Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Een klant heeft me gevraagd om een securitytest op zijn webapplicatie uit te voeren. Daarbij wordt alleen gekeken naar de werking van de applicatie zelf: is deze gevoelig voor Cross-Site scripting of SQL injection en dat soort zaken. De site zelf wordt extern gehost. De vraag kwam naar boven of de applicatie nog steeds juridisch eigendom is van deze kennis, of dat deze eigendom is van de hoster. En als deze nog steeds eigendom is van de kennis, is het dan wel nodig om de toestemming van de hoster te vragen om dergelijke webapplicatie tests uit te voeren?
Antwoord: Een applicatie wordt geen eigendom van de hostingpartij alleen maar omdat die hem online zet. De (auteurs)wet bepaalt dat degene die de applicatie maakt, de eigenaar daarvan is. Dat is dus meestal het bedrijf zelf, hoewel het zomaar zou kunnen dat de ingehuurde freelancer eigenaar is van de applicatie en de opdrachtgever alleen een licentie (gebruiksrecht) heeft. De applicatie is dus alleen "van de hoster" als deze de applicatie gebouwd heeft, en dat lijkt me een uitzonderlijke situatie.
Hoe dan ook, een securitytest uitvoeren op een hosted applicatie lijkt me iets om niet te doen zonder de hoster in te lichten. Dat heeft niets te maken met eigendom maar met gewone voorzichtigheid. Licht je hem niet in, dan is de kans groot dat je securitytest bij hem alarmbellen laat afgaan. Hij kan bv. screenen op bepaalde code die via de webserver binnenkomt, op bepaalde types requests enzovoorts.
Krijgt hij zo'n alarm, dan staat hij in zijn recht om maatregelen te nemen om de 'aanval' af te weren. Hij weet immers niet dat het een test is, en heeft de zorgplicht om aanvallen op zijn klanten te verhinderen voor zover dat binnen zijn macht ligt. De site zou dan ook zomaar ineens op zwart kunnen gaan, of je wachtwoorden gewijzigd, of je database op read-only. Ik denk niet dat je daarop zit te wachten. En op een aangifte van computervredebreuk al helemaal niet.
Ik zou als securitytester dus nooit zo'n test uitvoeren zonder schriftelijke verklaring van de opdrachtgever dat a) hij de hoster en andere relevante partijen heeft ingelicht, b) hij mij vrijwaart van alle schadeclaims van iedereen die last heeft van mijn test en c) hij al het mogelijke gaat doen om mij vrij te krijgen (en mijn computers terug) als mijn test tot arrestatie/vervolging wegens computervredebreuk leidt.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.