Google schiet nog altijd ernstig tekort bij het informeren van gebruikers over hun privacy en dat is verkeerd, aldus Ben Edelman. Edelman is universitair docent aan de Harvard Business School. Onlangs ontdekte hij dat de Google Toolbar gebruikers blijft bespioneren, ook al is die uitgeschakeld. De zoekgigant wijzigde het gedrag van de applicatie, maar niet de informatievoorziening naar gebruikers toe.
Veel van de Google Toolbar gebruikers die Edelman sprak weten niet eens dat Google bijhoudt welke websites ze bezoeken. De voornaamste reden is dat Google dit niet duidelijk maakt. Zo verschijnt de melding over het monitoren in een “bubble” pop-up die meteen na de installatie verschijnt. Voor de meeste gebruikers is de installatie afgerond en willen ze verder aan het werk, in plaats van allerlei vragen te beantwoorden. Google had de toestemming dan ook integraal onderdeel van de installatie moeten maken, niet een nagedachte.
Boodschap
Een ander punt van kritiek is de benaming die Google gebruikt. De ene keer heeft de zoekgigant het over URLs, terwijl het ook de term websites gebruikt. Twee heel verschillende concepten. "Informatieverschaffing moet duidelijk, nauwkeurig, en geheel accuraat zijn", aldus Edelman. Daarom moet het ook in een apart scherm vermeld worden, dat het belang duidelijk maakt. Het gaat dan om gebruikte onderwerpen en structuur, zodat de gebruiker begrijpt waar het over gaat. Het inschakelen van de monitoring "verbergt" Google in een scherm dat “Introducing Sidewiki” heet, en een nieuwe feature aanbiedt. Gebruikers wordt zo niet duidelijk dat het hier om hun privacy gaat. "Dit belangrijke scherm moet gebruikers informeren, niet overhalen. Daarnaast moet het door policy en communicatie professionals worden ontworpen, niet door marketeers."
Bittere pil
Voor gebruikers die meer informatie zoeken is er een document, maar dit bespreekt het monitoren door de Toolbar pas op pagina vijf. "En zelfs daar spreekt de tekst van Google zich tegen", gaat Edelman verder. Vanwege het belang voor de privacy, zou Google regelmatig de gebruiker hiervoor moeten waarschuwen. Privacybescherming bestaat echter uit meer dan alleen informatievoorziening. Door verstandig met het verzamelen en bewaren van gegevens om te gaan, kunnen ontwikkelaars de privacygevolgen van hun software beperken. Edelman wijst erop dat bedrijven moeten controleren welke gegevens ze verzamelen. En of de features, bijvoorbeeld van de Google Toolbar, het bespioneren rechtvaardigen. De docent denkt dat dit in het geval van Google niet zo is. Naast de opslag van gegevens te beperken, moet ook de bewaartermijn duidelijk zijn. Iets wat Google niet vertelt.
Het doel van Edelman is dat ontwikkelaars privacy in hun systeem bouwen. "Verzamel minder gegevens, verzamel alleen gegevens als het in het belang van de gebruiker is. Zorg ervoor dat gebruikers weten wat ze accepteren en waarom", zegt de docent. Hij wil dat bedrijven privacybescherming als een waardevol iets behandelen dat op zichzelf staat en niet als hindernis wordt gezien. "Dit is misschien een bittere pil voor de mensen die willen profiteren van het monitoren van gebruikers, maar het is juiste om te doen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.