Een Amerikaans bedrijf verkoopt mobiele bodyscanners waarmee overheidsinstanties door straten kunnen rijden. De "backscatter x-ray scanners" van American Science & Engineering (ASE) worden in busjes aangebracht en zijn zowel aan Amerikaanse overheidsinstanties als buitenlandse regeringen verkocht. Met de apparaten is het mogelijk om door muren en kleding heen te kijken. De technologie zou vooral in Irak en Afghanistan zijn ingezet voor het vinden explosieven, maar is ook op Amerikaanse bodem gebruikt.
"Het is geen verrassing dat regeringen en leveranciers zeer positief over de busjes zijn. Maar vanuit een privacy perspectief gezien, is het één van de meeste indringende technologieën denkbaar", zegt Marc Rotenberg, directeur van het Electronic Privacy Information Center (EPIC).
Privacy
Volgens de leveranciers verzamelen de mobiele naaktscanners niet zoveel informatie als de apparaten op het vliegveld. Het gaat voornamelijk om de inhoud van voertuigen te controleren. "Het systeem is niet te gebruiken om een individu of het ras, geslacht of leeftijd van een persoon vast te stellen." De scanner kan wel door kleding heen kijken, maar met veel minder detail dan de naaktscanners op vliegvelden. Het bedrijf begrijpt dan ook niet waar privacy-voorstanders zich zorgen over maken.
Rotenberg merkt op dat de scans waarschijnlijk in strijd met de grondwet zijn. "Zonder gerechtelijk bevel heeft de overheid niet het recht om zonder aanleiding onder je kleren te kijken." Net als de naaktscanners op vliegvelden kunnen de scanners in de busjes ook afbeeldingen opslaan. "Soms willen klanten afbeeldingen als bewijs opslaan. We doen wat onze klanten nodig hebben", aldus Joe Reiss, hoofd marketing van ASE.
Straling
De Amerikaanse Civil Liberties Union laat weten dat het gebruik van de mobiele naaktscanners alleen met een gerechtelijk bevel is toegestaan en dat er geen uitzonderingen mogelijk zijn. "Als ze op publieke straten worden gebruikt, zou dat een grove schending van de grondwet zijn. Het is moeilijk voor te stellen dat een adviesraad van welke regering dan ook het gebruik van de busjes op deze manier zou goedkeuren."
Naast de privacy kunnen de scanners ook gevolgen voor de gezondheid hebben. De apparaten gebruiken een kleine dosis straling, waar sommige wetenschappers zich zorgen over maken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.