Virusscanners detecteren gemiddeld slechts 19% van alle malware die rondgaat, waardoor gebruikers niet op dit soort software kunnen vertrouwen. Dat zegt Cyveillance, het bedrijf dat de test uitvoerde. Pas na dertig dagen wisten de door Cyveillance onderzochte virusscanners 61,7% van de malware te detecteren. In totaal werden dertien populaire anti-virus producten getest over een periode van dertig dagen. De eerste dag detecteerden de scanners slechts 18,9%. Na acht dagen was dit opgelopen tot 45,7% en op dag vijftien werd 56,6% herkend. Weer een week later was het percentage naar 60,3% gestegen en na dertig dagen stopte de teller bij 61,7%.
Vertrouwen
"Top virusscanners hebben gemiddeld 11,6 dagen nodig om nieuwe malware aan te pakken", aldus Cyveillance in dit rapport. Het bedrijf stelt dat gebruikers niet op anti-virusbedrijven als eerste verdedigingslinie moeten vertrouwen.
Het gemiddelde van de test wordt door een aantal zwakke broeders behoorlijk beïnvloed. Toch weet alleen NOD32 op de eerste dag meer dan dertig procent van de malware te herkennen. Na acht dagen zitten Kaspersky, AVG en NOD3 al tegen de negentig procent aan. Sommige anti-virusbedrijven halen dit percentage zelfs na dertig dagen niet. Trend Micro, Dr. Web, F-Prot, Norman en eTrust blijven na een maand onder de veertig procent.
Basis
"Zelfs na dertig dagen kunnen veel anti-virusbedrijven bekende aanvallen niet herkennen, waardoor het belangrijk is voor bedrijven om een proactieve aanpak voor online beveiliging te kiezen, om de kans op infectie te verkleinen", aldus Panos Anastassiadis van Cyveillance. Het begint volgens de COO met de basis, zoals het vermijden van onbekende of dubieuze websites, het verhogen van de beveiliging van de browser en het gebruik van malware block lists.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.