Uit schaamte en onwetendheid vragen veel slachtoffers van nep-virusscanners hun geld niet terug. IT-journalist Brian Krebs kreeg een lijst van meer dan 2.000 slachtoffers in handen, die allemaal tussen de 50 en 100 dollar voor de scareware hadden betaald. Slechts 367 mensen vroegen hun bank of de oplichters om de afschrijving terug te draaien.
Bij een tweede aanvalsgolf van dezelfde bende oplichters, vroegen slechts 163 van de 1.678 slachtoffers hun geld terug. Krebs nam met verschillende slachtoffers contact op, maar geen één was er in geslaagd het geld terug te krijgen. Sommige hadden dit geprobeerd bij de oplichters, maar ook creditcardmaatschappijen werken niet mee. Eén van de slachtoffers dacht dat hij legitieme beveiligingssoftware kocht, terwijl een ander zich teveel schaamde om actie te ondernemen. "Dat is de prijs die je betaalt als je gepakt wordt. Ik deed er niets aan en was alleen blij dat al mijn gegevens nog intact waren", zegt Brad Pierson.
Schaamte
Volgens beveiligingsexpert Gary Warner zijn veel van de slachtoffers computeranalfabeten, maar is het nog altijd opmerkelijk dat zo weinig mensen actie ondernemen. Warner vindt het verwonderlijk dat deze oplichters zoveel geld kunnen verdienen.
"Maar het feit is dat ze iets kunnen verkopen dat frauduleus is en waar mensen niet over klagen omdat ze denken dat het echt is of dat ze zich schamen. Het echte misdrijf is dat veel van deze mensen denken dat dit waardeloze product ze echt beschermt."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.