Per definitie kan jouw ISP zien met welk (server-) IP-adres jouw PC communiceert. Immers jouw ISP routeert de pakketjes, d.w.z. zorgt dat ze op de juiste bestemming terecht komen. In elk IP pakketje dat jouw PC verstuurt staat als afzenderadres het IP-adres van jouw PC (c.q. jouw NAT router zodra het pakketje op het publieke Internet belandt) en als doeladres het IP-adres van de server waar je mee communiceert - en vice versa.
Jouw ISP kan ook altijd
in de bijbehorende pakketjes kijken. Maar of daar iets in staat waar chocola van te maken valt hang af van het gebruikte protocol en de kracht van de versleuteling (indien van toepassing). Als je https gebruikt en het aangeboden certificaat goed bekijkt, kun je (mits je op de certificate store in je browser kunt vertrouwen) er vanuit gaan dat niemand "onderweg" de uitgewisselde informatie kan inzien (of wijzigen), in elk geval tot de eerste server die over de bij het certifiicaat horende private key beschikt.
Als jij naar
https://ssl.scroogle.org/ surft kan jouw ISP weten dat jij een verbinding hebt opgezet met die site, hoeveel verkeer er over de lijn is gegaan en hoe lang de verbinding bestond. In 99 van de 100 (gokje) gevallen zul je in jouw zoekopdracht (want wat moet je anders op scroogle) websites vinden die
geen versleutelde verbinding ondersteunen (maar gewoon http).
Als je Firefox gebruikt en je hebt in about:config de value van
network.prefetch-next niet op false gezet, dan heb je grote kans dat door het simpelweg bekijken van de scroogle pagina er al verbindingen met websites worden gemaakt die gerelateerd zijn aan jouw zoekopdracht. Sterker, in de "referrer" zal jouw
zoekopdracht waarschijnlijk worden meegezonden. Oftewel je had net zo goed naar
http://www.google.com/ kunnen gaan.
Als je naar
https://secure.jouwbank.nl/ surft kan jouw ISP weten dat je dat doet, maar welke informatie wordt uitwisseld kunnen jouw ISP en/of de overheid niet zien (tenzij jouwbank haar private key aan de overheid heeft moeten afstaan, in dat geval kan "de overheid" meekijken - maar hopelijk gebeurt zoiets nooit).
Overigens loggen ISP's niet "alle internetdata"; inhoudelijke gegevens worden (als ze zich aan de wet houden) niet gelogd, wel bijv. met welke sites je verbinding maakt, wanneer en hoe lang.
Tenzij je Tor gebruikt en het daadwerkelijk zo is dat je daarop kunt vertrouwen (er geen rotte appels tussen zitten), ben je gewoon niet anoniem op Internet, net zo min als in het dagelijks leven trouwens (het feit dat je Tor gebruikt kan natuurlijk door jouw ISP worden vastgesteld). De vraag is of je zulke rare dingen doet dat je de interesse van deze of gene over je afroept. Heb je dat eenmaal gedaan, dan zul je mogelijk nog lange tijd in the picture blijven.
Hopelijk is jouw collega niet op zoek naar KP of iets naars van plan met explosieven, zo ja dan vertel hem/haar dat het gebruik van internet niet anoniem kan, en vraag hem/haar ASAP contact te zoeken met een goede psycholoog.