Door Above: Linux crashed nooit? Ik heb zat crashes gehad in Linux en vooral Mandriva 2010. Crashes dat heel linux een reset nodig had van de knop op je kast. Met Windows 7 nog nooit een crash gehad. Ik ben een zware gebruiker en ben veel met videobewerking bezig. Linux zuigt hier behoorlijk in.
Ik was Linux zo zat dat ik weer naar Windows 7 64bit ben overgestapt. Met de juiste kennis kun je Windows net zo beveiligen als Linux qua rechten en dergelijke.
Laten we het maar niet hebben over de optie "software toevoegen en verwijderen". Alle software is oud! Handmatig moet je de nieuwste versies alsnog downloaden en omslachtig(voor de gewone gebruiker) installeren zoals Firefox 3.6.2.
Ik neem aan dat je met "software toevoegen en verwijderen" over Ubuntu hebt. Vervolgens gaat het over Mandriva crashes.
Dat is nogal verwarrend - je hebt het voer 2 verschillende systemen en installeert blijkbaar frequent nieuwe/andere. Wie geen geduld heeft om dingen uit te zoeken en vervolgens van alles en nog wat installeert, die heeft uiteraard geen recht om te zeuren dat iets niet werkt.
De zin van een installatie uit bepaalde sources, die door beheerders worden bekeken, ontgaat je blijkbaar. Zodra je namelijk uit diverse bronnen software gaat installeren, moet je niet klagen over een crash van je systeem.
Als je bijv. kiest voor een Debian stable-variant - heb je geen crashes, maar wel oudere software. Ga je die vervolgens mixen met de handmatige installaties van de nieuwste pakketten, dan heb je niet begrepen wat het nut van "stable" is.
Je kan met een live-CD testen of een distributie/versie voldoet aan je wensen. Nadien kan je bijv. met synaptic kijken of er nog meer software beschikbaar is om de basis-installatie uit te breiden.
Wil je steeds de laatste software hebben, dan kan je sidux i.p.v. Debian stable proberen. Maar dat vraagt iets meer kennis van Debian sid om het systeem op een verstandige manier te actualiseren. Niet wild installeren, maar eerst lezen in het forum of er waarschuwingen zijn om te wachten met een bepaalde update. Het is snel maar het zijn pakketten die "still in development" zijn.
Als je wine moet gebruiken, dan kan je niet verwachten dat alles perfect bij elkaar aansluit. Dat wordt ook duidelijk gezegd door de makers van wine. Het is een hulpmiddel dat nooit heeft beweert perfect te weken - het is een work-around. Wil je meer spelletjes doen, dan moet je Cedega kopen en dan heb je ook ondersteuning.
Lees eerst voordat je iets gaat installeren.
Ga je experimenteren met dingen die niet bij elkaar passen of gebruik je beta-versies - nait soez'n.
Heb je voorbeelden over dingen die niet werken, graag concreet noemen. Roepen dat "OpenSource" niet werkt, is een onzinnige bewering. Bij mij werkt "OpenSource" goed (en en heb het nu even over OpenOffice 3.1 en 3.2, Firefox 3.5.8/3.6.3, Thunderbird 2.0.0.24).