Ook op het gebied van veiligheid en terrorisme wil de overheid bezuinigen, zo blijkt uit het rapport van de brede heroverwegingswerkgroep. Dit jaar wordt er 10,3 miljard euro aan het onderwerp uitgegeven. De werkgroep kreeg als taak om voor twee miljard aan besparingsmogelijkheden te zoeken. De kosten van veiligheid en terrorisme zijn het afgelopen decennium sterk gestegen, tot ongeveer 600 euro per inwoner per jaar. Dat komt deels door een sterke toename van Europese regelgeving waar Nederland aan moet voldoen, zoals bij de beveiliging van de burgerluchtvaart en het grenstoezicht.
Ook de opkomst van het terrorisme, volgens de werkgroep in het bijzonder dat van de extremistische islam met aanslagen in de Verenigde Staten, Madrid en Londen, heeft tot extra uitgaven geleid in vooral de inlichtingendiensten en de coördinerende voorzieningen, waaronder de instelling van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.
Perceptie
De werkgroep stelt verder vast dat de persoonlijke veiligheidsbeleving er beter op is geworden, maar dat burger de samenleving als geheel nog als onverminderd onveilig ervaart. "Een mogelijke verklaring kan zijn dat veel aandacht vragende incidenten en meer aandacht voor gevoelens dan voor feiten leiden tot het beeld bij publiek, media en politiek dat het niet goed gaat met de veiligheid in ons land."
Daarbij wordt verwezen naar "Weer een misdaadparadox" van Karin Wittebrood en Lonneke van Noije. “De paradox tussen het feit dat de criminaliteit afneemt en het idee dat dit niet zo is, is zo bezien weinig verrassend. De bevolking maakt zich zorgen, politici lopen zich het vuur uit de sloffen om niet van onverschilligheid of passiviteit beticht te worden, de media houden het vuurtje
gaande en stoken het zo nu en dan verder op.”
Volgens de werkgroep blijven de verwachtingen over wat de overheid moet doen daarmee onverminderd hoog. "Zo maakt – zoals vermeld – nauwelijks nog iemand zich echt zorgen over terroristische aanslagen, maar meent de helft van de bevolking dat de overheid daartegen ‘niet daadkrachtig’ optreedt."
Besparen
Om de uitgaven terug te dringen, deed de werkgroep verschillende voorstellen, zoals het samenvoegen van (delen van) het ministerie van BZK en het ministerie van Justitie. Ook roept men op tot een betere samenwerking tussen de AIVD en de MIVD. Het gaat onder andere op het terrein van Sigint (signals intelligence, een shared service), en het weghalen van de overlap tussen de analysetaken van de diverse betrokken instanties. Daarnaast kan een vermindering van het aantal vertrouwensfuncties en veiligheidsonderzoeken tot verdere besparingen leiden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.