image

Gratis virusscanner Avast 5.0 gelanceerd

woensdag 20 januari 2010, 14:25 door Redactie, 12 reacties

Een nieuwe gratis virusscanner van anti-virusbedrijf Avast gaat niet alleen de concurrentie met Microsoft Security Essentials en AVG aan, maar ook met commerciële producten. Versie 5.0 gaat voortaan als Avast! Free Antivirus door het leven, in plaats van "Home Edition". Door "Free" in de naam op te nemen wil de virusbestrijder duidelijk maken dat het om een gratis product gaat. De scanner is vooral bedoeld voor internetgebruikers die in principe alleen surfen en mailen. Avast is zo verzekerd van de virusscanner, dat het die met commerciële anti-virus programma's laat vergelijken. Tijdens een recente test noemde Virus Bulletin het "niets minder dan een wonder" dat de gratis versie kosteloos wordt aangeboden. Daarnaast voegde Google de virusscanner aan het eigen Google Pack toe.

Versie 5.0 is meer dan alleen een nieuw versienummer. De scanner is van een nieuwe user interface voorzien en gebruikers hoeven zich niet meer via e-mail te registreren. Verder is er een "gaming mode" toegevoegd, die voorkomt dat de virusscanner tijdens het spelen van games overlast veroorzaakt. Verschillende commerciële aanbieders richten zich met speciale "gaming" edities op deze doelgroep, maar volgens Avast is de gratis versie die het aanbiedt net zo goed.

Gratis
De virusbestrijder haalt ook uit naar andere gratis aanbieders, die hun gebruikers proberen uit te melken. "Wij verstoppen ons gratis product niet, je ziet geen dagelijkse pop-ups die je vragen om te upgraden, het product vindt geen problemen om je vervolgens voor het oplossen te laten betalen en we maken je niet bang om te upgraden", zegt directeur Vincent Steckler. De 38MB grote virusscanner is via Avast.com te downloaden.

Reacties (12)
20-01-2010, 16:06 door Anoniem
Avast is ook best wel lichtgewicht. Zelf heb ik Microsft Security Essentials geprobeerd, maar die heb ik na een week helaas gewoon uit moeten zetten. Het zou toch redelijk moeten werken op een Pentium 4 2.4 Ghz met 1,5 GB geheugen, inmiddels alweer 7 jaar oud, maar nog een prima machine.
20-01-2010, 16:51 door Anoniem
Wat zijn jullie ervaringen met MS Essentials? Zijn er al tests die aangeven hoe goed/slecht die is?
20-01-2010, 17:36 door Ilja. _V V
Door Anoniem: Wat zijn jullie ervaringen met MS Essentials? Zijn er al tests die aangeven hoe goed/slecht die is?
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=site%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.security.nl+microsoft+security+essentials&btnG=Google+zoeken&meta=&aq=f&oq=Goed.
Google zelf de volgende keer even...

Veel belangrijker: Hoe vind een ieder de nieuwe Avast! user interface er uit zien? Dat was nl. de reden waardoor de vorige niet standaard in mijn pakket zat, & ik het alleen installeer op uitdrukkelijk verzoek, alhoewel het voor een gratis een prima AV is...
20-01-2010, 17:42 door Anoniem
De eerste reactie van boven je was ook van mij. MS Essentials kan best wel goed zijn, maar hij zorgt duidelijk voor 'lange' vertragingen. Het mooie van het product is, dat het in het Nederlands is, en ook gewoon duidelijk.

Net Avast 5 geinstalleerd, maar wat betreft registreren via e-mail is nog steeds van toepassing!

http://www.avast.com/registration-free-antivirus.php

"avast! Free Antivirus works for 30 days after installation in trial mode", en ook bij Maintenance > Registration staat "The product must be registered in the next 30 days."

Dus het is niet zoals MS Security Essentials die met een legitieme Windows compleet zonder registratie of wat dan ook te gebruiken is. En momenteel is het alleen in het Engels en Frans te downloaden. Avast 4 was ook in het Nederlands, deze (nog) niet. Nederlands is ook nog niet bij de Settings te installeren, maar ik denk dat dat nog wel goed komt.
20-01-2010, 19:13 door Anoniem
De interface is echt stukken beter. Deze kan zeker mee met de hedendaagse andere AV's.
Zelf probeer ik Avast 5 uit vanaf de 3 laatste beta's en die werkte voor mij al prima. Twee pc's zijn nu omgezet van Avast 4 naar 5 de overige zullen snel volgen verwacht ik.
20-01-2010, 19:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-01-2010, 20:11 door Anoniem
Door Ilja. _\\//:
Door Anoniem: Wat zijn jullie ervaringen met MS Essentials? Zijn er al tests die aangeven hoe goed/slecht die is?
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=site%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.security.nl+microsoft+security+essentials&btnG=Google+zoeken&meta=&aq=f&oq=Goed.
Google zelf de volgende keer even...

Veel belangrijker: Hoe vind een ieder de nieuwe Avast! user interface er uit zien?
Ik vind 'm er echt heel goed uit zien, van een van de slechtsten in de industrie naar een van de besten :)
20-01-2010, 21:36 door cyberpunk
Blijkbaar alleen beschikbaar in Engels en Frans. De reden dat ik Avast! Home Edition bij familie en vrienden installeerde was omdat het Nederlandstalig was. Hopelijk komt er voor hen snel een vertaling...

Kan je 'm eigenlijk gewoon over de 4.8 versie smijten?
20-01-2010, 22:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-01-2010, 22:52 door cyberpunk
Door Sjaan:
Dat laatste schijnt dus voor BSOD te kunnen zorgen dus dat lijkt me bij een major upgrade niet verstandig.
Meestal kun je dat doen als versie 4.1 naar 4.2 gaat enz. maar nu beter niet.

Dus best 4.8 verwijderen vooraleer je 5.0 probeert? Nu, ben toch van plan om eerst een image te maken voor het geval het misloopt... Al lijkt het me wel aan te raden om nog even te wachten vooraleer te installeren.

En om je de waarheid te vertellen vond ik die nederlandse vertaling erg lastig omdat computerjargon in Belgie vaak vertaald wordt en de vertaling door een vlaming werd gedaan.
Daar is niks mis mee, begrijp me goed, maar wij zijn de termen die onze zuiderburen gebruiken niet gewend.

Computerjargon in België vertaald? Ik heb eerder de indruk dat jullie (ben zelf Vlaming) op die manier vertalen. ;-) "opwaarderen" ipv "updaten" enz. Ik weet wel dat dit in Avast "bijwerken" heet. Maar daar heb ik in principe geen last van; alle software die ik installeer is in het Engels. :-)
20-01-2010, 23:40 door Anoniem
Ik gebruik Avast home al 3 jaar, en heb hem 1 keer betrapt op een "te paranoid" melding... en dat lag aan blizzard.. :)
21-01-2010, 07:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.