image

Google Toolbar blijft gebruiker altijd bespioneren

dinsdag 26 januari 2010, 16:53 door Redactie, 27 reacties

De Google Toolbar blijft het surfgedrag van gebruikers in de gaten houden, ook al hebben die het programma uitgeschakeld. Onderzoeker Ben Edelman ontdekte dat de uitgeschakelde toolbar niet alleen de Google zoekopdrachten van de gebruiker monitort, maar ook alle zoekopdrachten in andere zoekmachines aan Google doorspeelt. De "Enhanced Features" optie van de toolbar geeft onder andere de volledige URL van elke bekeken pagina door en ook de zoekopdrachten bij de concurrentie. Edelman dacht dat gebruikers dit kunnen voorkomen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Daarnaast is er geen knop om de "Enhanced Features" weer uit te schakelen zodra die zijn ingeschakeld.

Edelman gebruikte een netwerksniffer om het verkeer tussen zijn machine met de Google Toolbar en Google te monitoren. Daaruit wordt duidelijk dat het programma gewoon informatie blijft versturen, ook al is het uitgeschakeld. Via de X-knop is dit te doen, waardoor de balk ook uit de browser verdwijnt, maar op de achtergrond blijft die actief.

Eerlijk
De onderzoeker bekritiseert ook de informatievoorziening van de zoekgigant. Die zou gebruikers van de toolbar niet voldoende duidelijk maken wat er allemaal gemonitord wordt. Ook in het aanbieden van het privacybeleid schiet Google te kort, aldus Edelman. Het venster met de tekst mist bijvoorbeeld een 'edit' of 'find' optie, om op bepaalde woorden te zoeken en ook de inhoud klopt niet. De onderzoeker merkt op dat de Google Toolbar vaak met andere software gebundeld zit, waarvan de aanbieders andere manieren toepassen om de "Enhanced Features" in te schakelen. Een ander punt van kritiek is de manier waarop Google door de jaren heen de toolbar heeft aangepast waardoor die steeds verder de privacy schendt.

Verwijderen
Als eerste moet Google volgens Edelman het uitschakelen van de toolbar mogelijk maken en vervolgens stoppen met het monitoren. Ten tweede moet de zoekgigant alle gegevens die het op deze manier verzamelde vernietigen. "Google heeft surfgegevens verzameld van gebruikers die duidelijk maakten dat dit soort gegevens niet verzameld mochten worden."

Het gaat dan om bijvoorbeeld persoonlijke of gevoelige gegevens, aldus Edelman. Verder moet de zoekgigant de gevolgen voor de privacy duidelijk maken. Tot die tijd ziet de onderzoeker maar één oplossing, het verwijderen van de toolbar. "Ik heb de Google Toolbar bijna tien jaar gebruikt, maar deze week heb ik hem van al mijn computers verwijderd en ik adviseer gebruikers om hetzelfde te doen."

Reacties (27)
26-01-2010, 17:26 door MrBil
Google is watching you!
26-01-2010, 17:43 door Anoniem
Liever google dan hackers
26-01-2010, 18:29 door Anoniem
En "Don't be evil" was ooit net zo'n mooi betekenisvolle slogan...

(Then again, de grootste privacy-schender is Sinterklaas, en die weet welliwaar ook alles van je, maar is niet bepaald evil)
26-01-2010, 19:47 door Anoniem
haha, beetje kenner weet dit al jaren sinds het begin :p
26-01-2010, 19:53 door Anoniem
Dit is dan toch spyware?
26-01-2010, 20:02 door Anoniem
Google kan je overal spioneren,ongetwijveld welk domain je van google ook gebrukt. Daarvoor heb je echt geen google toolbare voor noddig! Als je contact maakt met de google.com(google.nl) daar zit een bepaald ip adress achter, en dan weten ze meteen wie jij bent, en wat voor zoekerusltaat ze jou moet aanbieden, volgens mij monitoren ze daar bij google iedereen zijn zoekgedrag!
26-01-2010, 20:50 door Anoniem
Google, a product from the United Stasi of America.
26-01-2010, 21:36 door cyberpunk
En Eerde? Geen vuiltje aan de lucht zeker? >-)
26-01-2010, 22:20 door Turkdale
Ik gebruik al 3 jaar geen Toolbars en vermeid ze ook ;)
Meestal Spyware like Google Toolbar en soms virussen en met uitzondering dat je browser wordt verkracht.
Ik gebruik nu alleen betrouwbare toolbars: Imageshack Toolbar ;)

Ik raad anderen hetzelfde aan :P
26-01-2010, 22:25 door Anoniem
Ik ben het met je eens Turkdale Toolbars zijn ondingen, ik verbaas me altijd weer als ik even bij anderen achter het internet ga hoeveel toolbars ze geïnstalleerd hebben. Soms staan er wel 6 toolbars geïnstalleerd..

Ik gebruik gewoon helemaal geen toolbars, imageshack zelf is bijvoorbeeld overzichtelijk genoeg..
26-01-2010, 22:59 door Anoniem
Heb nog nooit toolbars gebruikt, ook bijna geen invoegtoepassingen,dit vertraagt je browser alleen maar en snoept willekeurig en naar believen een deel van je bandbreedte af. De updates voor Java en FlashPlayer doe ik wel handmatig. (ook bij de Java download staat tegenwoordig de GoogleToolbar standaard aangevinkt in het installatiescherm)
Als ik soms zie hoeveel toolbars bij sommige gebruikers aan de browser hangen (waardoor ze 1/3 v.h. beeldscherm missen) en de toepassingen die geïnstalleerd zijn vind ik het niet gek dat hun browser steeds langzamer wordt.
Meestal weten ze niet hoe ze eraan komen (klikkerdeklik) of hoe je ze moet verwijderen e/o uitschakelen.
Als je Messenger Live volledig installeert heb je al vlug +/- 6 plug-ins extra in je browser zitten die regelmatig contact zoeken met de thuisbasis.
De doorsnee gebruiker verdiept zich hier niet in en heeft geen idee wat er zich allemaal afspeelt als ze met internet verbonden zijn.
Dat zie ik ook niet vlug veranderen dus de spy,mal en scareware zullen altijd hun slachtoffers blijven vinden.

Een PcHelper
26-01-2010, 23:27 door Anoniem
Toolbars zij idd over het algemeen brak, en dat die gast 'm nu pas verwijderd is ook lekker vaag, dit is dan misschien wel nieuw, maar als je ze gebruikt staan ze neem ik aan aan, dus jij werd al bespioneerd.
Bovendien, wat bied zoiets nou, ze maken altijd reclame voor dingen als gelijk zoeken in je browser, hallo elke browser heeft al een zoekmachine rechtsboven en vaak is dat ook nog al standaard google. Ook geven ze als voordeel pop-up blockers aan, die zitten standaard ook in bijna elke browser...
27-01-2010, 03:36 door Anoniem
Foolbars? ;)
27-01-2010, 06:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-01-2010, 09:00 door Anoniem
Je kunt de google toolbar verwijderen via start-configuratiescherm-software. Dan kijkt deze grote broer niet meer met je mee. Over het gedrag van de toolbar ben ik het wel met de originele schrijver eens, dat spoort niet met het privacy statement en de wijze waarop google eerder aangaf met privacy om te gaan.
27-01-2010, 09:43 door Anoniem
Welke andere zoekmachine is wel te vertrouwen?
27-01-2010, 09:50 door Skizmo
Toolbars are evil. Ik moet die rotzooi niet.... en overal waar ik kom uninstall ik ze ook meteen.
27-01-2010, 11:35 door Anoniem
Door Anoniem: Liever google dan hackers

Wie had het over hackers -.-?
27-01-2010, 12:13 door Anoniem
Die toolbare Microsoft live Search, Google toolbare verkracht mijn
webbrowser, ik geloof wel dat je gelijk hebt!
27-01-2010, 13:53 door Anoniem
Goh..

Google doet alles om het surf gedrag van de mens te bekijken..
De Toolbar, Browser en OS sturen natuurlijk zo veel mogelijk info richting Google..
Data harvesting is de belangrijkste taak van dat bedrijf..

Gebruikers van Google ware zijn gewoon niet goed bij hun hoofd..
27-01-2010, 15:30 door Anoniem
liever hackers dan google
dan weten we ten minste het doel
27-01-2010, 19:58 door Anoniem
Door cyberpunk: En Eerde? Geen vuiltje aan de lucht zeker? >-)
Eerde zal nooit NOOIT in deze thread onder zijn eigen naam te posten je weet waarom.
29-01-2010, 10:10 door Anoniem
Door Anoniem: Liever google dan hackers
Ja, zo ken ik er nog wel een paar: liever hackers dan pedofielen bijvoorbeeld. Over slap gelul gesproken.
29-01-2010, 10:13 door Anoniem
Door cyberpunk: En Eerde? Geen vuiltje aan de lucht zeker? >-)
Eerde staat met zijn mond vol tanden. Hij weet niet zo snel een of andere lulsmoes te bedenken om ook dit weer goed te praten. Laat hem maar, ik neem hem al heel lang niet meer serieus.
01-02-2010, 18:16 door spatieman
zou de overheid contacten met google hebben?, zodat google weer de gegevens door doet spelen aan de overheid?
04-02-2010, 17:54 door Anoniem
Door spatieman: zou de overheid contacten met google hebben?, zodat google weer de gegevens door doet spelen aan de overheid?

Je hebt voorspellende gaves, spatieman:
http://www.security.nl/artikel/32318/1/NSA_beschermt_Google_tegen_hackers.html
19-05-2010, 10:21 door Anoniem
Door Draconian: Vaak zit deze troep ook verwerkt tijdens een installatie van bepaalde software wat standaard aangevinkt staat. Teringlijders zijn het.
HELEMAAL mee eens.

Echt, ik zoek een optie om die rommel nooit en te nimmer op welke PC dan ook te krijgen.
Ik wil een optie dat mijn virus scanner ALLE google zooi ziet als wat het IS!

Hebben jullie tips hoe google permanent van een PC geweerd kan worden zonder java/adobe/etc. software ook te moeten weigeren?

(ps. kan dit ook geschikt gemaakt worden voor Firefox?)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.