Als het aan Microsoft ligt worden besmette computers voortaan in quarantaine geplaatst, net als artsen bij zieke mensen doen. Daarmee opende Scott Charney, Microsoft's vice president van Trustworthy Computing, de RSA conferentie. De Microsoft topman hoopt zo spam en denial of service aanvallen terug te dringen. Tijdens zijn keynote gaf Charney niet veel details prijs, maar in een interview met Cnet verklaart hij zich nader. "Als mensen ziektes krijgen en mogelijk andere mensen besmetten, heeft de medische gemeenschap manieren ontwikkeld om de volksgezondheid te beschermen." Het gaat volgens Charney om een combinatie van inspectie, quarantaine en behandeling.
Bedrijven passen dit al via Network Acces Control toe, maar dit concept roept in een consumenten omgeving allerlei interessante vragen op, aldus de Microsoft topman. Hij is voorstander van het onderwijzen van eindgebruikers, "maar dit werkt niet op grote schaal." Ondanks alle advies om updates en virusscanners te installeren, zijn er nog veel mensen die dit niet doen. "De vraag wordt hoe je een minder geïnfecteerd internet krijgt."
Desinfecteren
Concreet wil Charney besmette computers geen toegang tot het internet geven. Wie besmet is moet eerst zijn computer "desinfecteren", voordat hij online mag. Hij vergelijkt het met roken. Ondanks dat mensen weten dat het kanker veroorzaakt, blijven ze door roken en de gezondheidszorg op kosten jagen. Mensen hebben een vrije keuze om wel of niet te roken, maar om niet-rokers tegen rokers te beschermen, is het inmiddels verboden om op allerlei plekken te roken. "De filosofie is eenvoudig, je hebt het recht om je eigen leven te riskeren, maar niet om iedereen in je buurt ziek te maken." Het probleem met botnets is eigenlijk hetzelfde. Iedereen die op het internet is aangesloten heeft hier last van. "Het is net als roken."
Belasting
Het systeem moet wel privacyvriendelijk zijn. Internetproviders mogen bijvoorbeeld niet naar andere zaken zoeken, zoals auteursrechtelijk beschermd materiaal. "Misschien moet je het auteursrecht niet schenden, maar dat is geen zaak van volksgezondheid." Het quarantaine-systeem moet dan ook alleen tegen malware worden ingezet. Het tweede punt is de financiering van het systeem. Je kunt het volgens Charney aan de markt overlaten of via een soort belasting invoeren. "Eén argument is dat de mensen die de technologie gebruiken, de kosten betalen om de technologie veilig te maken." Een andere mogelijkheid is het aanspreken van de algemene belasting, waardoor iedereen er uiteindelijk voor opdraait.
Charney verwacht dat de Amerikaanse overheid binnen twee tot vijf jaar iets met het plan zal doen, maar het zou ook kunnen dat de markt dit uiteindelijk op pakt. Daarbij staat met name de acceptatie door de burger centraal. Aangezien internetproviders in het verleden vaak huivering waren om proactief malware te blokkeren, verwacht de Microsoft topman dat overheidsregulering uiteindelijk nodig is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.