Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Overstap naar Linux

22-03-2010, 10:33 door cpt_m_, 83 reacties
Beste collega's,

Ik ben in het bezit van een DELL Studio XPS 1340 met Windows 7 64bit.
Ik zit er al een tijd aan te denken om een overstap te maken naar een linux distributie.
Redenen: geen virussen, malware, of spyware, stabiliteit, opensource

Op de support website van DELL, bieden ze alleen drivers aan voor Windows Vista & Windows 7.
Mijn kennis betreft linux is beperkt maar wil toch graag de overstap maken.

Graag zou ik jullie daarom het volgende willen vragen:
1. welke distributie? en waarom
2. biedt deze distributie volledige ondersteuning voor mijn XPS 1340
2. ivm kennis beperking graag een overzicht qua "studie" boeken
3. ervaringen van personen die deze overstap hebben gemaakt, voor en nadelen!

Alvast bedankt voor jullie input.
Reacties (83)
22-03-2010, 10:54 door Above
Ik raad Mandriva 2010 free aan omdat ik heel veel distro's heb getest en deze het dichtst in de buurt van Windows komt en ook zeer gebruiksvriendelijk is. Deze distro is ook de enige die automatisch SoftRaid kan herkennen tijdens installatie zonder kennis van programmeren.
Volledige ondersteuning weet ik niet maar tot nu toe weet Linux de drivers zelf te installeren en na een reboot geeft hij vanzelf aan dat er hardware drivers zijn gevonden voor bijvoorbeeld je videokaart.
Ik heb Ubuntu,Ubuntu Ultimate, Kubuntu, OpenSuse en nog een hele zooi getest.

Via software toevoegen en verwijderen kun je alles gratis downloaden zoals videobewerking en de hele mikmak. Het zal in het begin wennen zijn maar leren is leuk. Je begint helemaal opnieuw.
Voordelen zijn dat het er mooier uitziet als je ook Compiz installeert waardoor je 3d effecten kan toevoegen en dergelijke.
Het is ook sneller dan Windows 7 en gebruikt veel minder geheugen. Zelf ondervonden.

Je moet wel wat meer kennis hebben van je OS als er wat mis gaat. Eigenlijk moet je niet in Linux gaan kloten als beginner. Lekker standaard laten.

Als browser raad ik ook Opera aan in Linux. Alles werkt gelijk zoals flash en dergelijke in tegenstelling tot Firefox.
Opera kun je op de website van Opera downloaden en dan de .rpm extensie nemen voor Linux. De .rpm kun je gelijk installeren zoals je met .exe gewend bent in Windows.
Ik draai trouwens de 64bit versie thuis.
22-03-2010, 11:54 door dim
Welke Linux distributie jou het meest zal bevallen, is moeilijk te voorspellen. Iedereen heeft zo zijn eigen smaak. :)

Aangezien vrijwel alle distributies tegenwoordig live CD's aanbieden, lijkt me dat de beste manier om te bepalen welke je het meest aanstaat, en welke het beste draait op jouw hardware.

Fedora: http://fedoraproject.org/en/get-fedora
Mandriva: http://www2.mandriva.com/downloads/
openSUSE: http://software.opensuse.org/112/en
Ubuntu: http://www.ubuntu.com/getubuntu/download

er zijn ook nog vele andere kleinere distributies...
30-03-2010, 17:39 door John Roos
Ik werk inmiddels 2 weken met Linux Ubuntu 9.10 en dat bevalt tot dusver prima. Installatie is simpel en het werken met Ubuntu is erg gemakkelijk. Er is een forum www.ubuntu-nl.org waar je al je vragen kunt stellen. Voor minder dan 2 tientjes zijn goede boeken te koop
31-03-2010, 08:14 door Dre09
ik werk ongeveer een maandje met ubuntu. het werkt prima voor mijn mening,

Je kan dit geheel proberen

zoals http://www.ubuntu.com/getubuntu/download.

Succes!
31-03-2010, 10:16 door MrBil
Ik ben het met Above eens, hoewel ik Ubuntu echt een top distro vind. Ik raad het iedereen aan die aan Linux willen beginnen, je kunt lekker je gang gaan, de hele interface aanpassen. Je kunt lekker je eigen scriptjes maken, het is gewoon lekker om je gang te gaan zonder bang te hoeven zijn dat er malware op je linux komt die al je werk weggooit.

Mandriva 2010 moet ik zelf nog testen en uitproberen, hier ga ik z.s.m. mee aan de slag. En dan laat ik het jullie weten, en zet ik het gewoon in deze reactie.

En inderdaad, wat John Roos zegt klopt als een bus! De Ubuntu 'helpdesk', geeks, die op de nederlandse ubuntu forum rondhangen weten alles van Ubuntu. En ze geven je gewoon GRATIS antwoord, wat wil je nog meer. Ohja, en snel ook!
31-03-2010, 10:29 door cpt_m_
Bedankt voor jullie reacties.
Helaas is deze topic 2x geplaatst, had vriendelijk gevraagd aan de redactie om dit samen te voegen.

Ik heb het volgende boek aangeschaft:
http://www.janstedehouder.nl/mijn-boeken/probleemloos-overstappen-op-linux-tweede-geheel-herziene-druk/Ik ga binnenkort beginnen met het installeren van Ubuntu.Aangezien alle positieve reacties, kan ik niet wachten om te beginnen :)
31-03-2010, 10:38 door Dre09
Succes er mee!.

& veel plezier met Ubuntu.
31-03-2010, 10:43 door MrBil
Door Dré09: Succes er mee!.

& veel plezier met Ubuntu.
Yep, succes ermee cpt(m)!
31-03-2010, 11:03 door Above
Even terugkomen op mijn eerste post.

Leuk en aardig dat Linux maar er zijn zat dingen die niet goed werken. DVD's kijken blijft makkelijker onder Windows voor de gewone gebruiker. De Totem Media player en de VLC Media Player crashen vaak of de ondertiteling verdwijnt wel eens. Met webcammen is er niet de mogelijkheid om bijvoorbeeld tijdens een chat special effecten toe te voegen omdat Linux maar één keer de webcam interface kan openen. Met Webcamstudio voor Linux lukt dat dus ook niet. Linux is al een keer compleet vastgelopen tijdens een back-up maken, letterlijk alles bevroren.

Linux is gratis maar daar blijft het bij. Het enige wat Windows zo gevaarlijk maakt is Internet Explorer. Deze vervangen door Firefox met NoScript en je zit op hetzelfde niveau.

Na intensief gebruik van Linux merk ik gewoon dat er ook zat foutmeldingen en bugs inzitten in de opensource softwarepakketten.

Ik zou lekker bij Windows 7 64bit blijven. Ik ga ook misschien terug eerdaags.
Dadelijk wordt Linux net zo kwetsbaar als Windows als steeds meer mensen het gaan gebruiken.
31-03-2010, 11:12 door cpt_m_
Bedankt voor je laatste reactie @Above, ben benieuwd naar de antwoorden van overige forumleden!
31-03-2010, 11:28 door capricornus
Ik zou kunnen beginnen met je te verwijzen naar distrowatch.com. Daar vindt je zowat alles dat je zoekt. Maar het zou wel eens te veel van het goede kunnen zijn.

Op mijn netbook gebruik ik Ubuntu Netbook Remix met daarover LXDE. Je zal in jouw exploratie merken dat elke grafische interface (GUI)(GNOME, KDE, LXDE, ...) bepaalde kenmerken heeft, oa. met betrekking tot snelheid en handigheid.

Op mijn test-pc staat wisselend een allegaartje, kwestie van "bij te blijven".
Je hebt tot nu toe eigenlijk twee tips: Mandriva en Ubuntu. Beide installeren zich vrij vlot en werken op velerlei pc's. En als je weet te werken met WINE kan je nog heel wat Windows-programma's gebruiken.

Mijn persoonlijke tip is Mint. LinuxMint.com. Het is een beetje Ubuntu, een beetje Debian, en heel veel kleine verbeteringen en handigheidjes voor de newbie. Natuurlijk moet je mij niet geloven en de anderen negeren, maar ik heb gezien dat mijn huisgenoten, in de omgeving die Mint (GNOME) je geeft, het gemakkelijkst en intuitief aan de slag konden en blijven.

Succes in elk geval, je zal het je niet beklagen, maar je moet enkele dagen doorzetten, blijven proberen, en dan ineens héb je het. En dan hou je het, en dan hou je ervan.
31-03-2010, 13:16 door Anoniem
Ik ben 3 jaar gelden overgestapt van Windows XP naar toen Fedora Core 6. Draai nu Fedora Core 12 met Gnome-desktop en daarbinnen VirtualBox. In Virtualbox kun je diverse OS-en gebruiken om bijvoorbeeld bij te blijven. Ik heb nog steeds geen spijt van deze overstap. Ik heb diverse andere Linux distro's bekeken maar ik blijf toch maar bij Fedora. Loopt voorop in kernel en software. Laatst een debian variant bekeken nl. Ultimate Edition 2.5 en ik moet zeggen dat die er toch erg gelijkt uitziet.
31-03-2010, 15:17 door Anoniem
In mijn ervaring heeft Ubuntu de beste hardware support, als andere distributies al jouw hardware ook gelijk herkennen is het vooral een kwestie van smaak. Persoonlijk ben ik erg blij met ubuntu, en op de ubuntu forums wordt je over het algemeen erg snel geholpen. Ook zijn er voor ubuntu nederlandstalige forums, wat de overstap erg kan vergemakkelijken als je niet heel goed bent in engels.
04-04-2010, 20:13 door Anoniem
ik draai sinds 2005 uitsluitend Ubuntu. Ik migreer vaak vrienden en familie naar Ubuntu omdat dit virus vrij is, en beter draait op systemen met normale specificaties. Misschien is Ubuntu de beste keuze, er is een grote community waar je terecht kan met vragen. (ubuntuforums) Er is deze maand een nieuwe 10.04 release met longterm support, echt een aanrader!
04-04-2010, 23:56 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-04-2010, 00:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-04-2010, 09:25 door Above
Door Anoniem: ik draai sinds 2005 uitsluitend Ubuntu. Ik migreer vaak vrienden en familie naar Ubuntu omdat dit virus vrij is, en beter draait op systemen met normale specificaties. Misschien is Ubuntu de beste keuze, er is een grote community waar je terecht kan met vragen. (ubuntuforums) Er is deze maand een nieuwe 10.04 release met longterm support, echt een aanrader!

Jij weet totaal niet waarover je praat. Linux is niet virusvrij en de kernel heeft ook lekkages!

Door unaniem: Mandriva powerpack
Ik overweeg een beetje stelliger om naar linux over te stappen omdat ik echt m'n buik vol heb van de crashende desktop.

Linux crashed nooit? Ik heb zat crashes gehad in Linux en vooral Mandriva 2010. Crashes dat heel linux een reset nodig had van de knop op je kast. Met Windows 7 nog nooit een crash gehad. Ik ben een zware gebruiker en ben veel met videobewerking bezig. Linux zuigt hier behoorlijk in.

Ik was Linux zo zat dat ik weer naar Windows 7 64bit ben overgestapt. Met de juiste kennis kun je Windows net zo beveiligen als Linux qua rechten en dergelijke.

Laten we het maar niet hebben over de optie "software toevoegen en verwijderen". Alle software is oud! Handmatig moet je de nieuwste versies alsnog downloaden en omslachtig(voor de gewone gebruiker) installeren zoals Firefox 3.6.2.
05-04-2010, 10:24 door Knight Of The Post
@Above: Ben dit niet met je eens. Wel eens gestoeid met een realtime kernel, als zware gebruiker kan je deze mogelijk wel gebruiken. De realtime kernel kan iets meer tegelijk omdat hij minder latency heeft in de kernel, tot <1ms. Wat weer even minder is dan de gemiddelde Mac/Windows.
05-04-2010, 10:36 door Above
Door Knight Of The Post: @Above: Ben dit niet met je eens. Wel eens gestoeid met een realtime kernel, als zware gebruiker kan je deze mogelijk wel gebruiken. De realtime kernel kan iets meer tegelijk omdat hij minder latency heeft in de kernel, tot <1ms. Wat weer even minder is dan de gemiddelde Mac/Windows.

Het gaat mij om stabiliteit van een OS. Linux liep vaak vast, althans de opensourcesoftware dan. Veel programma's die alleen nog voor Windows gemaakt zijn zoals navigatiesoftware updaten is er niet voor Linux en werkte ook niet onder Wine. Allemaal stappen voor mij om terug naar Windows te gaan.

Maar dat mensen beweren dat Linux virusvrij is klopt natuurlijk niet.
05-04-2010, 11:29 door Knight Of The Post
Door Above: Het gaat mij om stabiliteit van een OS. Linux liep vaak vast, althans de opensourcesoftware dan. Veel programma's die alleen nog voor Windows gemaakt zijn zoals navigatiesoftware updaten is er niet voor Linux en werkte ook niet onder Wine. Allemaal stappen voor mij om terug naar Windows te gaan.

Maar dat mensen beweren dat Linux virusvrij is klopt natuurlijk niet.
Jammer dat je door zoiets tegengehouden wordt, want het is z? mooi, snel en veilig!

En ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt met Linux is niet virusvrij.
Maar ben van mening dat het alsnog veiliger is dan de OS'en van MS/Apple.

[edit: typo]
05-04-2010, 22:15 door Bill Torvalds
@above, bij juist beheer van Linux is het wel virusvrij dus dat klopt in dat opzicht zeker wel.

En als je zulke vervelende ervaringen hebt met Linux wat mij nou juist overkomt gebruik dan gewoon Net/FreeBSD zeker als je veeleisend bent deze distro draait superstabiel en is rotsvast dat kun je niet omverkrijgen (of je moet met zulke onzinargumenten komen en onwaarheden).
06-04-2010, 12:17 door Anoniem
Door Above: Linux crashed nooit? Ik heb zat crashes gehad in Linux en vooral Mandriva 2010. Crashes dat heel linux een reset nodig had van de knop op je kast. Met Windows 7 nog nooit een crash gehad. Ik ben een zware gebruiker en ben veel met videobewerking bezig. Linux zuigt hier behoorlijk in.

Ik was Linux zo zat dat ik weer naar Windows 7 64bit ben overgestapt. Met de juiste kennis kun je Windows net zo beveiligen als Linux qua rechten en dergelijke.

Laten we het maar niet hebben over de optie "software toevoegen en verwijderen". Alle software is oud! Handmatig moet je de nieuwste versies alsnog downloaden en omslachtig(voor de gewone gebruiker) installeren zoals Firefox 3.6.2.
Ik neem aan dat je met "software toevoegen en verwijderen" over Ubuntu hebt. Vervolgens gaat het over Mandriva crashes.
Dat is nogal verwarrend - je hebt het voer 2 verschillende systemen en installeert blijkbaar frequent nieuwe/andere. Wie geen geduld heeft om dingen uit te zoeken en vervolgens van alles en nog wat installeert, die heeft uiteraard geen recht om te zeuren dat iets niet werkt.

De zin van een installatie uit bepaalde sources, die door beheerders worden bekeken, ontgaat je blijkbaar. Zodra je namelijk uit diverse bronnen software gaat installeren, moet je niet klagen over een crash van je systeem.
Als je bijv. kiest voor een Debian stable-variant - heb je geen crashes, maar wel oudere software. Ga je die vervolgens mixen met de handmatige installaties van de nieuwste pakketten, dan heb je niet begrepen wat het nut van "stable" is.

Je kan met een live-CD testen of een distributie/versie voldoet aan je wensen. Nadien kan je bijv. met synaptic kijken of er nog meer software beschikbaar is om de basis-installatie uit te breiden.
Wil je steeds de laatste software hebben, dan kan je sidux i.p.v. Debian stable proberen. Maar dat vraagt iets meer kennis van Debian sid om het systeem op een verstandige manier te actualiseren. Niet wild installeren, maar eerst lezen in het forum of er waarschuwingen zijn om te wachten met een bepaalde update. Het is snel maar het zijn pakketten die "still in development" zijn.


Als je wine moet gebruiken, dan kan je niet verwachten dat alles perfect bij elkaar aansluit. Dat wordt ook duidelijk gezegd door de makers van wine. Het is een hulpmiddel dat nooit heeft beweert perfect te weken - het is een work-around. Wil je meer spelletjes doen, dan moet je Cedega kopen en dan heb je ook ondersteuning.

Lees eerst voordat je iets gaat installeren.
Ga je experimenteren met dingen die niet bij elkaar passen of gebruik je beta-versies - nait soez'n.

Heb je voorbeelden over dingen die niet werken, graag concreet noemen. Roepen dat "OpenSource" niet werkt, is een onzinnige bewering. Bij mij werkt "OpenSource" goed (en en heb het nu even over OpenOffice 3.1 en 3.2, Firefox 3.5.8/3.6.3, Thunderbird 2.0.0.24).
06-04-2010, 13:06 door Above
Door Anoniem:
Ik neem aan dat je met "software toevoegen en verwijderen" over Ubuntu hebt. Vervolgens gaat het over Mandriva crashes.
Dat is nogal verwarrend - je hebt het voer 2 verschillende systemen en installeert blijkbaar frequent nieuwe/andere. Wie geen geduld heeft om dingen uit te zoeken en vervolgens van alles en nog wat installeert, die heeft uiteraard geen recht om te zeuren dat iets niet werkt.
blablabla...

Anoniem,

Jouw manier van aannemen is lachwekkend. De optie 'software toevoegen en verwijderen" zit ook gewoon in Mandriva en niet alleen in Ubuntu. Jij hebt dus alleen kennis van Ubuntu? Met een Live-CD is het testen niet exact hetzelfde als met een installatie. Moet ik hier nu daadwerkelijk op ingaan?

Als je Windows 7 een brakke OS vindt zal het mij een worst wezen. Ik post hier alleen mijn ervaring met Linux en deze is negatief. Maar als deze negatief is kan dat niet in jouw ogen. Linux is natuurlijk perfecter dan Windows uit je post te lezen.
06-04-2010, 13:10 door cpt_m_
Heren, ik wil iedereen bedanken voor zijn reacties.
Ook negatieve ervaringen zoals bijvoorbeeld de reactie van Above.

Graag nogmaals het verzoek om elkaars meningen te respecteren en op een gepaste manier te reageren.
09-04-2010, 11:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-04-2010, 11:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-04-2010, 12:06 door Anoniem
Alleen vanuit security oogpunt overstappen op een ander os lijkt mij zowiezo een nutteloos idee. ik neem aan dat je dan nog steeds de zelfde fouten maakt als voorheen, de impact is dus alleen kleiner omdat het os minder aanwezig is.

Zelf ben ik een frequent linux user, ben zelf half overgestap naar linux omdat mijn school/dev laptop gewoon niet vooruit te branden was met windows vista.

Heb hier een aantal jaar ubuntu op gedraaid met wine and virtualbox om toch wat key sofware te kunnen draaien welke ik niet kon opgeven.
Het mooie van ubuntu tegen de andere distros die ik heb geprobeerd is toch wel de repository en comunity. beide erg goed.
echter begin ik me sinds de laatste paar releases wel af te vragen waar ze mee bezig zijn. Het wordt een soort default is good enough/mac omgeving en een groot aantal van de security features staan default uit. Tevens begint het base systeem erg traag te worden. Ze hebben nu bergen intergratie met hun eigen cloud opslag platform en comunity pages wat van mij direct aan het gas mag.

Vanuit security oogpunt zou ik echter overstappen op een stable Debian of BSD welke security technish een stuk beter in elkaar zit dan ubuntu. Tevens heb je dan weer de mogelijkheid om zelf je paket selectie vanaf instalatie te beheren.

Ik zelf draai nu echter Arch Linux.
10-04-2010, 13:07 door Anoniem
Heb er Ubuntu eens opgehad maar dat lag er vrij snel weer af.
Als je een Windows kan configureren voor wat je ervan verlangt laat het een XP, Vista of 7 zijn heb je een prima OS.
Nu Win7 ultimate erop staan en ok, het was een beetje gewoonwording in het begin. maar uiteindelijk werkt het prima.
Over virussen en malware en andere onhebbelijkheden zijn er genoeg dingen na te lezen op het net en die zijn zogoed voor linux als voor Windows en andere versies van OS systemen.
Voor elk wat wils zou ik zeggen.
hyahem
10-04-2010, 13:49 door Anoniem
Ubuntu heeft een Nederlandstalig computerforum,waar iedereen elkaar kan helpen met Ubuntu problemen.
Zeer handig.
Je kan best op Ubuntu multimedia afspelen,alleen dan moet je een speciaal pakket aan codecs toevoegen,die niet standaard inbegrepen zitten,die kan je later toevoegen aan de bronnenlijst zodat je die kan installeren.
Ik gebruik op de pc Ubuntu,maar ja mijn pc is op dit moment kapot,dus gebruik nu mijn laptop waar windows7 home premium x64 nl op staat.
10-04-2010, 19:05 door Anoniem
Door rookie:
En installeer dan de 32 bit versie van Ubuntu ipv de 64 bit versie.

Wat zou het argument moeten zijn om 32bit OS op een 64 bit machine te installeren?

Ikzelf draai ubuntu 9.10 64 bit tot volle tevredenheid, dit heb ik in een dualboot zitten met w7, voor de software die wat moelijker, of niet, draait via wine

dmv VMware kun je gewoon de ISO's die je kunt vinden via distrowatch installeren op je huidige systeem, probeer er een paar uit, en kijk of er iets bij zit wat je bevalt.

Mijn persoonlijke keuze is ubuntu vanwege de grote gebruikers gemeenschap, en dus ondersteuning vanuit de gemeenschap.
10-04-2010, 20:02 door Anoniem
Wat ik er eigenlijk niet goed uit begrijp is dat het O! zoooo veilige Linux is dat de meeste grote virussoftware bedrijven bijna allemaal een virusscanner op de markt hebben voor linux.
En laat het een leuk OS zijn voor sommigen, zoveel gebruikt men het ook nog niet echt zodat de malware/virus/trojan Boys er baat bij hebben om er ook beestjes voor te maken.
11-04-2010, 09:49 door Above
Door rookie:

En installeer dan de 32 bit versie van Ubuntu ipv de 64 bit versie.

Dus niet de volledige kracht uit je computer halen? Vreemde opmerking om 32bit te nemen als je hardware 64bit ondersteund.

Ubuntu 10.04 beta is ook mooi.
11-04-2010, 10:11 door Anoniem
1e vraag moet natuurlijk zijn : Wat doe je met je PC ?
Want als je nieuwe games speelt moet je bij windows blijven. (jaja met wine/cedega bla bla)
En videobewerking, ook windows.
Alhoewel er wel vooruitgang is bij Linux.

En anders kan je nog dual-boot.
Ik heb windows voor games en doe de rest met Linux Mint.
Linux Mint is gebaseerd op Ubuntu en doet het allemaal net iets makkelijker.
11-04-2010, 16:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-04-2010, 12:04 door Anoniem
Ik werk al jaren als linux engineer bij een groot IT bedrijf en toch prefereer ik Windows 7 boven Linux voor eindgebruikers.

Opzich is Linux natuurlijk interessant maar vaak werken bepaalde dingen gewoon niet lekker. Een voorbeeld daarvan is mijn wireless adapter in m'n laptop. Wordt helaas niet standaard ondersteund door de kernel. Om dat werkend te krijgen moet je aparte modules compileren. Leuk voor de "geek" maar niet voor de gemiddelde eind gebruiker die z'n bankzaken wil doen.

Mede vanwege bovenstaand adviseer ik nog altijd om Windows of OSX te gebruiken.

Mocht je persee met Linux willen werken zou ik gaan voor een virtualisatie waarbij je gewoon Windows als ondergrond gebruikt. Lekker prutsen en als er iets mis gaat ben je niet meteen de basis functionaliteit van je PC kwijt.
12-04-2010, 12:45 door Above
Door Anoniem: Ik werk al jaren als linux engineer bij een groot IT bedrijf en toch prefereer ik Windows 7 boven Linux voor eindgebruikers.

Opzich is Linux natuurlijk interessant maar vaak werken bepaalde dingen gewoon niet lekker. Een voorbeeld daarvan is mijn wireless adapter in m'n laptop. Wordt helaas niet standaard ondersteund door de kernel. Om dat werkend te krijgen moet je aparte modules compileren. Leuk voor de "geek" maar niet voor de gemiddelde eind gebruiker die z'n bankzaken wil doen.

Mede vanwege bovenstaand adviseer ik nog altijd om Windows of OSX te gebruiken.

Mocht je persee met Linux willen werken zou ik gaan voor een virtualisatie waarbij je gewoon Windows als ondergrond gebruikt. Lekker prutsen en als er iets mis gaat ben je niet meteen de basis functionaliteit van je PC kwijt.

Helemaal mee eens. Ik ken een paar mensen die na 15 jaar Linux in 2009 overgestapt zijn naar Windows omdat ze het zat waren met comptabiliteit zoals video's en foto's importeren vanuit een camera. Met Windows is dit veel makkelijker en de software is ook toegankelijker. Gebruikers willen juist dat het zo makkelijk mogelijk is en het meeste voor je gedaan wordt.
Heeft niets met domme gebruikers te maken.
12-04-2010, 13:57 door _R0N_
Door Anoniem: Ik werk al jaren als linux engineer bij een groot IT bedrijf en toch prefereer ik Windows 7 boven Linux voor eindgebruikers.

Eensch, je moet het OS kiezen bij het doel..
Linux is minder geschikt voor de gemiddelde desktop gebruiker, Windows 7 is een prima desktop OS waarmee de meesten gewoon goed en veilig kunnen werken.

Hardware compatibiliteit is in Windows goed en je hebt keuze genoeg als het om desktop software gaat.
Bij Linux als desktop moet je hopen dat je hardware goed functioneerd, zeker als je wat exotischere hardware hebt en voor software ben je al snel afhankelijk van die ene aanbieder die toevallig iets maakt voor Linux.

Als Linux gebruiker zul je merken dat het wel mooi is, lekker werkt alles doet wat het moet doen.. behalve dat ene wat je nou net zo graag wilt...

Ik zelf had 10 jaar geleden goede hoop dat Linux een goede Windows vervanger zou worden maar nu anno 2010 denk ik dat dat nog heel lang op zich laat wachten en dat het gewoon altijd net achter de feiten aan loopt..
12-04-2010, 15:52 door Anoniem
Tja, Windows en Linux zijn geen twee loten aan dezelfde tak. Linux is echt anders dan Windows. Ben je niet vies van een beetje experimenteren kun je Linux gebruiken. Wil je alles kant en klaar hebben, kies dan Windows. Linux is modulair en gebruikt andere principes dan Windows welke in feite monolitsche is (ja, ja..ook met DLL's is dat zo, je moet immers een reboot doen).

@Rookie: Flash onder 64-bit linux is gewoon te downloaden bij Adobe. De opensource alternatieven werken slechts heel beperkt, dus daar ben ik ook mee gestopt.

Frans.
12-04-2010, 16:29 door Anoniem
Als jij niet uitkijkt bij het oversteken van een drukke weg, dan zullen snelle sneakers niet vóórkomen dat jij alsnog aangereden wordt!
12-04-2010, 19:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-04-2010, 23:00 door Anoniem
Ik heb overigens nog nooit een probleem gehad om foto's van een camera te importeren in een Linux systeem, destijds met Debian sid (sidux), tegenwoordig met Ubuntu 9.10. De snelheid waarmee dat gaat (Xubuntu 64bits) is niet te vergelijken met een 32bits Windows-systeem. Maar ok, daar werken dan ook de virusscanner in je nadeel.
Overigens heb ik nog nooit van een virus gehoord die via een foto (jpeg) van je camera je (Windows)-systeem kan slopen.

@rookie: ik ben net zo lui ..., maar ik kies voor snelheid met 64bits. Het inlezen van foto's met digiKam gaat echt veel vlotter.
13-04-2010, 08:49 door cpt_m_
@ cpt(m): is het nou gelukt met de installatie en zo ja ben je tevreden?

Ik ben nog niet begonnen met het "project".
De reacties op deze topic zijn erg wisselend.
Probeer voor mezelf te bepalen wat de beste keuze zou kunnen zijn.
13-04-2010, 09:56 door Above
De reacties zijn wisselend omdat je twee groepen gebruikers hebt welke hier reageren met hun monopoly op de waarheid.
Maak een back-up van je systeem en probeer het uit.
Laat ons dan graag uw mening weten.
13-04-2010, 13:50 door cpt_m_
Laat ons dan graag uw mening weten.
Ik laat het jullie allen weten waarvoor ik heb gekozen en waarom.
Bedankt voor al jullie reacties.
15-04-2010, 21:45 door Anoniem
Je kan ook gewoon voor een paar tientjes een andere HD kopen. Schroef de originele eruit, en leef je uit op de nieuwe HD. Bevalt het niet, dan zet je de originele HD weer terug en is alles weer zoals je het gewent bent.

Van mijn oude vista omgeving heb ik ook eerst een virtual machine gemaakt zodat ik die onder de nieuwe linux installatie nog kon gebruiken mocht dat nodig zijn (je originele HD wordt erdoor niet aangetast). Omdat de virtuele hardware anders is dan de originele, gaat windows wel mopperen dat de versie niet legaal is. Aan MS uitgelegd dat ik een nieuwe key van ze wil, omdat de echte hardware niet is veranderd, maar daar gaan ze niet aan beginnen (wie niet vraagt, ...)

Inmiddels draait de laptop al een jaartje op linux, en dat zal voorlopig ook nog wel zo blijven.
16-04-2010, 15:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-04-2010, 17:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-04-2010, 17:52 door Above
Dat krijg je er van als je scripting uitzet. Quoten voor beginners. :-)
16-04-2010, 19:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-04-2010, 19:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-04-2010, 19:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-04-2010, 21:00 door Anoniem
Door unaniem: Linux is Linux ; de banadering is eigenlijk overal het zelfde. [of ik maak een torenhoge fout ]
Ben jij Bruce Scheiner?
17-04-2010, 19:21 door Anoniem
Ubuntu is prima om mee te beginnen
17-04-2010, 21:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-04-2010, 22:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-04-2010, 09:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-04-2010, 09:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-04-2010, 09:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-04-2010, 20:40 door Above
Door owiknowi: Het gaat er tenslotte ook om dat je er plezier in hebt!

Daar gaat het absoluut om. Om nu naar de meningen van anderen te luisteren is onzin. Installeer ze gewoon allebei. Ubuntu maakt netjes een dual boot voor je aan in Windows Boot Manager zodat je kunt kiezen iedere keer. Nog 11 dagen voor Ubuntu 10.04 LTS.
Dan ga ik ook weer over naar dual boot.
19-04-2010, 10:09 door Anoniem
Door Anoniem: Als jij niet uitkijkt bij het oversteken van een drukke weg, dan zullen snelle sneakers niet vóórkomen dat jij alsnog aangereden wordt!

Wow! -3 downgrading op mijn posting En waarom? In ieder geval zijn er 3 mensen die de analogie tussen snelle sneakers en een ander OS niet bevatten!

De vraagsteller noemt de volgende reden om naar een ander OS te gaan: "geen virussen, malware, of spyware, stabiliteit, opensource ".

Een ander OS gaat er niet voor zorgen dat de vraagsteller minder vaak op foute sites komt waar malware of spyware op staat. Ook zal een ander OS er niet voor zorgen dat er opeens minder virussen binnenkomen.
Het gaat erom hoe de gebruiker het OS gebruikt en dat zie ik niet zo snel veranderen door een ander OS.
22-04-2010, 13:17 door Anoniem
Ik zeg Ubuntu. 10.04 RC is vandaag gelanceerd, de 27e of 29e (Weet het niet meer zeker) komt de final release uit.
10.04 is een LTS (Long Term Support). Buiten dat komt ieder half jaar een nieuwe versie van Ubuntu uit.

De betekenis van Ubuntu is "Humanity Towards Others" en mens/gebruikers-vriendelijk is het zeker ;-) Ik zeg geen Mandriva, Arch, OpenSUSE of wat dan ook.. gewoon Ubuntu proberen ;-)
23-04-2010, 15:42 door Zero
Om even te reageren op het linux/veiligheids verhaal...

Alleen een goed beheerde linux is veiliger dan windows. En daar ligt dan ook het gevaar. De meeste mensen die beginnen met linux denken dat linux een soort super beveiliging heeft en dat het niet gekraakt kan worden. Dit is NIET waar!. Linux, net zoals windows bevat de nodige beveiligings fouten. Dat linux en OSS vaker een kortere turn around time hebben voor bug fixes klopt wel maar er is nog steeds een T.O.T. ( Time on Target ) een kort moment waarop de machines kwetsbaar zijn voor een 0-day exploit.

Autorooters zijn een mooi voorbeeld van de manier waarop hackers hier op in springen.

Een paar tips om je linux veiliger te maken zijn.

Draai alleen de services die je nodig hebt. verander daar waar mogenlijk de default poort nummers. ik draai zelf ssh en dergelijken op een niet standaard poort nummer. dit helpt met het voorkomen van geautomatiseerde aanvallen.

Gebruik een Anti virus zelfs op linux. Tevens kan ik ook RKhunter aanraden dit zijn kleine tools die helpen bij het scannen naar mogelijke infecties.

In het geval dat je thuis een webserver of lamp install draait kan ik ook spamassassin aanraden en een beveiligings techniek genaamt chroot.

Meer info over chroot - http://en.wikipedia.org/wiki/Chroot
Meer info over linux Antivirus - http://www.clamav.net
27-04-2010, 21:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-04-2010, 10:06 door Anoniem
Aan cp(tm): ik werk al jaren met linux, al vanaf RedHat 5.0 (deze was nog op floppies).
wat ik mensen aanraad is het volgende:
vervang je harde schijf, bewaar het originele en ga klooien met de distro van jouw keuze.
op die manier leer je het beste. oefening baart kunst.
mocht het een en ander niet bevallen, dan heb je nog je originele harde schijf.

succes!
tm@n
02-05-2010, 19:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-05-2010, 19:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-05-2010, 06:20 door Anoniem
Door rookie: Ik heb nou de beta verwijderd en de originele ge?nstalleerd.

Ubuntu 10.04 in een woord samen gevat: woooooooooooooooooow

Er is nu echt geen enkele reden meer om Apple of Windows te kiezen.

Whawhawha,

Ubuntu 10.04 64bit ook van het weekend geprobeerd en het had zoveel bugs. Nog meer bugs als de voorgaande versies!
Dit was de druppel om definitief op Windows 7 64bit over te stappen. Wow, Windows 7 is een mooie ervaring.
03-05-2010, 08:17 door Above
Door rookie:

Ubuntu 10.04 in een woord samen gevat: woooooooooooooooooow

Er is nu echt geen enkele reden meer om Apple of Windows te kiezen.

Ubuntu 10.04 gaf bij mij zoveel fouten vandaag zoals crashende vensters(niet reageren of opstarten) en dergelijke dat ik terug ben gegaan naar .........ik durf het niet uit te spreken. Ik heb in ieder geval nog nooit crashes gehad in 7.
Dit is geen bashen maar echt gebeurd.
03-05-2010, 11:21 door Knight Of The Post
Ik heb de Ubuntu ook geprobeerd, en gebruik hem nu, zo draait momenteel op mijn Macbook (Intel 64-bit), virtueel en op een HP-laptop, plus een Acer'tje. Niet geheel zonder problemen allemaal. Op de Macbook bijv. onstabiele wifi (te fixen). En op allemaal is Ubuntu One en Gwibber knudde, de tools om te netwerken. Desalniettemin zonder deze opsmuk een leuke jasje dit keer weer.

En vergeet niet dat Ubuntu niet de enige complete Linux desktop is die je kan krijgen.
Zo heb je nog OpenSuse, Mandriva, Debian, CentOS, Sabayon, Arch (kahelos bijv.). En zo zijn er vele meer.
Allemaal leveren deze systemen je een complete desktop ervaring van een beter niveau dan Windows mijns inziens.
Dus om nu meteen terug te hollen naar Windows... ;-)
03-05-2010, 14:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-05-2010, 16:46 door Knight Of The Post
Door rookie: @ Anoniem, Above && Knight Of The Post

Ik zei toch al eerder dat de 64 bit versie problemen geeft. De 32 bit versie installeert/draait namelijk echt super.
@Rookie
Gelijk heb je, dat is ook altijd mijn conclusie maar wilde toch weer even spieken. Want je hebt niet voor niks een 64-bit processor natuurlijk. En valt me 100% mee eigenlijk, die wifi is goed te automatiseren blijkt. Maar genoeg erover, men kan het niet waarderen.(zie ratings)

Mvg, KOTP
03-05-2010, 17:22 door Anoniem
Ik neem aan dit iedereen de CD gemaakt heeft conform die adviezen die daar staan: http://wiki.ubuntu-nl.org/UbuntuBranden.
Als dat niet zo is, dan ligt de fout niet bij Ubuntu maar aan jezelf als de CD niet werkt en ook niet gecontroleerd is. Dat kan je met de CD zelf uitvoeren.

Iedereen die kritiek op Linux heeft, wil ik het volgende vragen: reageer in het forum en leg uit wat je configuratie is en welke problemen optreden bij de installatie of het gebruik. Op deze manier kan je iets teruggeven aan "de club" die je een gratis besturingssysteem heeft aangeboden.
Het maakt overigens ook niet uit of je Windows, OSX of Linux gebruikt: vóór de installatie moet je altijd even kijken of je hardware een probleem bevat dat nog niemand heeft kunnen oplossen. Daarvoor is genoeg documentatie online.

Je gaat tenslotte ook niet in winterkleding naar Mallorca omdat het hier nog koud is, maar je kijkt even naar de weersverwachting bij de voorbereiding.
Bij de installatie van een ander besturingssysteem moet je ook gewoon een reisgids lezen voordat je gaat inchecken.
03-05-2010, 17:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-05-2010, 17:51 door _R0N_
Door Knight Of The Post:
Door rookie: @ Anoniem, Above && Knight Of The Post

Ik zei toch al eerder dat de 64 bit versie problemen geeft. De 32 bit versie installeert/draait namelijk echt super.
@Rookie
Gelijk heb je, dat is ook altijd mijn conclusie maar wilde toch weer even spieken. Want je hebt niet voor niks een 64-bit processor natuurlijk. En valt me 100% mee eigenlijk, die wifi is goed te automatiseren blijkt. Maar genoeg erover, men kan het niet waarderen.(zie ratings)

Mvg, KOTP

Als een distro niet (goed) wil draaien op een systeem zoals het bedoeld is.. (64-bit) is de distro niet geschikt voor die computer. Je wilt je hardware natuurlijk wel optimaal benutten, al zullen de meesten dat toch niet doen.
Maar goed distributies zat dus als de ene niet goed is neem je gewoon de andere, betekend wel dat dat als Ubuntu deze keer niet goed functioneert dat het de volgende keer waarschijnlijk gewoon igonered wordt...

Wel een beetje zonde dat ze de moeite niet heben genomen de 64-bit net zo goed te maken als de 32-bit, moest zeker weer ff snel af om de deadline te halen..
03-05-2010, 19:11 door Above
Ron,

Jij geeft tenminste een goed antwoord. Als je systeem geschikt is voor 64bit ga je geen 32bit nemen zodat je prestatie verliest. Maar waar maken we ons druk om. Neem gewoon de OS wat bij je past en wat je zelf lekker vindt werken.
03-05-2010, 22:48 door Anoniem
Ik heb bijna alle distro's geprobeerd maar ubuntu 10.04 draait het perfects op mijn Dell en Acer laptop. Wel kan het voorkomen, althans dit overkwam mij met Kubuntu dat de boel heel vaak vastliep en vooral tijdens updaten. Hieruit blijkt dat GNOME als desktop beter en stabieler is dan KDE. Voor bijna alles heb ik een vervanger. Slechts twee dingen zijn een probleem;
1. mijn Garmin nuvi updaten
2. mijn data synchroniseren met mij windows mobile pda, maar dat was na heel veel aanpassingen ook pas mogelijk bij windows 7.
Wat beveiliging is Linux aanmerkelijk beter omdat de structuur heel anders is. De vitale bestanden zitten op slot in mappen (met een slotje erboven) en allen toegankelijk met superuser of root rechten.
Natuurlijk is geen systeem 100% veilig en naarmate linux populairder wordt zullen ook hier de aanvallen volgen. Wel denk ik dat door de structuur een aanval meer kennis verlangt van de aanvaller.

Ubuntu kun je naast windows installeren door de CD er in windows in te stoppen en WUBI te kiezen. Maak als dat kan wel de keuze voor een zo groot mogelijke partitie die overigens gewoon als windows bestand wordt weggeschreven.
03-05-2010, 23:04 door _R0N_
Door Above: Ron,

Jij geeft tenminste een goed antwoord. Als je systeem geschikt is voor 64bit ga je geen 32bit nemen zodat je prestatie verliest. Maar waar maken we ons druk om. Neem gewoon de OS wat bij je past en wat je zelf lekker vindt werken.

Persoonlijk gebruik ik Linux enkel en alleen voor Servers..
De setup van Linux voor de desktop is nog niet verder dan Windows 3.11, grafische schil op een OS.. Kun je tegenin gaan maar feitelijk is X niets anders dan de grafische schil bovenop het werkelijk OS zoals Win3.x (en zelfs Win9x) was op DOS6.x..

Gebruik een OS waar het goed in is.. en op dit moment, mede door het aanbod in software, is Windows gewoon handiger als desktop dan Linux..

Just my 2-cents..
04-05-2010, 01:59 door Anoniem
Ik vind wat je hier zegt FUD _RON_. Dat is jammer. Ik wil dan ook graag proberen enkele van je standpunten te weerleggen.

De installatie-ervaring is afhankelijk van de distributie. Zo heeft debian inderdaad een ncurses setup die je kan doen herinneren aan Windows 3.1. Maar de desktopversies van Ubuntu, Fedora, en OpenSuse zijn veel moderner dan dat. Lang voordat Windows zijn setup veranderde van het tweedelige text-based/graphics-based installatie naar een volledige grafische hadden bepaalde distributies dit al. Er is soms zelfs een live-cd mogelijkheid waarmee je het besturingssysteem eerst kan uitproberen voordat je besluit of je het wilt installeren. Een optie die Windows 7 nog steeds mist.

Wat is er trouwens mis met het feit dat Xorg bovenop het core OS draait? Hiermee wordt het grafische onderdeel van je systeem optioneel. Dat draagt diverse voordelen met zich mee (security, resource usage, etc.). En zo crasht ook niet het hele systeem mocht Xorg eens over zijn nek gaan.

Ik weet ook niet waar je over spreekt met het aanbod in software. Ik heb voor alle doeleinden die ik als particulier heb wel een of meerdere applicaties beschikbaar onder GNU/Linux. Waar je gelijk hebt is dat voor speciale, voornamelijk enterprise-doeleinden inderdaad geen software is, maar dit komt dan vaak door gesloten formaten en vendor-lock technieken.
04-05-2010, 10:42 door Anoniem
Een aantal punten.

Windows heeft betere ondersteuning voor Videokaarten, Bewerken van videobeelden afspelen van materiaal etc. Dit komt veelal door licenties van formaten die gebruikt worden en het feit dat er weinig fatsoenlijke programma's voor linux op dit gebied zijn gemaakt.
Linux verbruikt veel minder resources (hardware) (het systeem zelf) Maar verbruikt juist veel meer met programma's doordat ze niet efficient werken bijvoorbeeld bij video afspelen. Bijvoorbeeld mijn laptop met ubuntu gaat 30 minuten langer mee op de accu lol. Maar bij het afspelen van een blu-ray kun je veel beter windows hebben. Dit komt doordat de ondersteuning van de videokaarten beter werkt op Windows.

Linux heeft een goede driver ondersteuning out of tha box (inmiddels) en is zeer lastig als iets niet werkt
Windows heeft betere driver ondersteuning algemeen. maar is ook lang niet perfect. Ik herinner bijvoorbeeld XP en vista zonder service packs. Nu heeft Windows 7 een zeer goeie ondersteuning

Linux is veiliger omdat het minder gebruikt wordt.
Windows is onveiliger doordat het meer gebruikt wordt en er dus veel potentiele slachtoffers zijn.

Het feit dat linux opensource is maakt niet zo veel uit want je kan bijna alle programma's ook opensource voor windows downloaden.

en dan jawel het grootste verschil Linux is GRATIS
Een licentie van Windows zonder hardware is al gauw 100+ euro. Vele kopen het wel in een bundel of bij een laptop natuurlijk maar het wordt natuurlijk wel doorberekend aan de klant.

Voor de gewone gebruiker zal ik altijd Windows aanraden boven linux dit omdat er betere ondersteuning is en er altijd wel iemand is met kennis over windows mocht er iets mis gaan.
04-05-2010, 12:24 door Anoniem
Afgelopen donderdag Ubuntu geupdated 9.10 --> 10.4, na 2,5 uur werkte alles perfect.
De laatste keer dat ik nog iets heb moeten compileren, omdat het out of de box niet werkte, is alweer 3 jaar geleden.
Gisteren een vista-pc, die vanaf sept. 2009 niet meer op het internet was geweest geupdated: heeft me bijna 5 uur gekost, is nog niet klaar, moet nog heel nodig gedefragmenteerd worden.
Vanwege het makkelijke onderhoud, beveiliging en gebruiksvriendelijkheid, zweer ik privé bij Linux.
30-06-2010, 13:38 door Anoniem
ik draai sinds april 2005 Ubuntu.
En ga niet meer terug.
Ook MCSE gecetificeerd, doe veel microsoft oplossingen.
Maar een Linux in een klant netwerk hangen is een stuk veiliger dan iets waar microsoft op draait.
30-06-2010, 16:55 door KwukDuck
Draai zelf Ubuntu op alle machines, en dualboot op de pc's waar ik nog wel eens een 'nieuw' spel op wil doen. De meeste spellen werken tegenwoordig trouwens prima onder Wine.

In het begin heb ik wat problemen gehad met vastlopers, dit had temaken met de chipset, probleem is nu opgelost.
De foutmeldingen die linux terug geeft zeggen ook heel wat meer als de vaak vage of ontbrekende foutmeldingen in Windows waardoor je de problemen sneller kan oplossen.

Alle hardware werkt, webcam, videocamera, fototoestel, cardreader, wireless, wat ik er ook aan hang werkt gelijk.

Verder is het hele 'je moet er verstand van hebben' verhaal inmiddels wel achterhaald voor de eenvoudige gebruiker, alle configuratie functies hebben een mooie GUI, software installeren is ook een kwestie van een paar keer klikken. Enkel als je een beta versie of vage 'onbekende' software wil draaien zul je moeten compileren, en ook dat is vaak vrij eenvoudig en makkelijk te doen.

Inmiddels ken ik al veel mensen waar ik Ubuntu voor heb geinstalleerd die er erg tevreden mee zijn.

Kijk waar de Linux desktop in amper 10 jaar is gekomen, vergelijk dit met hoe lang Windows al de desktop markt beheert... De ontwikkeling van Linux gaat vele malen sneller als die van Windows, zij zijn gefocust op innovatie en techniek, niet op het behouden van wat al is en dit zo lang mogelijk uitmelken.

*nog een kleine opmerking voor mensen die regelmatig spellen doen... Games die native OpenGL support hebben zullen veel sneller en soepeler lopen onder Linux.. DirectX loopt behoorlijk achter op OpenGL, ik snap nogsteeds niet hoe DX überhaubt ooit voet aan de grond heeft kunnen krijgen...
30-06-2010, 17:43 door Maki
Kubuntu is een van de betere distributies met veel support voor verscheidene hardware configuraties. Kubuntu (of Ubuntu als gnome je ding is) kan op http://kubuntu.org gevonden worden.

Het is altijd raadzaam om een aantal liveCDs te downloaden en te branden om te zien of de distributie die je op het oog hebt iets voor jou is. Anderen kunnen alleen advies geven over die distros die zij zelf de beste achtten, en helaas is dit niet voor iedereen hetzelfde.

Ik ben zelf overgestapt op Gentoo Linux toen KDE 4 uit kwam, omdat KDE 4 voor mij een grote stap achteruit was in plaats van de hyped stap vooruit die werd geclaimd door de Kubuntu maintainers. Zelf draai ik nu Gentoo Linux met Openbox en Tint2, met mijn achtergrond via hsetroot (welke door een nederlander bij elkaar gecodeerd is, maar helaas niet erg goed word geupdate. Runt nog wel goed, maar weinig groei in het hsetroot project.)

Ik sluit mij aan bij de opmerkingen dat native OpenGL spellen goed draaien. En ook de meeste windows-native programmas draaien redelijk via Wine. De een wat beter dan de ander, maar dat heb je altijd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.