Door Above: Door Duck-man:
De meeste (zo wat alle) malware is op windows gericht. Reden zal ik het maar niet over hebben.
Maar dat is toch echt de schuld van de users zelf. Mensen zetten bijvoorbeeld UAC uit in Windows 7 zodat de toestemming niet meer nodig is van de gebruiker om iets te installeren.
Deels mee eens, maar er zijn heel wat mensen die een computer gebruiken terwijl ze geen flauw benul hebben wat dat is, en die gaan gewoon dat soort fouten maken. Maar moeten die dan maar geen computer mogen gebruiken? Da's geen oplossing.
Iets wat mij persoonlijk nogal stoort is een benadering die in Windows heel overheersend is en waar ik in Linux veel minder last van heb (mogelijk deels door hoe ik er zelf mee werk), namelijk dat software heel behulpzaam allerlei initiatieven neemt en er vervolgens aan de gebruiker wordt gevraagd of hij het ermee eens is. Die vragen storen je in waar je mee bezig bent, en het ligt dus voor de hand dat je ze uiteindelijk alleen nog maar geïrriteerd wegdrukt en de keuze om het niet meer terug te laten komen dankbaar gebruikt als die geboden wordt.
Initiatieven horen zo veel mogelijk door de gebruiker genomen te worden. Die kan best leren dat je voor het installeren van nieuwe software een speciale installatiemodus moet activeren (met je wachtwoord) waarin je de installatie kan uitvoeren. Die installatiemodus hoeft helemaal niet pas getriggerd te worden als een programma om die extra rechten vraagt, en die installatiemodus mag wat mij betreft zelfs alleen als direct initiatief van een gebruiker gestart worden, nooit vanuit een applicatie.
Oei, maar dan verwacht ik dat een gebruiker iets
kan. Inderdaad, en terecht.
Vroeger konden mensen die het nodig hadden met onmogeljike user interfaces als die van WordStar leren werken. Er is geen enkele reden dat mensen niet zouden kunnen leren dat installatie van nieuwe software een handeling extra nodig heeft, een riskante actie is (je hebt tenslotte ook geleerd om uit te kijken als je de straat oversteekt) en dat het altijd hun eigen initiatief hoort te zijn. Als je leert fietsen moeten die steunwieltjes op een gegeven moment van je fiets af, anders leer je nooit met meer dan een slakkengang bochten te nemen. Als je over straat wandelt wil je niet dat er elke keer dat je te dicht bij de stoeprand komt een bord voor je kop verschijnt dat vraagt of je wilt oversteken. Mensen zijn best in staat om dingen te leren. Maar dan moet je ze wel laten zien hoe het echt werkt, en dat niet onder misplaatste handje-vasthouderige abstractielagen blijven wegmoffelen. Als je gebruikers als infantiel behandelt blijven ze dat ook, en als je fundamentele principes van het systeem wegabstraheert dan blijft het systeem ook abstract. Je moet die principes niet onzichtbaar maken, je moet ze op een begrijpelijke manier presenteren, of betere fundamentele principes bedenken om systemen op te baseren. Maar dat zou revolutionair zijn.
Ik denk dat deze mentaliteit van handjes vasthouden een deel van het probleem is.
Ik merk het hier in het netwerk ook. Software van bedrijven(ik zal geen namen noemen) die aanraden om UAC uit te zetten en de gebruiker administrator rechten te geven. Het is compleet een zooitje in de Windows wereld.
Om moedeloos van te worden dat dat nog voorkomt. De UAC-opzet was natuurlijk mede gekozen om dit soort software niet in een klap onbruikbaar te maken, maar ik zou denken dat de leveranciers zo langzamerhand wel tijd hebben gehad om de boodschap binnen te laten komen. Ontwikkelen die nog op Windows ME of zo?