De aanpak van cybercrime heeft baat bij opensource software, aldus Nederland Open in Verbinding (NOiV). De Politie Gelderland-Zuid werkt sinds een aantal jaar aan de ontwikkeling van (onderzoek- en opsporings-) toepassingen, waarbij in 2006 een bewuste keus is gemaakt voor open standaarden en opensource software. "Vanwege de kosten, maar vooral vanwege het innovatieve karakter van opensource", zo stelt NOiV. Het programmabureau ondersteunt overheden bij de uitvoering van het kabinetsbeleid voor open standaarden en opensource software, zoals vastgelegd in het actieplan Nederland Open in Verbinding.
De bestrijding van cybercrime is de laatste jaren een hot item geworden. De groei ervan heeft er onder meer toe geleid dat vandaag de dag een flink deel van de tijd en menskracht binnen de verschillende Nederlandse politiekorpsen zou worden ingeruimd voor het opsporen van cybercrime, en het ontwikkelen van toepassingen die daar toe kunnen bijdragen. Het gaat dan om software om het veilig stellen van pc’s en het verzamelen van bewijsmateriaal
Kosten
De reden dat de politie Gelderland-Zuid voor opensource koos, zoals Ubuntu, was deels vanwege de kosten. Toch was dat niet de voornaamste reden. "Dat was innovatie. Met name de innovatiekracht van opensource software is enorm en ook nog eens zodanig zonder dat we met Jan en alleman commercieel in zee hadden moeten gaan. Of grote bedragen hadden moeten ophoesten om bepaalde functionaliteit te krijgen. Wat verder een rol heeft gespeeld in de beslissing voor opensource software, was de mogelijkheid om makkelijker met andere partijen samen te werken", zegt Peter de Beijer, projectleider Interregionaal Project Internet Recherche & Project Web Observatie bij de Politie Regio Gelderland-Zuid.
Transparantie
Naast innovatie, samenwerken en kostenbesparing was ook transparantie reden om voor opensource te kiezen. “Onze gebruikers houden zich specifiek bezig met onderzoeken en opsporen op internet. Een deel van die informatie wordt gebruikt, of kan gebruikt worden, in straf- en rechtszaken. Dat betekent dat wel transparant moet zijn waar die informatie vandaan komt. Om die reden wordt al het surfverkeer van onze gebruikers vastgelegd, gelogd zogezegd. Die vastlegging gebeurt ‘onder water’, zodat de gebruiker de informatie wel kan bekijken, maar er verder niet bij kan", aldus de Beijer.
Die merkt verder op dat in het kader van transparantie een rechter bijvoorbeeld kan vragen naar de gang van het onderzoek- en opsporingsproces. "Tot nu toe is het nog niet voorgekomen dat een rechter daar om heeft gevraagd, maar de mogelijkheid ís er wel. En die mogelijkheid is er dankzij de aanwezigheid van alleen maar opensource componenten, van begin tot eind."
Motorkap
De projectleider heeft nog geen kritiek gekregen vanwege zijn keus voor opensource software.“Ook niet als gekeken wordt naar de veiligheid van het systeem. Het betekent wel dat wij continue kijken naar wat er op het internet gebeurt, en naar de community’s die rondom de verschillende pakketten zijn gevormd. Als de community begint te twijfelen, twijfelen wij mee. En tegen iedereen die zich afvraagt of deze keus wel veilig is, zeggen wij: kom maar kijken, dan kun je zelf zien wat er onder de motorkap gebeurt…”
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.