Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Proef Filemijden & Privacy

03-08-2010, 14:27 door jopiter, 2 reacties
Ik las net onderstaand stukje, omtrent de proef filemijden. Wat mij hierbij opvalt is dat men stelt dat camera's de afgelopen maanden kentekens van potentiele deelnemers op de snelweg voor deze proef in beeld hebben gebracht :

==
Proef filemijden op Gelderse snelwegen

Automobilisten rond Arnhem en Nijmegen kunnen zich vanaf deze week opgeven voor de proef Slimprijzen op de snelwegen A12, A15, A50, A73 en A325 rond de Gelderse steden. Dat meldde de Stadsregio Arnhem Nijmegen dinsdag. De proef van twee jaar begint op 6 september. De proef moet de files tijdens de spits verkorten. Deelnemers kunnen maandelijks tot 150 euro verdienen door de snelwegen te mijden. De afgelopen maanden brachten camera's boven de weg de kentekens van potentiële deelnemers in beeld.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/7317150/__Proef_filemijden_in_Gelderland__.html?p=2,3
==

Het lijkt dat de overheid zich helemaal =niets= aantrekt van privacy regels, en zaken doodleuk blijft opslaan, ook indien zij wordt teruggevloten. Immers mag de overheid kentekens slechts 10 dagen opslaan, met als doelstelling het opsporen van strafbare feiten :

Politie mag kentekendata van verdachte voertuigen 10 dagen bewaren
http://www.nrc.nl/binnenland/article2470814.ece/Kentekens_tien_dagen_bewaren

Gegevens van kentekens die niet wegens misdrijven bij de politie staan geregistreerd moeten direkt weer gewist worden :

Politiekorpsen handelen in strijd met de wet bij toepassing ANPR - ‘No-hits’ na automatische kentekenherkenning niet direct vernietigd
http://www.cbpweb.nl/Pages/pb_20100128_anpr.aspx

Ik vraag mij steeds meer af hoe een overheid denkt de wet te kunnen handhaven, wanneer zij zelf de wet aan haar laars lapt ?
Reacties (2)
03-08-2010, 15:49 door jopiter
Ik begrijp uit verdere berichtgeving dat deze registratie loopt via Rijkswaterstaat. Hier slaat men de gegevens gedurende 12 maanden op, en de politie - die zelf dus alleen 'verdachte' kentekens mag opslaan voor max. 10 dagen - kan hier ook aankloppen om gegevens op te vragen. Waarbij er dus geen sprake is van overtreding van wetten, maar wel van het omzeilen van de wettelijk gestelde beperkingen voor de politie middels deze constructie.

Zie voor meer informatie omtrent de langdurige opslag van de gegevens door Rijkswaterstaat, en de opvraag van de gegevens door de politie, deze artikelen :

Fileleed is Goudmijn voor Justitie
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1366773.ece/Fileleed_is_goudmijn_justitie

Privacy Barometer: Kentekenregistratie op snelwegen
http://www.privacybarometer.nl/regels.php?r=45

Wat meer uitgebreide informatie m.b.t. ANPR en de Politie :

ANPR: Toekomst voor een Intelligence Camera ?
http://www.anprnet.nl/algemeen/artikellijst/53-anpr-toekomst-voor-een-intelligente-camera?showall=1
03-08-2010, 15:52 door ej__
Wat te denken van de parkeerplaatsen (bijvoorbeeld in Utrecht) waar je ook je kenteken moet gaan invoeren? De overheid wil _echt_ weten waar je was, bent en gaat zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.