image

Skimmers stelen 36 miljoen euro in 2009

woensdag 7 april 2010, 11:55 door Redactie, 10 reacties

Skimmers hebben vorig jaar 36 miljoen euro van Nederlandse burgers gestolen, een toename van zestien procent ten opzichte van het jaar daarvoor, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Die spreekt van een stijgende trend. In 2009 werden maar liefst 32.000 betaalpassen geskimd, wat betekent dat elke dag zo'n negentig mensen de dupe worden. Hoewel het aantal skimincidenten steeg, nam de schade per skimde kaart af. Ging het in 2008 nog om 1.500 euro per kaart, vorige jaar bedroeg de schade 1.100 euro. Volgens de NVB is dit te danken aan verbeterde detectiemaatregelen.

Daarnaast gaan de banken intensiever met het Openbaar Ministerie en politie samenwerken om skimming te bestrijden. De samenwerking bestaat onder andere uit het (internationaal) uitwisselen en analyseren van informatie. Hierdoor hoopt men criminele netwerken eerder op te sporen en te vervolgen. Daarnaast doet men onderzoek naar het opwerpen van barrières om skimming tegen te gaan.

Reacties (10)
07-04-2010, 13:46 door Anoniem
Tjah, wij werken nog steeds met cassettebandjes om te pinnen, als de EMV chip ingevoerd wordt moet het skimmen voorbij zijn.
07-04-2010, 14:06 door Anoniem
Helaas, pindakaas: ook met EMV niet noodzakelijkerwijs veilig. Zie:
http://security.nl/artikel/32407/1/Hackers_kraken_Chip_en_PIN_systeem.html
07-04-2010, 14:25 door Anoniem
*Wordt ingevoerd* ...!? Dat loopt al járen, alleen zijn wij Nederlanders (i.c. winkeliers ...!) te traag met vervanging van oude lezers. Bescherming van de investering -- over de rug van gedupeerden. Want wat voor strijd moet je wel niet door om je geld terug te krijgen. Holleeder wordt nog meer als onschuldige behandeld dan de onschuldigen...

En dan vinden de skimmers heus wel iets nieuws. Kijk maar naar de UK.
07-04-2010, 15:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-04-2010, 15:54 door Anoniem
Banken nemen bewust het risico dat klanten moeten opdraaien voor de schade van de onveiligheid van het door de banken zelf aangeboden betaalmethodes. Als klant zit je zowel met de directe als indirecte lasten opgescheept door het monopoli van banken.
07-04-2010, 18:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-04-2010, 19:51 door rodin
Leer jezelf de gewoonte aan om je pincode altijd af schermen door bijvoorbeeld je portemonnee boven de toetsen te houden. Als ze je pincode niet kunnen opnemen dan is skimmen een stuk lastiger.
07-04-2010, 21:01 door bernd
Door Anoniem: Banken nemen bewust het risico dat klanten moeten opdraaien voor de schade van de onveiligheid van het door de banken zelf aangeboden betaalmethodes. Als klant zit je zowel met de directe als indirecte lasten opgescheept door het monopoli van banken.
dat is nou exact de reden dat ik geen creditcard heb. (waarom is de rente hierop anders zo achterlijk hoog?) maar in dit geval zijn het niet de banken die het risico nemen, maar de equens-achtige spelers die op landelijk/europees niveau zitten en het betalingsverkeer regelen.

Een van de mogelijke oplossingen voor het detecteren van duplicate passen, is het bijhouden van een controlegetal op zowel pinpas als server, waarbij dit getal na elke transactie verandert. op het moment dat dit getal niet meer identiek is op server en de pas, is er een duplicaat van de pas gebruikt en kan de rekening geblokkeerd worden. Hiermee is een kloon van een pas te gebruiker tot het origineel gebruikt is, waarmee de schade aanzienlijk beperkt wordt.
07-04-2010, 23:18 door Anoniem
Door bernd: .... maar in dit geval zijn het niet de banken die het risico nemen, maar de equens-achtige spelers die op landelijk/europees niveau zitten en het betalingsverkeer regelen.
Nee, de banken nemen het risico. De banken bepalen welke betaalproducten ze accepteren en daarmee bepalen ze ook het risico dat ze willen nemen (als ze daar al serieus over nadenken, want hun gekozen betaalmiddelen hebben gewoonlijk de beveiliging van het jaar kruik.).

Wat overigens opvalt is dat de Nederlandse Vereniging van Banken wederom mooi weer speelt:
- Een veelvoud van die 32000 kaarten is uit voorzorg geblokkeerd. Maar dat rekenen ze niet mee. En ze vertellen het niet;
- Wanneer de pas geblokkeerd is moet je als klant maar zien hoe je je betalingen doet en aan geld komt. Maar dat rekenen ze niet mee. En ze vertellen het niet.
- Door te zeggen dat het maar een heel klein percentage betreft van de in omloop zijnde kaarten bagetaliseren ze het probleem
- Door alleen de detectiemethode naar voren te schuiven als schadebeperker doen ze net alsof de banken degene zijn die de helden zijn, terwijl het overgrote deel van de maatregelen begint bij honderdduizenden ondernemers en aanpassing van de pinapparaten van banken die in de eerste plaats voorkomen dat skimmen aantrekkelijk is. Bij detecteren is het leed al geschiedt en kan men alleen nog maar erger proberen te voorkomen door duizenden passen uit voorzorg te blokkeren. Waardoor de banken dus zelf hun eigen klanten duperen.

Pinnen is ouderwets, banken zijn ouderwets en banken zijn te log en onwillig om echt passende beveiliging in te voeren en het directe en indirecte risico op zich te nemen. De banken spelen met het geld van miljoenen klanten en de klanten draaien er voor op dat de banken er een zooitje van maken en ondertussen met het geld van de klanten nog miljardenwinsten maken.
08-04-2010, 00:09 door monica8
Dieven hebben vorig jaar 36 miljoen euro van 32.000 Nederlandse burgers gestolen, elke dag zo'n negentig mensen. En dit gebeurt al jaren?
En de banken gaan dit jaar "in een proeftuin" met het Openbaar Ministerie en politie samenwerken?
Haloho, lees ik dit goed het Openbaar Ministerie en de politie gaat samenwerken met de banken, Dezelfde banken die jaren een groeiend probleem in de doofpot drukken en doen alsof er geen probleem is, omdat het binnen hun business case geen probleem is?
Voor wie werkt het OM en de politie? Moeten die niet eerst aan waarheidsvinding doen? In hoeverre de banken strafbare feiten hebben verzwegen en wellicht schuldig zijn aan het willens en wetens faciliteren van diefstal door onveilige producten in omloop brengen/houden en er zelfs reclame voor maken?
Of mag je als houder van een bankvergunning ook strafbare feiten tegen tienduizenden Nederlandse burgers afkopen zonder verantwoording af te leggen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.