In de meeste kerncentrales worden op Windows gebaseerde systemen gebruikt, wat de kans op een cyberaanval vergroot, aldus Juan Santana. Security.nl interviewde de CEO van het Spaanse anti-virusbedrijf Panda Security. "Als je de gebruikersovereenkomst van Windows leest, zegt het onder andere dat het niet veilig genoeg is om binnen kerncentrales gebruikt te worden", zo laat hij weten. Santana vindt het verbazingwekkend dat er centrales zijn die ondanks deze boodschap toch Windows gebruiken, dat niet veilig is, wat zelfs door Microsoft wordt toegegeven. "Er moet wetgeving komen die vertelt welk besturingssysteem we moeten gebruiken." Een cyberterrorist zou via Windows een kerncentrale kunnen binnendringen. "En dan hebben we een groot probleem", aldus de virusbestrijder.
Santana noemt cyberoorlog en cyberterrorisme ernstige en realistische dreigingen, waar ook de security-gemeenschap voor waarschuwt. "Het is geen sciencefiction, het is niet over tien jaar, het is vandaag." Regeringen moeten dan ook actie ondernemen. Ondanks dat er nog geen incidenten hebben plaatsgevonden, spreekt Santana regelmatig met inlichtingendiensten in landen en is er ook veel meer interesse dan voorheen. "Eén van de redenen is dat regeringen actie ondernemen. Ze hebben gezien dat het kan gebeuren"
Botnets
Als voorbeeld noemt de virusbestrijder een botnet in het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk. Dat had de potentie om de Oostkust van de VS een week in het donker te zetten. De Amerikaanse autoriteiten zien de cyberdreiging en maken zich volgens de virusbestrijder zorgen. "Het goede nieuws is dat de boodschap overkomt." Met name bij ontwikkelde landen, zoals de VS, Duitsland en Groot-Brittannië, die voor veel zaken van zowel het internet als hun infrastructuur afhankelijk zijn. Aanvallers zouden botnets kunnen inschakelen voor het platleggen van deze essentiële infrastructuur.
Daarbij wijst Santana naar Estland, Georgië en Letland die vanwege een grootschalige DDoS-aanval een dag van het internet waren afgesloten. "Als je het Mariposa botnet neemt, zou je daarmee de internetverbinding van een land als Spanje kunnen uitschakelen." Volgens de virusbestrijder is dit nog niet gebeurt, maar zal het in de toekomst wel gebeuren.
Daarnaast zou een cyberaanval ook maatschappelijk een enorme impact hebben, aldus de Spanjaard. Landen zouden niet op dit soort aanvallen zijn voorbereid, terwijl de mogelijkheid voor aanvallers om dit soort aanvallen uit te voeren, steeds toegankelijker wordt. Aanvallers die niet alleen uit terroristen bestaan, maar ook de Maffia en georganiseerde misdaad.
Paniekzaaierij
Santana vindt het geen paniekzaaierij dat de beveiligingsbedrijven doen, hoewel hij erkent dat het een probleem is om de boodschap te verspreiden. "Mensen denken altijd dat je diensten of producten probeert te verkopen." Cyberaanvallen zijn volgens hem realiteit en daar kunnen commerciële bedrijven tegen beschermen. Net als commerciële beveiligers huizen tegen inbrekers beschermen. Zeker op het gebied van cyberoorlog zijn er veel aanvallen gaande. Niet alleen tegen landen, ook bedrijven zijn het doelwit, waarbij Santana voorbeelden als de aanval op Google en Ghostnet noemt.
Santana vermoedt dat Ghostnet het werk van Aziatische inlichtingendiensten was. "Die hadden programma's verspreid om elektriciteitsnetwerken en ambassades mee te besturen." Kenmerken die op het werk van inlichtingendiensten duiden. "Dat is een realiteit waar regeringen mee te maken krijgen." Zowel de Spaanse als Amerikaanse inlichtingendiensten zien aanvallen van andere inlichtingendiensten op hun infrastructuur, zo merkt hij op. Niet alleen de impact, ook de eenvoud om dit soort aanvallen uit te voeren baren hem zorgen. In het geval van cyberterrorisme zou dit zelfs vrij eenvoudig zijn. "Als je een terrorist bent en je hebt de kennis, dan is het veel eenvoudiger dan het opblazen van een vliegtuig."
Maandag het tweede deel van het interview met Santana over een internetrijbewijs.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.