image

Aantal telefoontaps AIVD blijft geheim

woensdag 27 januari 2010, 19:54 door Redactie, 6 reacties

Ministers Hirsch Ballin en Ter Horst willen niet bekend maken hoe vaak de AIVD en MIVD telefoongesprekken afluisteren. Eind vorig jaar publiceerde de minister van Justitie het aantal telefoontaps, maar bij deze cijfers ontbreken de taps van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De Kamer wilde ook deze gegevens van Hirsch Ballin weten, maar die wees naar Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Eimert van Middelkoop (Defensie), aangezien hij niet over deze informatie zou gaan. Beide ministers hadden al eerder laten weten dat ze niet van plan waren om de gegevens te verstrekken, waar de Kamer op haar beurt geen genoegen mee nam.

Inmiddels zijn we twee maanden verder en wil Ter Horst de tapstatistieken nog steeds niet geven. "Gegevens over de daadwerkelijke inzet, waaronder begrepen de wijze van toepassing en frequentie, kunnen echter niet openbaar gemaakt worden. Openbaarmaking van deze gegevens, en in het bijzonder een toelichting daarop, zou(den) zicht bieden op de werkwijze van de MIVD en de AIVD", zo laat ze de Kamer weten. Wel is ze bereid om de gegevens aan de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) te verstrekken.

Reacties (6)
28-01-2010, 06:50 door Anoniem
Ga er maar vanuit dat iedere telefoon in nederland 24/7 gemonitord wordt door de nederlandse variant van echelon genaamd ichthys.
28-01-2010, 08:05 door Anoniem
De liefhebber van snelle actiefilfms denkt nu aan dit woord:

Blackbriar

Waarschijnlijk is het allemaal nog erger gesteld dan we denken.
28-01-2010, 09:30 door Anoniem
Als die gegevens inzicht geven in de werkzijze kun je haast niet anders concluderen dat er veel getapt wordt, anders zou dat hooguit betekenen dat inlichtingen blijkbaar vooral op een andere manier vergaard worden. Elke telefoon 24/7 monitoren lijkt me ook overdreven, daar hebben ze gewoon de capaciteit niet voor. Maar als je taps gewoon als amr (de gsm codec) opslaat en afluistert zonder het uit te typen (het is toch niet nodig in een rechtszaak waar zoiets nog op die antieke manier gepresenteerd moet worden) heb je natuurlijk wel veel mnder capaciteit nodig dan voor een politietap.
28-01-2010, 19:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Ga er maar vanuit dat iedere telefoon in Nederland 24/7 gemonitord wordt

Klopt, automatische systemen scannen voortdurend op 'bepaalde woordjes' en 'vreemde' zinsconstructies, maar dat 'mag' geen tappen heten, in onze bananen republiek
Pas als zo'n systeem een alarm afgeeft omtrent een bepaald gesprek / betreffende tel.nrs., kan er 'getapt' gaan worden.
Dit houdt dan in dat ALLES wordt opgeslagen en er een echt mensch gaat luisteren/analyseren.
29-01-2010, 16:31 door Anoniem
Ach ja zo erg als in China is het hier nog niet met afluisteren,maar ja iedere inlichtingendienst zou wel eens verder kunnen gaan dan je zou denken.
01-02-2010, 17:59 door spatieman
ach weet je.,
deze gestapo praktijken, hebben ze niet van een vreemde buurman geleerd..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.