De meeste Nederlanders hebben geen probleem hun privacy op te geven als ze daardoor denken veiliger te vliegen, zo blijkt uit onderzoek van een aanbieder van dit soort oplossingen. Volgens Unisys is 81 procent van de bevolking voorstander van de volledige elektronische bodyscan als veiligheidsmaatregel en geeft 96% de privacy op in ruil voor een veilige vlucht. Vijfhonderd Nederlanders werden voor het onderzoek ondervraagd.
“Hoewel er veel discussie is rondom privacy met betrekking tot de inzet van elektronische bodyscans op Schiphol, toont het onderzoek aan dat de Nederlanders zich weinig zorgen maken over hun privacy wanneer zij hierdoor een veilige vlucht hebben,” zegt Jan van der Sluis van Unisys. De aanname dat bodyscans voor een veilige vlucht zorgen is opmerkelijk. Eerder liet beveiligingsgoeroe Bruce Schneier al weten dat de apparaten niet werken ook is het niet bewezen dat bodyscanners de explosieven van de "Bom Nigeriaan" hadden kunnen detecteren.
Bodyscan
“De bereidheid van Nederlanders om hun privacy op te geven voor een veilige vlucht is best verrassend. Je zou namelijk verwachten dat een land waarbij de bezorgdheid hoog is, de bereidheid om privacy op te geven voor meer veiligheid groter zou zijn. Nederland daarentegen is met een indexscore van 70 punten een zeer relaxt land. Het lijkt er dan ook op dat er geen verband is tussen de relaxte houding van een land ten opzichte van veiligheid en de bereidheid privacy op te geven voor veilige vlucht", zegt Van der Sluis.
Als mogelijke reden kan het zijn dat Nederlanders erop vertrouwen dat er voorzichtig en veilig met hun persoonlijke data wordt omgesprongen. "Ze hebben vertrouwen in de overheid en overheidsinstellingen.” Met name Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 34 zouden een voorkeur voor elektronische bodyscans hebben. Unisys heeft belang bij een positief imago van dit soort beveiligingsmaatregelen, aangezien het vandaag een eigen oplossing voor 'veilig vliegen' aankondigde.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.