image

Microsoft: Geen noodpatch voor Windows XP SP2

woensdag 4 augustus 2010, 10:11 door Redactie, 13 reacties

Zoals verwacht heeft Microsoft geen noodpatch voor het LNK-lek in Windows XP SP2 uitgebracht, wat betekent dat wereldwijd miljoenen machines nog altijd kwetsbaar zijn. Op 13 juli stopte de softwaregigant de ondersteuning van Service Pack 2. Gebruikers van deze versie konden maandag dan ook niet de noodpatch downloaden.

In eerste instantie stond op deze Microsoft pagina vermeld dat de patch ook voor Service Pack 2 beschikbaar was. Volgens Christopher Budd van het Microsoft Security Response Center (MSRC) was deze vermelding onjuist. "De update is alleen beschikbaar voor producten met mainstream ondersteuning of waar uitgebreide support overeenkomsten voor bestaan", zo liet hij tijdens een webcast over de out-of-band patch weten.

Hoop
Sommige beveiligers hadden gehoopt dat Microsoft een uitzondering zou maken. "Er zijn nog talloze mensen die SP2 draaien en het is pas sinds kort end-of-life", aldus Andrew Storms van beveiligingsbedrijf nCircle.

De enige oplossing voor gebruikers van Windows 2000 is het aanpassen van het register, wie Windows XP met SP1 of SP2 gebruikt kan beter naar SP3 upgraden. "Gebruikers moeten aan een upgrade strategie werken, want zonder patch ondersteuning worden ze steeds kwetsbaarder voor malware-aanvallen," merkt Wolfgang Kandek van Qualys op.

Update: tekst aangepast

Reacties (13)
04-08-2010, 10:36 door Spiff has left the building
De enige oplossing voor gebruikers van Windows 2000 is het aanpassen van het register, wie Windows XP met SP1 of SP2 gebruikt kan beter naar SP3 upgraden.
Of de LNK-lek bescherming door Hitman Pro.
04-08-2010, 11:16 door Anoniem
Als je dan toch upgraden moet... Overweeg Ubuntu dan eens :)
04-08-2010, 11:53 door SirDice
Door Anoniem: Als je dan toch upgraden moet... Overweeg Ubuntu dan eens :)
Of installeer gewoon SP3, da's ook gratis.
04-08-2010, 12:27 door Anoniem
Of upgrade eens naar een OS wat geen 10 jaar oud is.
04-08-2010, 12:38 door Anoniem
Door Anoniem: Als je dan toch upgraden moet... Overweeg Ubuntu dan eens :)

Zelf heb ik al enige jaren Ubuntu als multi-boot geprobeerd. Met name voor veiliger bankieren. Prachtig systeem, maar mijn liefde koelt steeds meer af.

Upgraden naar een nieuwe versie leverde meermaals een haperende Ubuntu op. Dus dan maar elke nieuwe versie schoon installeren. Meerdere keren gehad, dat ik vanwege rare bugs zo'n installatie opnieuw moest doen. Hardware wordt vaak onvolledig of gebrekkig ondersteund (bijv. slecht geluid en alleen twee speakers ipv 4 werken). Nieuwe hardware wil niet automatisch gedecteerd worden, dus moet Ubuntu opnieuw worden geïnstalleerd. Soms wil dat helpen. Draadloos internet werkt na bekabelde updates, maar alleen de eerste internetpagina, daarna is de verbinding weg (op zowel desktop als laptop). Zeer lastig om hdmi-beeld op LCD-TV te krijgen en als het al lukt is het beeld slechter dan via Windows.Etc.

En kom nu niet met via de terminal aanpassingen aanbrengen, op die manier bereikt GNU/Linux nooit de massa. Wat ik wel jammer vind trouwens, want concurrentie is goed.

Als ik op mijn nieuwe netbook (Asus 1201N) Ubuntu 10.04 heropstart zijn mijn bios-instellingen gereset, wat niet gebeurt bij Ubuntu uitschakelen en dan de computer weer via Ubuntu opstarten. Mijn liefde voor Ubuntu is ernstig bekoeld aldus en ik raad het de gemiddelde computergebruiker zeker af.
04-08-2010, 14:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-08-2010, 14:27 door Anoniem
De frustraties van de bovenstaande meneer over Ubuntu herken ik helemaal. Draadloos netwerk wil het gewoon echt niet doen, de grafische kaart loopt mank en de framerate is om te janken. Maar terug naar Windows XP SP2. Op het werk hier begint men als een gek SP3 uit te rollen. Uit pure luiheid heeft men Windows en zo'n beetje alles nooit up to date gehouden.

Ik vind wel dat Microsoft het erg hard speelt. Het komt ze op een rare manier wel erg goed uit nu.
04-08-2010, 14:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-08-2010, 16:35 door SirDice
Door Anoniem: Op het werk hier begint men als een gek SP3 uit te rollen.
En dat terwijl het toch al heel lang van te voren was aangekondigd.

Uit pure luiheid heeft men Windows en zo'n beetje alles nooit up to date gehouden.
Tsja. Een beetje beheerder is van nature lui inderdaad. Slecht lui is als je geen reet uitvoert, alles uitsteld en uiteindelijk moet rennen en vliegen om het voor elkaar te krijgen (met het risico dat je dingen vergeet/over het hoofd ziet). Maar als je goed lui wil zijn dan zorg je dat alles netjes op orde is. Dan hoef je er niet zo heel veel meer naar om te kijken. Updates zijn dan klein, eenvoudig te overzien en dus makkelijker te implementeren. Dat betekent weer dat je sneller klaar bent.
04-08-2010, 17:56 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-08-2010, 11:29 door Anoniem
Ik herken de problemen van bovenstaande posters met Ubuntu helemaal niet. Ik gebruik Ubuntu sinds Gutsy en heb nog geen reinstall hoeven doen. Online is goede hulp te vinden als je het echt op wilt lossen, anders kan je inderdaad gewoon terug naar windows. Vergeet niet dat veel hardware ook op windows niet werkt als je via een officiële windows cd opnieuw installeert. Mijn ervaring is juist dat ik voor dingen als grafische kaarten, usb dongles etc op ubuntu niets hoef te doen, terwijl ik op windows met CD's van fabrikanten in de weer moet.
05-08-2010, 20:27 door Anoniem
ubuntu is super slecht en windows vista en win 7 ook

gewoon bij windows xp blijven dus ^_^
16-08-2010, 21:38 door Anoniem
Ik installeer iedere keer een nieuwe versie van ubuntu omdat ik nieuwsgierig ben naar het uiterlijk. Met een paar muisklikken (of een scriptje van enkele regeltjes) staan al mijn programma's en instellingen weer correct (voor de linux gebruikers: ik heb een gedeelde home partitie). Ubuntu installeren (en instellen) duurt bij mij 40 tot 45 min, waarvan er 20 voor de download zijn.

Met de vorige versies van ubuntu heb ik wat geluidsproblemen gehad (m.a.w. ik moest iets installeren voor mijn luidsprekers werkten), maar met versie 10.04 is alles opgelost.

Ubuntu is zeker aan te raden voor nieuwe gebruikers, hoe minder ervaring je hebt met windows, hoe beter. Anders moet je alle verkeerde gewoontes van windows weer afleren (herinner je de eerste keer dat je ontdekte dat je op "start" moest klikken om je computer uit te zetten?).

Probeer wel altijd even te wachten voor je de nieuwste versie er op zet, ik zou Ubuntu 10.10 (die uitkomt op 10 oktober) maar aanraden vanaf 10 november.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.