop volledig te wissen en de pre-install van de fabriek er weer op te zetten? Zo niet, gaat hij mogelijk privé of voor een ander werken met de software waar je als bedrijf voor betaald hebt. Dus betekent elke nieuwe laptop een nieuwe licentie, zelfs wanneer je volgens de voorwaarden bij vervanging van de hardware dit niet hoeft.
23-12-2009, 10:23 door Jachra
Door Anoniem: Een reden om geen eigen laptops toe te staan is niet de veiligheid, maar de beheerbaarheid en de aansprakelijkheid. Eigen laptops worden op de eigen manier geconfigureerd, wat niet handig is. Daar kun je beleid voor maken, waardoor het bedrijf dit doet. Maar de software die er op draait is of van de eigenaar, of van het bedrijf. Zolang de spullen voor/door het bedrijf gebruikt worden, zal het bedrijf aansprakelijk zijn voor o.a. de licenties. Ooit geprobeerd om in een grote omgeving de gebruikte software onder controle te houden? Dat kan alleen met strikte maatregelen en meestal zitten privé gebruikers daar niet op te wachten.

En wat doe je wanneer een medewerker z'n ontslag neemt? Krijg/heb je de kans om de laptop volledig te wissen en de pre-install van de fabriek er weer op te zetten? Zo niet, gaat hij mogelijk privé of voor een ander werken met de software waar je als bedrijf voor betaald hebt. Dus betekent elke nieuwe laptop een nieuwe licentie, zelfs wanneer je volgens de voorwaarden bij vervanging van de hardware dit niet hoeft.

Sorry, maar de veiligheid speelt ook wel degelijk een rol. Immers moet je als bedrijf een aantal zaken kunnen afdwingen en kunnen nakijken. Men kan daarbij denken aan de onderstaande zaken:

- Welke virusscanner gebruikt men en zijn de laatste anti-virus updates geïnstalleerd?
- Heeft men wel de allerlaatste updates van applicaties en besturingssysteem geïnstalleerd?
- Is encryptie-software geïnstalleerd en gebruikt men deze?
- Hoe is de juridische aansprakelijkheid vastgelegd?
- Hoe regelt men support op die systemen?

Bedrijven die eigen hardware op hun netwerk toe staan, doen dat meestal uit kosten overweging, maar nimmer vanuit een veiligheid perspectief. Men neemt dan een behoorlijke risico, die het bedrijf ernstige schade kan toebrengen.
28-12-2009, 10:31 door Anoniem
Het is alleen accetpabel als je minimaal ervoor zorgt dat er gebruik wordt gemaakt van een terminal omgeving zoals Citrix. Via een Webbrowser verzorg je de toegang, bij voorkeur met een token. Eventueel kun je software gebruiken die de machine van de gebruiker checkt op bepaalde eigenschappen zoals een up to date virusscanner. Maar ik denk dat dat niet zo relevant is, als je ervoor zorgt dat er een strikte scheiding is tussen de pc van de gebruiker en het centrale netwerk.
De gebruiker heeft vervolgens GEEN licenties nodig lokaal. Alles wordt centraal gedistribueerd, dus voor licentie beheer prima.

Uiteindelijk gaan we naar omgevingen Any place, any where any device, want hoe zit het anders met thuiswerkers?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.