Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Is het legaal om een OV-kaart aan te vragen onder andermans naam? Dit wil ik graag doen om mezelf te beschermen. De OV-administratie is kennelijk heel onveilig en langs deze weg hoop ik dan te voorkomen dat mijn naam en andere gegevens op straat komen.
Antwoord: Nee, het is niet legaal om een dienst aan te vragen onder andermans naam, in ieder geval niet als die naam dan op een kaart of iets dergelijks terecht komt. Zo'n kaart is dan in de ogen van de wet een "geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen", en het valselijk laten opmaken van zo'n geschrift op andermans naam is een misdrijf - valsheid in geschrifte (art. 225 Strafrecht).
Ook zou je het kunnen rangschikken onder gebruik van een valse betaalkaart (art. 232 Strafrecht) want de OV-chipkaart is immers een "kaart of drager van identiteitsgegevens, bestemd voor het verrichten of verkrijgen van betalingen of andere prestaties langs geautomatiseerde weg". Je betaalt met je OV-chipkaart voor het vervoerd worden.
Ik begrijp de zorg van de privacygevoeligheid, maar een kaart op valse naam aanmaken is echt niet de oplossing. De enige manier om hier iets aan te doen, is klagen en claimen bij de organisatie die zo laks is dat zulke gegevenslekken mogelijk zijn.
Groot probleem bij dat claimen is dat je bijna niet kunt aantonen dat je concreet schade hebt geleden door zo'n lek. De Nederlandse wet kent namelijk het principe "geen schadevergoeding zonder bonnetje", afgezien van enkele situaties rond emotionele schade (en daar zijn rechters héél terughoudend mee). Ik pleit er regelmatig voor om een standaardvergoeding in de Wet Bescherming Persoonsgegevens te zetten. Als elk persoonsgegeven 100 euro kost, dan zal een database met NAW-gegevens van 168.000 gebruikers wel iets beter beveiligd worden. Hoop ik.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.