image

Huiszoeking Gizmodo-blogger was illegaal

zaterdag 15 mei 2010, 13:53 door Redactie, 6 reacties

De huiszoeking door de copyrightpolitie bij Gizmodo-blogger Jason Chen, die informatie over Apple's nieuwe iPhone publiceerde, was illegaal. Dat blijkt uit de verklaring die nu is vrijgegeven en tot de huiszoeking leidde. "Er was geen juridische basis voor", zegt Matt Zimmerman van de Electronic Frontier Foundation. Chen kocht een prototype van Apple's nieuwe iPhone, die door een werknemer van Apple in een bar was laten liggen en door iemand anders was meegenomen.

Apple diende een klacht in, waarop het Rapid Enforcement Allied Computer Team (REACT) de computers en harde schijven van Chen in beslag nam. Het REACT team is een samenwerkingverband tussen lokale en federale politiediensten en de high-tech industrie. Journalisten in Californië genieten speciale bescherming, die ze tegen dit soort huiszoekingen moet beschermen. Toch is er nu een discussie losgebarsten of de wetgeving ook geldt voor journalisten die zich schuldig aan heling maken.

Reacties (6)
15-05-2010, 14:06 door Anoniem
De vraag is en blijft dus waar je de grens moet trekken tussen prive leven en dat opzij schuiven voor andermans belang. Wetgeving om journalisten te beschermen is een uitzondering waarvan je je moet afvragen of je het daar van moet hebben om de grens uit te leggen. Ziet u het al voor u? U wordt verdacht van heling van een pakje boter en de politie valt massaal uw huis binnen en neemt ook nog eens delen van uw bezit in beslag - want je kan maar nooit weten wat het oplevert om de verdachtmaking verder te onderbouwen....
Privacy en huisvrede zijn een recht, daar moet hele stevige onderbouwing en reden voor zijn om dat aan de kant te schuiven.
15-05-2010, 19:28 door Anoniem
Over apple gesproken: http://www.depers.nl/economie/478640/Apple-is-zo-leuk-niet-meer.html

mvg
Guido
15-05-2010, 20:03 door johanw
daar moet hele stevige onderbouwing en reden voor zijn om dat aan de kant te schuiven.

Die was er ook: een groot bedrijf met veel geld had er last van, en aangezien die in de USA de baas zijn gebeurt er dus wat zij willen.
15-05-2010, 20:51 door P5ycH0
Illegaal? Kom op zeg.
Als ik het nieuwe prototype van BMW's nieuwe 9 serie koop van iemand die hem bij een bar gevonden heeft terwijl deze nog niet bij de dealer te koop is, heb ik toch ECHT een probleem. En kom nu niet met een kulverhaal dat je geen prototype mee naar een bar neemt. Auto prototypes zijn net net als de iPhone in kwestie op het eerste gezicht gewoon onherkenbaar gemaakt. Prototypes zijn bedrijfsgeheim. Gizmodo wist het en verkozen dit bedrijfsgeheim publiek te maken.
FAIL. Period.

Gewoon netjes op je blaren zitten zeg ik.
16-05-2010, 01:27 door Anoniem
De titel doet vermoeden dat het om een feit gaat, terwijl het om de mening gaat van de Electronic Frontier Foundation. Door de kop niet tussen quotes te plaatsen krijgen mensen snel een verkeerde indruk. Het is niet zo dat een rechter officieel geoordeeld heeft dat het illegaal was.
16-05-2010, 15:05 door Anoniem
Tja, heling is verboden maar ook hier doet de regering mee aan heling wanneer er door duitsland een document met gestolen data wordt aangekocht over zwitserse bankrekeningen. Ze stonden vooraan in de rij om er ook gebruik van te maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.