image

Slachtoffers nep-virusscanners vechten niet terug

woensdag 28 juli 2010, 11:48 door Redactie, 6 reacties

Uit schaamte en onwetendheid vragen veel slachtoffers van nep-virusscanners hun geld niet terug. IT-journalist Brian Krebs kreeg een lijst van meer dan 2.000 slachtoffers in handen, die allemaal tussen de 50 en 100 dollar voor de scareware hadden betaald. Slechts 367 mensen vroegen hun bank of de oplichters om de afschrijving terug te draaien.

Bij een tweede aanvalsgolf van dezelfde bende oplichters, vroegen slechts 163 van de 1.678 slachtoffers hun geld terug. Krebs nam met verschillende slachtoffers contact op, maar geen één was er in geslaagd het geld terug te krijgen. Sommige hadden dit geprobeerd bij de oplichters, maar ook creditcardmaatschappijen werken niet mee. Eén van de slachtoffers dacht dat hij legitieme beveiligingssoftware kocht, terwijl een ander zich teveel schaamde om actie te ondernemen. "Dat is de prijs die je betaalt als je gepakt wordt. Ik deed er niets aan en was alleen blij dat al mijn gegevens nog intact waren", zegt Brad Pierson.

Schaamte
Volgens beveiligingsexpert Gary Warner zijn veel van de slachtoffers computeranalfabeten, maar is het nog altijd opmerkelijk dat zo weinig mensen actie ondernemen. Warner vindt het verwonderlijk dat deze oplichters zoveel geld kunnen verdienen.

"Maar het feit is dat ze iets kunnen verkopen dat frauduleus is en waar mensen niet over klagen omdat ze denken dat het echt is of dat ze zich schamen. Het echte misdrijf is dat veel van deze mensen denken dat dit waardeloze product ze echt beschermt."

Reacties (6)
28-07-2010, 12:16 door Anoniem
Net alsof ze dat zouden doen? Dat is juist hun hele ding, oplichten en geld verdienen met lucht.

Jammer van dit soort mensen die niet willen werken.
28-07-2010, 12:28 door Wim ten Brink
2.000 slachtoffers die gemiddeld $75 hebben betaald... $75.000 winst voor die schurken dus. Bij de tweede aanvalsgolf een kwart minder slachtoffers, dus de totale winst is ruim boven een ton. Het toont wel mooi aan hoe winstgevend dit soort zaken kunnen zijn.
Maar ik denk ook dat veel mensen dit product kopen en daarna hun interesse erin verliezen. Per slot van rekening is een bedrag van $50 tot $100 wel een aardig bedrag, maar voor velen mogelijk te laag om echt wakker van te liggen. De tijd en moeite die je moet investeren om je geld weer terug te krijgen is dan niet de moeite waard. En als deze slachtoffers redelijk goede inkomsten hebben liggen ze er ook niet echt wakker van. En die onverschilligheid werkt ook in het voordeel van de oplichters.
De wereld heeft meer Dagobert Ducks nodig, die ieder dubbeltje bewaken alsof het hun laatste is...
28-07-2010, 13:49 door spatieman
psst.
Workshopalex xD
je hebt virussen op je pc, als jij mij 5000 euro betaald, zeg ik hoe je ze kan verwijderen xD
28-07-2010, 14:29 door Wim ten Brink
spatieman, als je 5 Euro had gevraagd, had je een kans gehad. :-) Wil je alsnog die 5 euro verdienen, geef dan even je adresgegevens en creditcard nummer door. ;-) Of als je PayPal hebt, geef dan even je gebruikersnaam en wachtwoord zodat ik deze transactie even kan regelen voor jou! ;-)
29-07-2010, 15:48 door Rene V
spatieman: voor 5000 euro kun je een hele vette nieuwe pc kopen (en zelfs nog geld overhouden). Dan is het probleem ook opgelost. :-)
30-07-2010, 08:36 door Anoniem
Het is de waarde van de data die de waarde van de computer bepaalt.
Tref je een computer waarop enkel geripte cd's staan voor je iPOD, dan is die minder belangrijk dan een pc waarop een volledige patiëntenadministratie of ander hooggevoelig materiaal staat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.