Een Italiaanse hacker die tijdens Hack in the Box Amsterdam wilde vertellen hoe de Maffia via lekken in geldautomaten grote sommen geld steelt, heeft onder druk van de banken zijn lezing geannuleerd. Raoul Chiesa zou met zijn lezing "The Underground Economy" de twee dagen durende hackerconferentie in de hoofdstad afsluiten. Als hij volgens insiders op het podium was gekomen, zou hij direct door politie zijn gearresteerd. Chiesa wilde duidelijk maken hoe het Europese geldwezen onder fraude en criminaliteit heeft te lijden. Uit cijfers van het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) blijkt dat pinpasfraude en fraude met geldautomaten criminelen jaarlijks meer dan 500 miljoen euro oplevert.
Bij sommige pinautomaten zou het mogelijk zijn om de beveiliging te omzeilen en zo grote sommen geld te roven. Iets waar criminelen zich ook mee bezighouden en waar de Italiaanse hacker al lange tijd voor waarschuwt. Dezelfde presentatie werd ook tijdens CONFidence 09 en Nullcon 2010 gegeven, alleen zijn sommige slides over fraude met geldautomaten uit de online versie verwijderd.
Daarnaast is Chiesa betrokken bij het United Nations Interregional Crime & Justice Research Institute. Dat houdt zich bezig met het in kaart brengen van cybercrime, door staten gesponsorde aanvallen, industriële spionage, internationaal witwassen van geld en de "ondergrondse economie." De presentaties van Chiesa zijn echter op persoonlijke titel.
Geheimhouding
Chiesa zou de banken al geruime tijd over de problemen hebben gewaarschuwd. Toch mocht hij niet in Amsterdam op het podium verschijnen, tot grote teleurstelling van de organisatie. "Gewoon klote, omdat het ons in een zeer lastige positie brengt", zegt Dhillon Kannabhiran, organisator van Hack in the Box, tegenover Security.nl. De annulering werd pas op het allerlaatste moment bekend.
"Als het lek waarover hij zou spreken echt zo belangrijk is als de banken en leveranciers denken, dan moet het publiek hierover weten." Kwetsbaarheden in niche-producten treffen volgens Kannabhiran slechts een kleine groep. "Maar een lek in een geldautomaat, waardoor je bijvoorbeeld geld op kunt nemen, dat raakt iedereen", aldus de organisator. Beveiligingslekken in producten die zo'n grote impact hebben moeten volgens hem gemeld worden. "Misschien op verantwoorde wijze, maar ze moeten worden gemeld. Het is geen goede oplossing om het lek via juridische stappen geheim te houden. Het moet worden opgelost. Het misbruikt verdwijnt niet omdat een paar advocaten zeggen dat ze je arresteren. Dat betekent niet dat het lek is opgelost."
Kannabhiran merkt op dat Chiesa de banken op verantwoorde wijze en lang van tevoren over de problemen heeft ingelicht. "Maar hoe lang is voldoende tijd?" stelt de organisator. Dat het publiek er nog niet van weet, wil niet zeggen dat criminelen het wel weten en er misbruik van maken. Volgens Kannabhiran is er een goede kans dat ook anderen van het lek weten. "Maar misschien hebben die andere belangen waarom ze het niet bekend maken." Om te stellen dat alleen Chiesa er vanaf weet, hem aan te klagen en zo het probleem op te lossen, is dom, aldus Kannabhiran.
Censuur
Het is niet de eerste keer dat een beveiligingsonderzoeker onder dwang een lezing annuleert en zal volgens Kannabhiran ook niet de laatste keer zijn. "Zolang er advocaten zijn en mensen denken zo problemen geheim te kunnen houden, zullen ze dat doen. Niemand wil worden aangeklaagd." Vorig jaar werd een demonstratie van onderzoeker Barnaby Jack, die zou laten zien hoe je geldautomaten kunt hacken, verboden. De leverancier van de geldautomaten was ingelicht, maar wilde dat de informatie geheim bleef en zette de werkgever van Jack, Juniper Networks, onder druk.
Het bekendste incident waarbij geprobeerd werd een onderzoeker de mond te snoeren was met Michael Lynn tijdens de Black Hat 2005 conferentie in de Verenigde Staten. Lynn, destijds onderzoeker bij de X-Force afdeling van Internet Security Systems, nam zelfs ontslag bij zijn werkgever om de presentatie over lekken in het Cisco IOS te kunnen houden. Wat hem uiteindelijk op een aanklacht kwam te staan.
Een ander geval van censuur vond plaats bij Charles Edge. Hij zou een demonstratie geven over een zero-day lek in Apple's FileVault disk encryptie, maar na het ondertekenen van een geheimhoudingsovereenkomst ging dat niet door.
Wat betreft Hack in the Box Amsterdam had Kannabhiran ook nog goed nieuws. "Volgend jaar zijn we er zeker weten weer."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.