Google gaat China vanwege een omvangrijke cyberaanval en de aanhoudende censuur mogelijk verlaten. De zoekgigant laat op het eigen blog weten dat de zakelijke infrastructuur halverwege december het doelwit van een geraffineerde aanval was. De aanvallers, die vanuit China opereerden, wisten intellectueel eigendom te stelen. "Het werd snel duidelijk dat wat eerst een losstaand beveiligingsincident leek te zijn, zij het een omvangrijke, iets anders was", zegt David Drummond, senior vice president Corporate Development en Chief Legal Office. De aanval was namelijk niet alleen op Google gericht, maar tenminste twintig andere grote bedrijven waren aangevallen. Bedrijven in verschillende sectoren.
Volgens de zoekgigant was het voornaamste doel van de aanvallers het bekijken van Gmail accounts van Chinese mensenrechtenactivisten. De aanvallers zouden hier niet in zijn geslaagd. Slechts twee Gmail accounts vielen in handen van de aanvallers, die alleen wat accountgegevens en onderwerpen van e-mailberichten konden bekijken, in plaats van de inhoud van de berichten. Verder onderzoek wees uit dat regelmatig Gmail accounts van mensenrechtenactivisten worden gehackt. Het gaat dan niet om aanvallen op de Google infrastructuur, maar om phishingaanvallen en geïnfecteerde systemen waardoor de aanvallers toegang krijgen.
Censuur
Google zegt de informatie van de aanval al te hebben gebruikt om verbeteringen aan de infrastructuur en architectuur te maken. Daarnaast geeft het gebruikers algemene beveilgingstips. Toch is de kous voor de zoekgigant daarmee niet af. Het gaat namelijk niet alleen om de cyberaanval of gevolgen voor mensenrechtenactivisten, maar "een wereldwijd debat over vrijheid van meningsuiting." Google lanceerde Google.cn in 2006, omdat het de Chinese bevolking van informatie wilde voorzien. Daarbij accepteerde het enige vorm van censuur.
"De aanvallen en surveillance die we ontdekten, gecombineerd met de pogingen van de afgelopen jaren om de vrijheid van meningsuiting op het web verder te beperken, hebben ons de haalbaarheid van onze zakelijk activiteiten in China doen overwegen." Google stopt dan ook met het censureren van de zoekresultaten op Google.cn. Binnenkort volgt er een gesprek met de Chinese overheid in hoeverre een ongecensureerde zoekmachine mogelijk is. Daarbij houdt Drummond rekening met het sluiten van de zoekmachine en kantoren in China. "De beslissing om onze zakelijk activiteiten in China te overwegen is enorm moeilijk, en we weten dat het vergaande gevolgen heeft."
Het is Google de afgelopen jaren niet gelukt om de zoekmachine in China een succes te maken. Concurrent Baidu, waarvan de DNS-gegevens onlangs door hackers nog werden aangepast, is met een marktaandeel van 77% nog altijd de Chinese keizer van zoekmachines.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.