Beveiligingsonderzoeker Stephan Chenette heeft een Firefox plugin uitgebracht die kwaadaardige websites kan herkennen. Fireshark, zoals de plugin heet, werd tijdens de Black Hat Europe conferentie onthuld. De opensource tool moet tekortkomingen in andere programma's voor het analyseren van kwaadaardige websites oplossen. Het vinden van
"Het vinden van gelijkenissen en gemeenschappelijke patronen tussen deze websites, zoals redirectors die tot dezelfde IP, IP-range of ASN behoren, en de reconstructie van de geobfusceerde code is tijdrovend en in sommige gevallen zelfs soms zelfs onmogelijk", aldus de onderzoeker. FireShark kan tegelijkertijd een groot aantal websites bezoeken en de inhoud analyseren.
Virtual machine
Het gaat dan zowel om kwaadaardige als gehackte websites. De afgelopen twaalf maanden is het aantal gehackte websites met 225% toegenomen, zegt Chenette. "Dat betekent dat aanvallers steeds meer de content controleren die gebruikers te zijn krijgen."
FireShark draait in een virtual machine om infectie te voorkomen. Gebruikers kunnen zelf websites opgeven voor analyse, die de plugin dan controleert. Veel van de kwaadaardige code is geobfusceerd, maar moet in de browser draaien om te werken. FireShark laat zo de code zien, die anders niet zichtbaar is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.