Wie privacy en digitale vrijheid belangrijk vindt, kan het beste stemmen op D66 of GroenLinks, zo blijkt uit de Digitale Vrijheidswijzer van Bits of Freedom. De SGP, PVV, CDA en TON vormen de grootste bedreiging voor de digitale vrijheid, zo blijkt uit het overzicht van de burgerrechtenbeweging. Die beoordeelde de politieke partijen op basis van negen onderwerpen: Internettoegang, netneutraliteit, auteursrechthandhaving, privacy-by-design, databankbeveiliging, herinrichting IT-projecten, terrorismebestrijding, rechtsbescherming en toetsing bestaande surveillance.
De partijen konden drie mogelijke scores krijgen: vrij, lekker makkelijk, en onvrij. Een partij krijgt op een programmapunt de beoordeling vrij als zij concrete maatregelen voorstelt om de digitale vrijheid van de Nederlander op dat punt te waarborgen. Als een partij haar positie vooral in algemeenheden beschrijft, dan krijgt zij de score lekker makkelijk. Door geen standpunt in te nemen, kan een partij volgens Bits of Freedom haar positie eenvoudig verlaten als het erop aankomt. De beoordeling onvrij verdienen politieke partijen door helemaal niets te zeggen over een programmapunt. "Dat betekent dit specifieke punt blijkbaar niet belangrijk is volgens die partij, en dat zet de deur open naar verdere beperking van de digitale vrijheid", zo stelt de burgerrechtenbeweging.
D66 scoorde vijf keer 'vrij', terwijl GroenLinks niet verder dan vier kwam. Ook de PvdA haalde vier keer vrij, maar scoorde drie keer onvrij, waardoor de eindbeoordeling lager uitviel. De SGP scoort op alle punten onvrij, terwijl TON, PVV en het CDA op acht van de negen punten een negatief oordeel krijgen.
Kleine partijen
Kleine politieke partijen zoals de PiratenPartij en Partij voor Mens en Spirit (PvMS) zijn niet in het overzicht opgenomen. "De PiratenPartij heeft ten tijde van het uitbrengen van deze stemwijzer nog geen verkiezingsprogramma uitgebracht. Zij heeft op haar website wel een aantal standpunten gepubliceerd. Daaruit blijkt dat zij veel aandacht heeft voor privacy en dat zij minder aandacht heeft voor internetvrijheid."
Wat betreft de PvMS heeft die volgens Bits of Freedom uitgebreide aandacht voor privacy, maar geen aandacht aan vrijheid op internet. Zij wil “dat er een afbouw plaatsvindt van controlesystemen” en zij heeft een ambitieuze agenda op het gebied van privacy-by-design, zo merkt de burgerrechtenbeweging op.
PrivacyBarometer.nl
Eerder nam ook de PrivacyBarometer de privacy-standpunten van de partijen onder de loep. Daaruit kwam naar voren dat de privacy alleen bij de SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren aan bod komt.
D66 scoorde in de barometer ook slecht. "Waar het CDA ronduit zegt dat ze privacy niet zo belangrijk vindt, doet met name D66 voorkomen alsof ze hard voor de privacy opkomt, terwijl dat niet uit hun stemgedrag blijkt", aldus de organisatie. Inmiddels heeft de politieke partij verschillende punten opgenomen die wel voor meer privacy en digitale vrijheid moeten zorgen.
Wil je Bits of Freedom steunen? Koop dan een t-shirt
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.