damn... gaat die knul toch inhoudelijk in op je verhaal....
Geachte heer van der Land,
hierbij reageer ik op uw artikel over Privacyfundamentalisme van 6 januari 2010.
Daar hebben ze onderaan de pagina een veld "reageer"voor uitgevonden. Mijn eerdere post begreep je blijkbaar niet
Volgens uw artikel bent u van mening dat sommige mensen door lijken te slaan in de strijd om hun privacy te beschermen. Helaas gaat u niet in op de mogelijke reden daarvoor. Deze wil ik graag aan u voorleggen. U zult uiteraard weten dat de afgelopen jaren nogal wat maatregelen zijn ingevoerd met de bedoeling om de burger te beschermen tegen allerlei terroristisch kwaad. Al deze maatregelen hebben invloed gehad op de privacy van de burger. De grote vraag bij het invoeren van al die maatregelen is: waar ligt de grens? De reden voor veel mensen om `door te slaan' in de strijd om hun privacy te beschermen is omdat e geen antwoord op die vraag is.
Het probleem is mijns inziens niet dat de mensen "doorslaan". Het probleem is dat er teveel mensen onverschillig zijn. Het probleem is dat iedereen het moeilijk blijft vinden om échte argumenten te gebruiken. Het probleem is dat men telkens in een discussie verzeild geraakt waarin men eerst uitwijkt naar ononderbouwde argumenten om enerzijds de "noodzaak" (terrorisme) aan te tonen voor de aanschaf van deze apparatuur of om de "risico's" te overdrijven (naaktscanner, straling, plaatjes naar youtube, geloof, etc). Kern van het probleem blijft of de investering van de apparaten ten eerste de veiligheid echt vergroot en niet een schijnveiligheid creeert.
Plaats uzelf 20 jaar terug in de tijd. Beeld u even in hoe Nederland toen was. Ik kom u tegen op straat en zeg tegen u: "Vanaf morgen dient elke Nederlander zijn vinderafdruk aan de overheid af te staan, ongeacht of hij of zij iets strafbaars gedaan heeft. Vanaf morgen loopt u de kans dat de politie u op straat gaat fouilleren, ongeacht of u iets strafbaars gedaan heeft. Ook kan vanaf morgen de overheid precies achterhalen wanneer u waar bent geweest (via mobiele telefoon) of wanneer u waar met de auto heen bent gereden (kilometerheffing), of met het openbaar vervoer (OV chipkaart). Uw medische gegevens worden centraal
opgeslagen in een computersysteem waarvan u niet precies weet wie er toegang tot heeft. Uw kredietwaardigheid gaat eveneens in een computersysteem waarvan u niet weet wie daar toegang tot heeft of wat daar precies over u in staat. Laat staan
dat u daar invloed op heeft. Ook gaan we alle gegevens van uw kinderen in een computersysteem vastleggen." Dat zou schrikken zijn, nietwaar? En toch zijn we 20 jaar later in die situatie aanbeland. De vraag is echter nu: hoe ziet Nederland er over 20 jaar uit? Omdat niemand, en zeker de overheid niet, daar antwoord op kan geven, trappen veel mensen nu op de rem. Om te voorkomen dat zij straks in een situatie belanden vanwaar geen weg terug mogelijk is.
Een aantal van de voorbeelden kloppen volgens mij niet. Zo kon uw voorbeeld van de mobiele telefoon 20 jaar geleden ook al, bovendien kunt u probleemloos en anoniem een prepaid telefoon kopen. Uw medische gegevens zijn niet centraal opgeslagen, er is enkel een centrale verwijsindex. BKR bestond 20 jaar geleden en was toen net zo ontransparant als nu. Dat er meer dossiers van papier naar electronische vorm gaan is het echte probleem. de dossiers zijn toegankelijker en dus zijn ze voor (semi)kwaadwillenden ook toegankelijker.
Het mooie van privacy is dat iedereen voor zichzelf kan bepalen wat voor hem of haar onder privacy valt en wat niet. Als ik een abonnement op de Donald Duck heb en ik wil dat voor mezelf houden, dan is dat mijn goed recht. Als ik mijn medische situatie geheim wil houden, dan is ook dat mijn goed recht. Als een overheidsinstantie roept dat bij bepaalde maatregelen de privacy niet wordt geschonden, dan is dat zeer eigenaardig. Het is namelijk helemaal niet aan hen om te bepalen wanneer mijn privacy wordt geschonden. Het enige dat anderen over mijn privacy kunnen zeggen is of een bepaalde schending strafbaar is of niet. Bij het tegen mijn wil in openbaar maken van mijn abonnement op de Donald Duck zal ik aanzienlijk meer moeite moeten doen om bij de rechter mijn gelijk te halen dan wanneer iemand mijn medische gegevens openbaart. Maar in beide gevallen ben ik de enige die kan bepalen of mijn privacy is geschonden of niet. Dat u zegt dat sommige mensen doorslaan in het beschermen van hun privacy is dus zeer opmerkelijk.
Privacy is wel degelijk gedefinieerd:
http://www.encyclo.nl/begrip/privacy Uw medische situatie is al lang geen geheim meer door de invoering van "behandelcodes" die de specialist via de factuur naar uw verzekeraar stuurt.
Ik zal niet inhoudelijk ingaan op uw literatuurkeuze, maar door dit kenbaar te maken op allerlei fora werkt u zelf mee aan de ondermijning van uw privacy. Ondanks uw mooie bijdragen geleverd op open source gebied, bent u ook erg vindbaar op internet, bijvoorbeeld op sites als schoolbank.
Wat ik eveneens zeer opmerkelijk vind is de manier waarop gereageerd wordt op het incident van 24 december jongstleden. Op planecrashinfo.com kunt u zien dat het aantal vliegtuigcrashes in Europa als gevolg van een terroristische aanslag extreem laag is. Het aanschaffen van bodyscanners, waarvan niet bewezen is dat ze de op 24 december gebruikte explosieven kunnen detecteren, is in mijn ogen niet meer dan een paniekreactie. Helemaal gezien het feit dat de aanslag
mislukte. Door de huidige mate van beveiliging op Schiphol moest de aanslagpleger zijn bom dusdanig ombouwen, waardoor ontsteken lastiger werd, en een passagier de tijd kreeg hem te overmeesteren. Je kan het geluk noemen, maar je kan je ook afvragen of de huidige mate van controlleren van passagiers op Schiphol misschien al voldoende is. Daarbij is het invoeren van een maatregel na een incident die alleen bescherming biedt tegen dat incident niet echt efficient. Je loopt dan namelijk steeds achter de feiten aan.
Helaas worden te vaak beslissingen op het gebied van veiligheid gemaakt op basis van emotie en niet op basis van gezond verstand. Een bepaalde dreiging heeft een kans op optreden. Als deze dreiging op een gegeven moment werkelijkheid wordt,
houdt dat niet automatisch in dat vanaf dat moment de kans op optreden groter is, ondanks dat ons gevoel anders zegt. Het lijkt erop dat met het resoluut aanschaffen van de bodyscanners daar wel vanuit gegaan wordt. De overheid probeert vaak de kans op een terroristische aanslag naar nul te brengen, terwijl dit onmogelijk is. Er zijn bepaalde risico's in het leven en die zul je moeten accepteren. De kans op een terroristische aanslag op een vliegtuig kan je nog verder verlagen, maar het enige dat je daarmee zult bereiken is dat vliegen zeer onaangenaam wordt en dat terroristen hun werkterrein zullen verschuiven. Naar
bijvoorbeeld treinstations. En begint het liedje dan weer van voorafaan? Het wordt tijd dat we ophouden met onzelf bang te maken. Ophouden onze emotie de overhand te laten nemen en eens ons gezond verstand te laten spreken. Anders
gaan de terroristen winnen zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen.
Het probleem is dat de tweede kamer bij elk incident het kabinet verantwoordelijk houdt voor zaken waar het kabinet niet verantwoordelijk voor is. Een automatische reactie van een minister is dan om alle zichtbare maatregelen te nemen zodat het incident niet nogmaals kan plaatsvinden, want als dat gebeurt komen er moties van wantrouwen.... Dit probleem wordt versterkt door media.
Vliegen is vele malen veiliger dan auto rijden. De kans dat ik om het leven kom door een auto-ongeluk is vele malen groter dan dat ik om het leven kom door een vliegtuigcrash, laat staan een vliegtuigcrash als gevolg van een terroristische aanslag. En toch stappen we elke dag zonder enige angst in de auto, maar spoken de beelden van een terrorist rond in ons achterhoofd zo gauw we een vliegtuig binnenstappen. De gemiddelde vliegtuigpassagier heeft nog nooit een terrorist
gezien en zal er nooit één zien ook. Dat geldt ook voor u. Heb dus vooral niet de illusie dat een terrorist u iets zal aandoen als u op 32.000 voet op weg bent naar uw volgende reisbestemming.
Met vriendelijke groet,
Hugo Leisink
persoonlijk zie ik de scanner niet als een probleem, het geklaag doet me een beetje denken aan het geklaag van leerlingen over de schoolarts. De plaatjes die het apparaat genereert zijn (in ongecensureerde vorm) niet bepaald de moeite waard om te publiceren in de playboy (overigens een tijdschrift van dezelfde uitgever als de donald duck). ik maak me meer zorgen om het niet terugdraaien van maatregelen die geen nut blijken te hebben, waaronder de identificatieplicht:
http://www.identificatieplicht.nl/resultaten.html