De succesvolle aanval op Apache.org bewijst volgens Microsoft topman Jeff Jones dat iedereen een doelwit is. Volgens hem zullen aanvallers vroeger of later gebruikers aanvallen via de software die ze gebruiken. "Anders gezegd, we hebben geen controle over aanvallers, dus het enige dat we kunnen doen is de software zelf veiliger en veerkrachtiger te maken." Jones kijkt naar zaken als het aantal publiek gemelde beveiligingslekken en ontwerpfouten om te bepalen of de software veiliger wordt of niet.
Naast de ontwikkelteams die veiligere producten proberen te ontwikkelen, spelen er ook twee verschillende discussies. De veiligheid van de software en de veiligheid van gebruikers van die software. Daarbij vinden veel experts Windows veiliger dan bijvoorbeeld Mac OS X, maar lopen gebruikers van Windows meer risico omdat aanvallers zich hier meer op richten.
Aanval
"We zeggen het al langer, maar de veiligheid van software is een industrie-probleem." Minder kans op aanvallen staat volgens Jones nog niet gelijk aan nul. "Hoewel sommige aanvallen minder waarschijnlijk op bepaalde platformen zijn, tenzij je niets waardevols hebt, zul je op een dag worden aangevallen." Wie zich met het beveiligen van software bezighoudt, moet hier dan ook rekening mee houden.
Jones krijgt bijval van beveiligingsexpert Marc Maiffret. "Microsoft doet vandaag de dag meer aan het beveiligen van hun software dan wie dan ook. Ze zijn het voorbeeld van hoe het moet. Ze zijn niet perfect, er is ruimte voor verbetering, maar ze doen zeker meer dan andere bedrijven in de industrie." Voor het auditen van code en beveiligen van software heeft Microsoft één van de beste modellen, merkt Maiffret op.
Sneller
Toch heeft de beveiligingsexpert ook kritiek op de softwaregigant als het gaat om het patchen van beveiligingslekken. "We zien keer op keer dat iemand op verantwoorde wijze een lek meldt en Microsoft vele maanden, als het geen jaar is, de tijd neemt om deze dingen op te lossen. Als er een nieuw zero-day lek is, zien we dat ze binnen een paar weken iets klaar hebben staan." Toch doet Microsoft het beter dan andere grote softwarebedrijven. "Als je kijkt naar bedrijven als Adobe, dan zijn zij waar Microsoft tien jaar geleden was."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.