image

"BIM-wet bedreigt privacy Belgen"

vrijdag 12 maart 2010, 11:07 door Redactie, 9 reacties

Belgische advocaten maken zich ernstig zorgen over een nieuwe wet die inlichtingendiensten vrij spel geeft om de staat te beschermen. Het gaat hier om de BIM-wet (de wet betreffende de bijzondere inlichtingenmethode). Die is bedoeld om een effectief veiligheidsbeleid te voeren, maar respecteert niet de fundamentele beginselen van de rechtstaat, aldus de Orde van Vlaamse Balies. De vertegenwoordiging van alle Vlaamse advocaten is in haar strijd tegen de BIM-wet naar het Grondwettelijk Hof gestapt.

Volgens de advocaten gooit de wet het vermoeden van onschuld, weten waarvan je beschuldigd wordt en je daartegen kunnen verdedigen, het briefgeheim en onschendbaarheid van de woning overboord. Daarnaast zijn de Vlaamse advocaten bang dat met de ‘hulp’ van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en hun
‘specifieke en uitzonderlijke methodes’, ook strafrechtelijke onderzoeken zullen plaatsvinden.

Legaal
"De inlichtingen- en veiligheidsdiensten krijgen mogelijkheden die de fundamentele rechten en vrijheden van burgers drastisch beknotten", aldus de Orde. Zo kan in een onderzoek door de veiligheids- en inlichtingendiensten een telefoontap bevolen worden en zullen de opnames van deze tap vernietigd worden. De betrokkene zal zich dus achteraf niet kunnen verdedigen op basis van de inhoud van het gesprek. Verder bepaalt het Belgische wetboek van strafvordering dat een 'periode van observatie' niet langer dan één maand mag duren. De inlichtingen en veiligheidsdiensten zijn niet aan deze tijdsbeperking gebonden.

Terreur
De Orde vreest dat de overheid verzamelde gegevens gaat gebruiken om strafdossiers te openen die niets met de strijd tegen terreur, spionage en de veiligheid van de staat te maken hebben.

"De gerechtelijke overheden zullen op perfect legale wijze gebruik kunnen maken van de resultaten die de inlichtingendiensten hebben verzameld, met een verregaande en onvoldoende gecompenseerde inmenging op de fundamentele rechten en vrijheden tot gevolg. Inlichtingendiensten zullen dus voor van alles en nog wat nuttig zijn", zo waarschuwt de Orde. De BIM-wet zou vanaf september in werking moeten treden.

Reacties (9)
12-03-2010, 11:19 door Anoniem
Als ze nou gewoon elke dag honderd burgers oppakken en alles napluizen, dan hebben die burgers altijd wel iets op hun kerfstok (want er zijn zoveel wetten dat je er allicht eentje overtreedt) en kun je hele hoge slaagcijfers halen als politie. Met alle taps wordt dat nog makkelijker. Er zit altijd wel iemand bij die een mailtje stuurt over iets illegaals (al is het maar iemand zwart je huis laten schilderen of BTW ontduiken op je marktplaatsverkopen of per ongeluk kinderporno gedownload hebben) en dus heb je altijd beet. Sleepnetvissen dus. Waarmee je inderdaad aanzienlijke schade aanricht aan de omgeving, die blijvend kan zijn, maar het gaat er toch maar om dat je beet hebt?

En misschien kunnen ze die honderd burgers per dag dan wel een beetje afwisselen, de ene dag vrouwen, de andere dag bejaarden, dan weer eens Surinamers of homo's of postbodes, dan krijgt elke groep tenminste een slecht cijfer in de misdaadstatistieken.
12-03-2010, 13:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-03-2010, 14:06 door Anoniem
Door unaniem: Waar zou de oorzaak toch liggen van dit soort ontwikkelingen?

Ja, dat vraag ik me ook wel eens af. Hoe komt het toch dat onze bestuurders zich er zo gemakkelijk in laten luizen? Volgens mij speelt er meer.

Van de andere kant zijn de meeste 'westerse' landen al lang geen democratie meer. Politieke partijen zijn niet meer voor het volk bezig maar voor 'hun' vriendjes. Maar ook het volk lijkt wel niet meer kritisch te zijn. Het verbaasd mij iedere keer weer hoe gemakkelijk mensen zijn m.b.t. hun privacy. "De Overheid mag alles weten hoor, ik heb toch geen geheimen". En wie is dan die Overheid? Mogen ze dan ook camera's in je slaapkamer/badkamer plaatsen? Je hebt toch niets te verbergen?
12-03-2010, 14:41 door Anoniem
Dit is allemaal het gevolg van de foute aanname dat we onszelf op deze manier tegen terreur kunnen beschermen. Daarbij vergeet men een aantal zaken.
1) De vijand/terrorist is altijd de actor, met als gevolg dat de inlichtingendienst per definitie achter de feiten aan loopt
2) "De autoriteiten doen wat dat betreft vaak denken aan generaals uit de Eerste Wereldoorlog. Na een mislukt offensief herhaalden ze dezelfde tactiek, maar dan met meer mankracht. Terrorismebestrijders hebben net als generaals de neiging om de vorige oorlog te willen winnen.”
3) De via deze weg verkregen rechten kunnen (en dus worden, want macht corumpeert *altijd*) ook voor non-terrorisme zaken gebruikt worden (vb: bij het Icesave debacle gebruikte de UK de anti-terrorisme wetgeving om Ijslandse activa te bevriezen)
4) Juist doordat men niet gebonden is aan het wetboek (of zelfs de grondwet) kan een dergelijk instantie nooit worden gecontroleerd en/of bestraft.

Men denkt vaak dat zaken die eenmaal beklonken zijn, nooit meer zullen terugkeren. Het martelen werd door de VS weer in de Westerse wereld ingevoerd (Abu Graib) en als we niet uitkijken vervallen we op deze manier weer in tirranie. Maar goed, mensen die niet bereid zijn hier voor te vechten verdienen ook niet beter.
13-03-2010, 14:27 door Anoniem
Maar goed, mensen die niet bereid zijn hier voor te vechten verdienen ook niet beter.

Hoe moet je hiervoor vechten dan?
15-03-2010, 08:14 door spatieman
in NL doen ze dit toch al...
15-03-2010, 09:23 door Anoniem
alle buitenlandse inlichtingendiensten hebben deze mogelijkheden, we maken ons nu al belachelijk dat we dat niet hebben, en iedereen zal idd wel iets fout doen, maar ze hebben zo wel werk genoeg dat ze zich niet daar gaan mee bezighouden hoor, ik slaap nog steeds op mijn twee oren
15-03-2010, 10:13 door Anoniem
In naiviteit is het rustig slapen.
Je zou beter onderhand eens klaar wakker kunnen blijven.
De politiestaat die je in science fiction films wel tegenkomt is niet ver meer.
Kijk maar eens naar de plannen in Mechelen, schande gewoon..
15-03-2010, 10:26 door Anoniem
maar ze hebben zo wel werk genoeg dat ze zich niet daar gaan mee bezighouden hoor
Hier maak je de fout door te denken dat het vergaren van data van onschuldige mensen extra werk met zich meebrengt. Dat is *niet* waar. De AIVD neemt ook actief mensen aan om algoritmes te schrijven voor onderschepte data, wellicht ook voor real-time surveillance (hou de vacaturesectie op aivd.nl maar eens in de gaten).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.