Beveiligingsexperts snappen niets van de beslissing van Google om Windows op de werkvloer te verbieden, sterker nog, ze denken dat het een PR-stunt is. "Apple’s Mac OS X is nou niet bepaald veilig. Als het om gerichte aanvallen gaat, zoals Aurora en het soort waar Google zich zorgen om moet maken, dan is de Mac mogelijk makkelijker te hacken omdat het de anti-exploit maatregelen mist die nu standaard in Windows zitten", aldus Ryan Narraine, security evangelist bij Kaspersky Lab.
Narraine begrijpt niet waarom Google tot de beslissing gekomen is. Zo worden de meeste Google producten gemaakt voor en gebruikt op Windows. "Hoe gaan softwareontwikkelaars producten maken voor een besturingssysteem dat ze niet mogen gebruiken?" Als de zoekgigant een probleem met algemene malware zou hebben, dan zou het volgens de beveiligingsexpert wel zin hebben om sommige afdelingen een alternatief besturingssysteem te laten gebruiken. "Maar als dit de reactie op de Aurora aanvallen is, dan stopt het bedrijf de kop diep in het zand."
Verder klopt het ook niet dat Windows onveiliger zou zijn, zo merkt Narraine op. "Hoe graag we ook Microsoft over security bashen, de nieuwste versies van Windows zijn het moeilijkst te hacken."
Probleem
Ook bij McAfee dat de Aurora-aanval bij Google onderzocht staan ze raar te kijken. Het heeft namelijk niets met technologie of besturingssysteem te maken, zegt David Marcus. De aanvallers mogen dan via een zero-day lek in Internet Explorer zijn binnengekomen, het werkelijke lek is niet besproken. "Mensen waren de zwakke schakel", aldus Marcus. De aanvallers kenden hun slachtoffers, wisten welke software ze gebruikten en wat hun rollen waren.
"De inlichtingen die de aanvallers verzamelden maakten Operatie Aurora tot een succes, niet het betrokken besturingssysteem. Mensen waren het doelwit." Het had dan ook geen enkel verschil gemaakt als Google Linux, Mac OS X of wat voor systeem dan ook had gebruikt. "Alles heeft kwetsbaarheden, met name de gebruikers van die systemen." Als aanvallers zoveel informatie over een aan te vallen bedrijven hebben, dan maakt het gebruikte besturingssysteem helemaal niet meer uit, aldus Marcus. Malware is tenslotte voor elk systeem te ontwikkelen.
Social engineering
"Het maken van de exploit is triviaal. Het enige dat ze moeten doen is het slachtoffer op een link laten klikken. Hoe meer ze over hun doelwit weten, des te waarschijnlijker dat gebruikers erop klikken." Marcus is dan ook duidelijk: "Social engineering en informatievergaring zijn technologie altijd te slim af. Dat is altijd al zo geweest en dat zal altijd zo blijven."
PR-stunt
Randy Abrams van anti-virusbedrijf ESET noemt de reactie van Google een PR-stunt, om te laten zien dat het bedrijf iets aan security doet door Microsoft de schuld te geven. Het is echter het patchmanagement van Google waar het probleem zat. "Wat dachten ze door een gedateerde versie van Internet Explorer 6 te gebruiken."
Ook Abrams is van mening dat bij een gerichte aanval het besturingssysteem geen rol speelt. "Google kan de eigen beveiliging dan ook veel meer verbeteren door de huidige versies van browsers te gebruiken en een beter patchmanagement toe te passen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.