De Nederlandse overheid heeft een overeenkomst met Microsoft dat het de broncode van Windows, Office en andere applicaties mag inzien, maar het is niet in staat om bijvoorbeeld een eigen Windows versie te compileren. Dat liet Microsoft's Ruud de Jonge vandaag tijdens een bijeenkomst weten. De softwaregigant heeft op verschillende vlakken contact met de Nederlandse overheid, zoals met de Waarschuwingsdienst, Govcert, Digivaardig, Digibewust.
Het gaat in principe om twee overeenkomsten die Microsoft met de overheid heeft. De eerste is met Govcert en gaat over het uitwisselen van informatie over beveiliging, zoals Security Bulletins en trends die de softwaregigant waarneemt. Het tweede contract betreft het Government Security Program, waarbij overheden toegang tot de broncode krijgen. In Nederland heeft het Ministerie van Justitie om toegang gevraagd en kregen. Het Ministerie mag het weer met bepaalde andere afdelingen en departementen delen, zoals de AIVD.
Compileren
"Ze hebben toegang tot de broncode, maar zijn niet in staat hun eigen Windows te compileren", aldus De Jonge. Volgens hem mag dat niet op juridische gronden, het is ook technisch onmogelijk. Dat komt omdat de vereiste build scripts ontbreken. De reden dat de overheid toegang tot de broncode heeft, is omdat dit bij sommige aanbestedingen wordt gevraagd. Het blijft de vraag wat de overheid hiermee opschiet. Aangezien ze geen Windows versie kunnen bouwen en zo niet in staat zijn om de checksums te controleren.
Toch zou dat geen probleem moeten zijn. "Wij garanderen dat deze code de code is die in het product wordt gebruikt", zegt De Jonge. Hij antwoordde op een vraag over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Die zou Microsoft kunnen opdragen iets anders over de broncode te zeggen, zonder dat de Nederlandse overheid, ondanks de inzage, hier achterkomt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.