image

Microsoft: Datacentra doelwit voor terroristen

dinsdag 1 juni 2010, 00:12 door Redactie, 7 reacties

Microsoft heeft wereldwijd tussen de tien en honderd datacentra, maar uit angst voor terroristische aanvallen wil het de locatie niet vertellen. Ook het exacte aantal datacentra houdt de softwaregigant geheim. Tijdens een persbijeenkomst in Redmond sprak de softwaregigant over de beveiliging van de eigen cloud infrastructuur. Ondanks alle geheimzinnigheid hoeft het voor ondernemingen geen geheim te zijn waar hun data uithangt. "Bedrijven kiezen een regio waar de service draait en krijgen de zekerheid dat die diensten ook in die regio draaien", aldus Pete Boden, General manger Global Foundation Services. Ook in het geval van een storing zouden data en diensten in de opgegeven regio blijven.

Boden erkent dat een regio een breed begrip is, zeker gezien landen vaak verschillende wetgeving hebben. Klanten kunnen via een non disclosure agreement wel van Microsoft horen waar het door hun gebruikte datacentrum precies staat. Ook al zijn het kleine bedrijven, aldus de softwaregigant. Het gaat dan niet om alle locaties, maar de locaties in de buurt van de klant en waar hij uit kan kiezen.

Terrorisme
"De reden waarom we de fysieke locatie niet vertellen is precies hetzelfde als overheden die niet zeggen waar hun backup faciliteiten staan. Ze worden een doelwit voor terrorisme. Ik wil niet al te dramatisch doen, maar er is een risico dat als je publiek bekend maakt waar je datacentra zijn, ze een doelwit voor aanvallen worden. Daarom vertellen wij, onze concurrenten en partners niet de fysieke locatie. Het risico is gewoon te groot", aldus Boden.

In tegenstelling tot Google, waarbij alle data zowel op Amerikaanse als Europese bodem wordt bewaard, hebben klanten bij Microsoft de keuze. "Als je een Europese klant bent dan gebruik je een Europees datacentra, ongeacht waar je je in de wereld bevindt, je data en service worden altijd vanaf een Europees datacentra geleverd", aldus Boden. In het geval van een storing vindt de "failover" binnen de regio plaats. Met name binnen de EU zijn de centra en clouddiensten zo ontworpen dat zowel de data als diensten in de EU blijven. Volgens Microsoft is dat het mooie van de cloud, dat waar de klant ook is, gegevens altijd toegankelijk zijn vanaf de door hem gekozen locatie.

Privacy
Microsoft heeft ook een team dat wereldwijd met opsporingsdiensten samenwerkt in het geval de clouddiensten voor strafbare zaken worden gebruikt. "Als we het vereiste papierwerk en juridische proces ontvangen, dan werken we samen met opsporingsdiensten om de criminele activiteiten te identificeren voor zover we kunnen", gaat Boden verder. Volgens hem is er een dunne lijn om binnen de wet van de landen te blijven waar Microsoft actief is en het beschermen van de privacy van gebruikers. "We controleren regelmatig ons beleid om te zien of we wel op de juiste manier balanceren."

Transparantie
Een ander belangrijk punt voor cloud computing is vertrouwen. Om dat te krijgen is volgens Microsoft transparantie en openheid van zaken erg belangrijk. "Sommige van onze concurrenten staan op en zeggen: we zijn groot en hebben veel slimme mensen, waarom vertrouw je ons niet om dit beter te doen. Daar kiezen wij niet voor. Wij vertellen je wat we doen, hoe we het doen en laten dat door derden controleren. En dan kan jij bepalen of dat aan je behoeften voldoet," aldus Boden. Op dat moment ligt de beslissing bij de klant.

Vertrouwen in de cloud gaat volgens de Microsoft manager tegenwoordig over de integriteit van de dienst en operatie, niet alleen om beveiligingslekken. "Iets waar dit bedrijf negen jaar geleden alleen maar over dacht, toen we een crisis met Windows hadden." Het is dus meer dan alleen de integriteit van de software, "alles eromheen speelt een rol". Boden verwijst naar een recente meeting over cloud security, waar de softwaregigant als enige openheid van zaken gaf. "Dat is de kern van vertrouwen. Het is transparantie. Je kunt iemand die niet transparant is niet vertrouwen."

Reacties (7)
01-06-2010, 01:38 door Anoniem
Microsoft is ongelofelijk veel bezig met PR lijkt me. Of zelf-bevrediging. Snap die gasten echt niet meer.
01-06-2010, 09:06 door Anoniem
Ze praten mooi over privacy, maar hun Hotmail/Live Mail diensten lopen nog steeds over plain http... En als je je account opheft, blijkt die pas na 270 dagen echt van hun systemen gewist te worden...
01-06-2010, 09:30 door Anoniem
Ik vind mezelf ook heel belangrijk, ben ik nu ook doelwit?
01-06-2010, 10:33 door SirDice
Klanten kunnen via een non disclosure agreement wel van Microsoft horen waar het door hun gebruikte datacentrum precies staat. Ook al zijn het kleine bedrijven, aldus de softwaregigant.
En wat weerhoudt een doorgewinterde cyberterrorist om klant van MS te worden en zo de locatie te weten te komen? En in hoeverre is de fysieke locatie van belang bij een cyberaanval?
01-06-2010, 10:40 door Anoniem
ik hou van kaas
01-06-2010, 10:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-06-2010, 13:05 door Anoniem
Als terroristen echt wat willen,komen ze er echt wel achter waar de Microsoft data centers staan.
Ook terroristen kunnen misschien wel goede hackers in hun clan hebben?.
Cyber terrorisme doe je nooit de das om,als de ene wordt uitgeschakeld of een botnet wordt opgerold,dan staat er ergens anders wel weer een nieuwe op.
Het is net als in het echte leven je hebt goede en slechte mensen.
Zo gaat het en blijft het ook helaas in de cyberwereld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.