De NAVO waarschuwde onlangs voor het gevaar van een cyberoorlog, maar in hoeverre is dit een realistische dreiging? Regelmatig verschijnen er in Amerikaanse kranten spookverhalen over Chinese hackers en cyberterroristen, die het land kunnen ontregelen. Vaak zijn het commerciële partijen die achter de waarschuwingen zitten, om er vervolgens met dikke overheidscontracten vandoor te gaan. Aan de andere kant zijn zowel maatschappij als economie steeds afhankelijk van technologie en het internet.
Op 8 juni kruisen Marc Rotenberg, directeur van de Electronic Privacy Information Center (EPIC), Bruce Schneier, John McConnell van Booz Allen Hamilton en professor Jonathan Zittrain de degens. Rotenberg en Schneier zijn van mening dat het idee van cyberoorlog schromelijk wordt overdreven, terwijl McConnell en Zittrain het wel een reële dreiging vinden.
Internet
In geval van McConnell niet verwonderlijk, aangezien hij de afgelopen weken met Booz Allen Hamilton zo'n 400 miljoen dollar aan overheidscontracten binnensleepte. Zittrain is naast professor ook schrijver van het boek "The Future of the Internet And How to Stop It", waarin hij bedreigingen voor het internet beschrijft. Cyberoorlog zou zo'n dreiging zijn, want volgens sommigen wordt dit als excuus ingezet om het open internet te vernietigen.
Inmiddels hebben 207 mensen op de stelling van het debat gestemd, en vindt 55% dat cyberoorlog geen broodje aap is. Security.nl is erg benieuwd wat jullie van "cyberoorlog" vinden, stem dus op de quick poll of laat een reactie achter.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.