Bedrijven en security professionals zijn overgeleverd aan cybercriminelen, die altijd een stap voor lopen en daardoor een groot risico voor ondernemingen vormen. Dat is de strekking van het Cybercrime rapport van Deloitte. Inmiddels zou cybercrime de grootste cyberdreiging zijn en weten cybercriminelen die bedrijfsnetwerken infiltreren langer onopgemerkt te blijven. Veel bedrijven negeren echter deze dreiging en geven geld uit aan het bestrijden van "mindere" dreigingen. Deloitte spreekt van een ernstig gebrek aan bewustzijn, maar ook van zelfgenoegzaamheid als het om dit onderwerp gaat. Zowel automatiseringsafdelingen als security officers zouden tekort schieten.
Daarbij staat het uitgeven van grote sommen geld niet gelijk aan beveiliging. Wie meer uitgeeft hoeft niet per definitie veiliger te zijn. "We zien veel organisaties middelen voor technologische beveiligingsmaatregelen uittrekken, terwijl eenvoudige, goedkope maatregelen zoals patchmanagement, log analyse, verminderen van rechten, wachtwoorden laten verlopen en het opheffen van de toegang van ex-werknemers worden genegeerd."
Bankovervaller
Volgens Deloitte zijn gegevens waardevoller dan geld. "Eenmaal uitgegeven is het geld weg, maar data kan worden gebruikt en hergebruikt om meer geld te produceren." Het gaat dan om zaken als inloggegevens voor internetbankieren, het autoriseren en activeren van creditcards of toegang krijgen tot een bedrijfsnetwerk. De wereld is sinds 1900 dan ook nauwelijks veranderd, toen Willie Sutton werd gevraagd waarom hij banken beroofde. Zijn antwoord was dat daar het geld zit. "Vandaag gaan cybercriminelen waar de gegevens zijn, omdat dit ze herhaaldelijk toegang tot geld geeft, waar het ook is", zo wordt het 'cybercrime dilemma' samengevat.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.