image

D66 en GroenLinks beste keuze voor privacy

maandag 17 mei 2010, 10:39 door Redactie, 11 reacties

Wie privacy en digitale vrijheid belangrijk vindt, kan het beste stemmen op D66 of GroenLinks, zo blijkt uit de Digitale Vrijheidswijzer van Bits of Freedom. De SGP, PVV, CDA en TON vormen de grootste bedreiging voor de digitale vrijheid, zo blijkt uit het overzicht van de burgerrechtenbeweging. Die beoordeelde de politieke partijen op basis van negen onderwerpen: Internettoegang, netneutraliteit, auteursrechthandhaving, privacy-by-design, databankbeveiliging, herinrichting IT-projecten, terrorismebestrijding, rechtsbescherming en toetsing bestaande surveillance.

De partijen konden drie mogelijke scores krijgen: vrij, lekker makkelijk, en onvrij. Een partij krijgt op een programmapunt de beoordeling vrij als zij concrete maatregelen voorstelt om de digitale vrijheid van de Nederlander op dat punt te waarborgen. Als een partij haar positie vooral in algemeenheden beschrijft, dan krijgt zij de score lekker makkelijk. Door geen standpunt in te nemen, kan een partij volgens Bits of Freedom haar positie eenvoudig verlaten als het erop aankomt. De beoordeling onvrij verdienen politieke partijen door helemaal niets te zeggen over een programmapunt. "Dat betekent dit specifieke punt blijkbaar niet belangrijk is volgens die partij, en dat zet de deur open naar verdere beperking van de digitale vrijheid", zo stelt de burgerrechtenbeweging.

D66 scoorde vijf keer 'vrij', terwijl GroenLinks niet verder dan vier kwam. Ook de PvdA haalde vier keer vrij, maar scoorde drie keer onvrij, waardoor de eindbeoordeling lager uitviel. De SGP scoort op alle punten onvrij, terwijl TON, PVV en het CDA op acht van de negen punten een negatief oordeel krijgen.

Kleine partijen
Kleine politieke partijen zoals de PiratenPartij en Partij voor Mens en Spirit (PvMS) zijn niet in het overzicht opgenomen. "De PiratenPartij heeft ten tijde van het uitbrengen van deze stemwijzer nog geen verkiezingsprogramma uitgebracht. Zij heeft op haar website wel een aantal standpunten gepubliceerd. Daaruit blijkt dat zij veel aandacht heeft voor privacy en dat zij minder aandacht heeft voor internetvrijheid."

Wat betreft de PvMS heeft die volgens Bits of Freedom uitgebreide aandacht voor privacy, maar geen aandacht aan vrijheid op internet. Zij wil “dat er een afbouw plaatsvindt van controlesystemen” en zij heeft een ambitieuze agenda op het gebied van privacy-by-design, zo merkt de burgerrechtenbeweging op.

PrivacyBarometer.nl
Eerder nam ook de PrivacyBarometer de privacy-standpunten van de partijen onder de loep. Daaruit kwam naar voren dat de privacy alleen bij de SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren aan bod komt.

D66 scoorde in de barometer ook slecht. "Waar het CDA ronduit zegt dat ze privacy niet zo belangrijk vindt, doet met name D66 voorkomen alsof ze hard voor de privacy opkomt, terwijl dat niet uit hun stemgedrag blijkt", aldus de organisatie. Inmiddels heeft de politieke partij verschillende punten opgenomen die wel voor meer privacy en digitale vrijheid moeten zorgen.

Wil je Bits of Freedom steunen? Koop dan een t-shirt

Reacties (11)
17-05-2010, 12:26 door Anoniem
Lekker ironisch trouwens: Partij voor de VRIJHEID vormt bedreiging voor vrijheid..
17-05-2010, 12:38 door Anoniem
Vrijheid is wat de westerse wereld gebracht heeft tot wat die nu is. Die vrijheid biedt burgers de mogelijkheid om kritiek te leveren op het beleid, waardoor het beleid in principe beter kan worden. In een dictatuur gaat dat lastiger en er zijn weinig voorbeelden van succesvolle dictaturen. Dat maakt het zo vreemd dat veel partijen niet zo blij zijn met die vrijheid.
Van de Chr. partijen is dat natuurlijk logisch; zij geloven namelijk dat zij weten wat het best is voor iedereen en daarbij is tegenspraak niet nodig en niet wenselijk.
Van de PVV vraag ik me allang af wat die laatste V eigenlijk doet in de naam; het is een partij die alles wil verbieden.
Het is vreemd en beangstigend dat veel mensen in vrijheid stemmen op partijen die de vrijheid juist willen inperken.
En op termijn desastreus voor een kenniseconomie als Nederland.
17-05-2010, 15:34 door super smurf
En op termijn desastreus voor een kenniseconomie als Nederland.

Beste Anoniem 12.38.
U slaat hiermee de spijker op zijn kop!!!
Kijk maar om ons heen hoe het met de kennis van veel jongeren is gesteld.
Maar ook in Den Haag zitten er bewindvoerders op posten die zij maar beter
kunnen opgeven,i.v.m gebrek aan kennis, maar door (vrienden) toch in het
zadel blijven zitten.
17-05-2010, 16:20 door Anoniem
Erst kommt das Fressen, dann die Moral.
17-05-2010, 18:19 door Anoniem
Door Anoniem: Lekker ironisch trouwens: Partij voor de VRIJHEID vormt bedreiging voor vrijheid..

Wat betekent VVD?

Volkspartij
Vrijheid
Democratie

Voor al deze punten is weinig in het partijprogramma te vinden.
17-05-2010, 19:51 door Anoniem
beste keuze voor privacy Dan moet je niet in Deurne komen wonen. Want daar zetten ze alles online ook al is het niet waar !!! Hoezo privacy !!!!!!!!!
17-05-2010, 20:38 door Anoniem
Piratenpartij doet geen concessies aangaande burgerrechten. Melden ze overal.

Vervolgens zegt BOF: "Minder aandacht voor internetvrijheid"
Waar is die conclusie op gebaseerd ?!

Als er 1 partij is die hard voor ( digitale ) burgerrechten opkomt, dan is het de piratenpartij wel !
17-05-2010, 23:02 door Anoniem
"De PiratenPartij heeft ten tijde van het uitbrengen van deze stemwijzer nog geen verkiezingsprogramma uitgebracht. Zij heeft op haar website wel een aantal standpunten gepubliceerd. Daaruit blijkt dat zij veel aandacht heeft voor privacy en dat zij minder aandacht heeft voor internetvrijheid."

Sorry hoor, maar zijn die termen niet heel erg gecorreleerd met elkaar?
Als je niet een gevoel hebt dat je overal wordt bekeken, heb je toch juist meer vrijheidsgevoel?

Beetje raar als ik er zo over denk. Voor mij is PP de partij om te stemmen betreft normalere internetrechten, hopelijk krijgen we dan geen rechters meer die uitspraken doen zonder een flauw idee te hebben wat voor gevolgen die zullen hebben het web en ons.
20-05-2010, 16:22 door Anoniem
Op het moment dat je op een vakje klikt (groen of rood) van een politieke partij, juist van de PVV dan zie je het volgende:

"De PVV neemt in haar verkiezingsprogramma geen standpunt in over...."

Dus omdat de PVV er op dit moment géén standpunt over heeft, danwel niet bekend is maken ze er een rood vakje van (slecht dus).

Onjuiste informatie dus door Bits of Freedom a.k.a. digitalevrijheidswijzer.
22-05-2010, 10:21 door Anoniem
Door Anoniem: Op het moment dat je op een vakje klikt (groen of rood) van een politieke partij, juist van de PVV dan zie je het volgende:

"De PVV neemt in haar verkiezingsprogramma geen standpunt in over...."

Dus omdat de PVV er op dit moment géén standpunt over heeft, danwel niet bekend is maken ze er een rood vakje van (slecht dus).

Onjuiste informatie dus door Bits of Freedom a.k.a. digitalevrijheidswijzer.

Nee, onjuiste informatie door jou. Je was denk ik iets te haastig met je oordeel.

Elke partij die geen standpunt inneemt over een onderwerp krijgt de beoordeling onvrij, en daar zijn zat voorbeelden van te vinden in het lijstje. De PVV wordt niet anders behandeld dan de rest. Ze leggen ook duidelijk uit wat de beordeling onvrij (rood) betekent:

De beoordeling onvrij verdienen politieke partijen door helemaal niets te zeggen over een programmapunt. Dat betekent dit specifieke punt blijkbaar niet belangrijk is volgens die partij, en dat zet de deur open naar verdere beperking van de digitale vrijheid.

Een aparte categorie voor partijen die actief aan de inperking van vrijheid werken had ik overigens een nuttige toevoeging gevonden.
25-05-2010, 13:38 door Anoniem
Toch is het beter om naar het bestaande track record van een partij te kijken, zoals http://privacybarometer.nl/ doet. Zeker bij een partij als D66 die bekend staat om verkiezingsbeloftes niet na te komen. (Zie bijvoorbeeld de column http://weblogs.nrc.nl/ellian/2009/03/13/d66-en-het-chronische-gebrek-aan-principes/. En wie herinnert zich de positie van D66 over de inval in Afghanistan nog? En hoe dat afliep?) BOF heeft met succes gelobbied om verkiezingsprogramma's op privacypunten aan te sterken (hulde daarvoor!). Maar moet een partij die dat klakkeloos overneemt maar nooit zal uitvoeren en een slecht track record heeft bij de barometer nu beloond worden?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.