De Google Toolbar blijft het surfgedrag van gebruikers in de gaten houden, ook al hebben die het programma uitgeschakeld. Onderzoeker Ben Edelman ontdekte dat de uitgeschakelde toolbar niet alleen de Google zoekopdrachten van de gebruiker monitort, maar ook alle zoekopdrachten in andere zoekmachines aan Google doorspeelt. De "Enhanced Features" optie van de toolbar geeft onder andere de volledige URL van elke bekeken pagina door en ook de zoekopdrachten bij de concurrentie. Edelman dacht dat gebruikers dit kunnen voorkomen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Daarnaast is er geen knop om de "Enhanced Features" weer uit te schakelen zodra die zijn ingeschakeld.
Edelman gebruikte een netwerksniffer om het verkeer tussen zijn machine met de Google Toolbar en Google te monitoren. Daaruit wordt duidelijk dat het programma gewoon informatie blijft versturen, ook al is het uitgeschakeld. Via de X-knop is dit te doen, waardoor de balk ook uit de browser verdwijnt, maar op de achtergrond blijft die actief.
Eerlijk
De onderzoeker bekritiseert ook de informatievoorziening van de zoekgigant. Die zou gebruikers van de toolbar niet voldoende duidelijk maken wat er allemaal gemonitord wordt. Ook in het aanbieden van het privacybeleid schiet Google te kort, aldus Edelman. Het venster met de tekst mist bijvoorbeeld een 'edit' of 'find' optie, om op bepaalde woorden te zoeken en ook de inhoud klopt niet. De onderzoeker merkt op dat de Google Toolbar vaak met andere software gebundeld zit, waarvan de aanbieders andere manieren toepassen om de "Enhanced Features" in te schakelen. Een ander punt van kritiek is de manier waarop Google door de jaren heen de toolbar heeft aangepast waardoor die steeds verder de privacy schendt.
Verwijderen
Als eerste moet Google volgens Edelman het uitschakelen van de toolbar mogelijk maken en vervolgens stoppen met het monitoren. Ten tweede moet de zoekgigant alle gegevens die het op deze manier verzamelde vernietigen. "Google heeft surfgegevens verzameld van gebruikers die duidelijk maakten dat dit soort gegevens niet verzameld mochten worden."
Het gaat dan om bijvoorbeeld persoonlijke of gevoelige gegevens, aldus Edelman. Verder moet de zoekgigant de gevolgen voor de privacy duidelijk maken. Tot die tijd ziet de onderzoeker maar één oplossing, het verwijderen van de toolbar. "Ik heb de Google Toolbar bijna tien jaar gebruikt, maar deze week heb ik hem van al mijn computers verwijderd en ik adviseer gebruikers om hetzelfde te doen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.