Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (Nctb) Erik Akerboom is het onwaarschijnlijk dat Jihadisten een grootschalige aanval via of op het internet uitvoeren. "Via een cyberaanval is het op grotere schaal verstoren of uitschakelen van het internet eigenlijk niet mogelijk: het internet is intussen te groot, te divers en de hele internetindustrie kent teveel weerstand."
Akerboom laat weten dat jihadisten niet over voldoende kennis beschikken om succesvol misbruik te maken van de kwetsbaarheden van het internet voor cyberaanvallen. Ook zijn er geen aanwijzingen dat intenties in die richting bestaan. Misbruik door jihadisten is ook niet zichtbaar geworden. Bovendien blijft het de vraag of de effecten van een aanval opwegen tegen de daarvoor benodigde inspanningen, gelet op de hierboven beschreven weerstand. "Een succesvolle grootschalige cyberaanval tegen het internet door jhadisten wordt dan ook, net als eind 2006, niet waarschijnlijk geacht."
De terreurbestrijder stelt dat bedreigers (criminelen en staten) meer capaciteiten voor succesvolle cyberaanvallen hebben en sommigen daarvan wellicht ook de intentie. Dit is echter niet onderzocht. "Wel geldt ook voor die bedreigers dat de weerstand van het internet groot is tegen cyberaanvallen, zeker tegen aanvallen op grote schaal."
Kernwapens
Het succesvol uitschakelen van het internet via andersoortige aanslagen is niet mogelijk, tenzij terroristen de beschikking krijgen over nucleaire wapens die op grote hoogte tot ontploffing worden gebracht en een elektromagnetische puls veroorzaken. "Indien zij over dergelijke wapens zouden beschikken, zal het internet echter niet het belangrijkste doelwit zijn", aldus Akerboom.
"Er zijn enige kwetsbare punten in het internet voor gerichte aanslagen zoals kabels en knooppunten als internetexchanges. Echter, binnen het internet is grote redundantie, er zijn vele maatregelen getroffen om de kwetsbaarheden te beperken en het bewustzijn omtrent kwetsbaarheden is toegenomen. Wanneer het internet via bomaanslagen of door uitschakeling van elektriciteit of moedwillige overstroming zou worden getroffen, dan zijn de gevolgen relatief kleinschalig, blijven deze lokaal of regionaal en zijn ze goed op te vangen. De hersteltijd van de aanslag is wel (aanzienlijk) langer dan in het geval van een cyberaanval."
Samenwerking
Tijdens het World Congress on Information Technology (WCIT) riep Akerboom op tot nauwere samenwerking met IT-bedrijven, onderzoeksinstellingen en instanties die privacy en burgerrechten bewaken. Hiertoe wordt een “trusted community” opgericht die zich richt op kennisuitwisseling tussen publieke en private partijen over de onderwerpen IT en terrorisme.
Volgens de Nctb biedt de technologische ontwikkeling kansen voor terroristenbestrijders. "Het is voor terrorismebestrijders bijvoorbeeld van groot belang om digitale bestanden op internet beter en sneller te kunnen herkennen en daarin kan IT behulpzaam zijn." De "IT-wereld" zou positief op het voorstel hebben gereageerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.