Het door de overheid en bedrijfsleven gelanceerde "Platform Internetveiligheid" kan vergaande gevolgen voor internetgebruikers hebben, zo waarschuwt Bits of Freedom. Op 8 december onthulde staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk samen met minister Hirsch Ballin van Justitie het platform, dat zich gaat bezighouden met het aanpakken van vijandige computernetwerken en bestrijden van cybercrime. Volgens privacywaakhond Bits of Freedom (BoF) klinkt dit goed voor internetgebruikers, maar kwamen tijdens de kick-off digitale burgerrechten nauwelijks aan bod.
"Er is geen aandacht besteed aan het belang van communicatievrijheid en het gevaar van censuur. Privacy wordt vooral gezien als een probleem: het hindert de opsporing en staat haaks op economische belangen." De privacywaakhond vindt het niet vreemd dat burgerrechten als problematisch worden ervaren. "De overheid moet bij wet- en regelgeving altijd rekening houden met grondrechten, terwijl het bedrijfsleven dat veel minder hoeft. Daarom is voor de overheid zelfregulering binnen dit soort platformen ook zo aantrekkelijk."
Typerend
Toch vindt Bits of Freedom dat ook bij dit platform privacy en communicatievrijheid op de agenda moet komen, want het platform bespreekt onderwerpen die voor internetgebruikers van belang zijn. Het platfom gaat bijvoorbeeld afspraken maken over het filteren en blokkeren van internetverkeer. Ook zal men zich buigen over het vraagstuk “opsporing versus privacy”. De privacywaakhond noemt de insteek van het platform hoe het dit vraagstuk ziet "typerend".
De centrale vraag is namelijk: “wat betekent de verhouding tussen opsporing versus privacy nu voor de bedrijfsvoering?”. Daarom moet het maken van afspraken over dit soort onderwerpen niet alleen aan overheid en marktpartijen worden overgelaten. "De grondrechten van de internetgebruiker moeten ook worden meegewogen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.