Cybercrime brengt de nationale veiligheid in gevaar, dat zegt Deloitte in haar jaarlijkse TMT Global Security onderzoek. Van de ondervraagde technologie-, media- en telecombedrijven (TMT) zegt 37% dat de toegenomen complexiteit van aanvallen op informatiebeveiliging het op één na grootste probleem vormt bij effectieve informatiebeveiliging.
Volgens het consultancybedrijf worden systemen al lang niet meer door onschuldige jongeren als hobby gehackt. "Hacking wordt steeds professioneler; overheden wijzen niet voor niets zogenaamde cybercoördinatoren aan om zich te verdedigen tegen deze geprofessionaliseerde cybercriminaliteit en terreur", zegt Senior Board Advisor Dick Berlijn. Voor het onderzoek werden de security executives van 150 TMT multinationals geïnterviewd.
Softwarerobots
Technologie-, media- en telecombedrijven zijn aan de ene kant een doelwit voor aanvallers, aan de andere kant leveren ze onbedoeld de infrastructuur waar cybercriminelen gebruik van maken. "Telecombedrijven zien bijvoorbeeld dat hun netwerken illegaal gebruikt worden en dat hun klanten doelwit zijn van zogenaamde softwarerobots, die ongemerkt virussen kunnen verspreiden", aldus Deloitte.
"Dit raakt de hele samenleving. Bedenk maar wat er gebeurd als internet of telefonie ineens niet meer beschikbaar zouden zijn. Of als vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen", zegt Jacques Buith, partner en beveiligingsexpert bij Deloitte. Ze merkt op dat nationale veiligheidsdiensten in bijzonder naar TMT bedrijven kijken, aangezien nationale veiligheid steeds afhankelijker wordt van deze industrie. "TMT bedrijven moeten erkennen dat ze onderdeel vormen van de oplossing voor dit probleem en een manier vinden om de bedreigingen het hoofd te bieden."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.