image

'Stemcomputer-activist' op borgtocht vrij

maandag 30 augustus 2010, 12:50 door Redactie, 6 reacties

Een Indiase beveiligingsonderzoeker die aantoonde dat via stemcomputers verkiezingsuitslagen zijn te manipuleren, is op borgtocht vrijgelaten. Hari Prasad is de algemeen directeur van een Indiaas onderzoeksbedrijf. Samen met andere onderzoekers twijfelde hij aan de veiligheid van de Indiase, papierloze stemcomputers. Ondanks herhaaldelijke meldingen van ongeregeldheden en zorgen over fraude, blijft de Indiase verkiezingscommissie volhouden dat de computers veilig zijn.

Vorig jaar werd Prasad door de kiescommissie in publiek uitgedaagd om te bewijzen dat de Indiase stemcomputers onveilig zijn, maar weigerde hem toegang tot een machine te geven. Begin dit jaar ontving het onderzoeksteam, geleid door Prasad, Alex Halderman en onze eigen Rop Gonggrijp, toch een stemcomputer van een anonieme bron. Het team demonstreerde dat een aanvaller de verkiezingsuitslag kon manipuleren en ook het kiesgeheim was niet veilig, zo blijkt uit het onderzoeksrapport.

Manipuleren
De autoriteiten willen nu weten wie de machine aan Prasad leverde en arresteerden daarop de onderzoeker. De rechter oordeelde dat de Indiër op borgtocht vrijgelaten mag worden, aangezien er geen misdrijf zou hebben plaatsgevonden. "Zelfs als wordt aangenomen dat de stemcomputer gestolen was, lijkt het erop dat hij geen oneerlijke bedoelingen had. Hij probeerde te laten zien hoe stemcomputers zijn te manipuleren."

De rechter vroeg de verkiezingscommissie om de beweringen van de onderzoeker te bevestigen of te ontkrachten. Als Prasad ten onrechte stelt dat stemcomputers onveilig zijn, zou hij weer kunnen worden aangeklaagd.

Reacties (6)
30-08-2010, 13:12 door spatieman
leuk.
hier heb je de sleutel tot de kluis, bewijs maar dat er geld in ligt.
maar wel de toegang tot de bank weigeren.
30-08-2010, 15:43 door Righard J. Zwienenberg
Toch zijn stempcomuters bruikbaar... Het is maar wat je er van verwacht :-)

http://www.cse.umich.edu/~jhalderm/pacman/
30-08-2010, 16:00 door Mysterio
Schijnt het goed te doen in Iran. ;)
30-08-2010, 22:29 door TD-er
En dan te denken dat er nog steeds burgemeesters hier in NL zijn die het hertellen bij de gemeenteraadsverkiezingen dusdanig irritant vonden dat ze pleitten voor de terugkeer van stemcomputers, omdat je toen al deze problemen niet had.

De (nieuwe) burgemeester van Groningen voorop.

Er is nog heel veel werk te doen om de mensen bewust te maken wat nu eigenlijk de problemen zijn en wat er eigenlijk op het spel staat. Als de burgemeesters hier al te dom zijn om het niet in te zien, hoeveel van de rest van de wereldbevolking snapt het dan wel. (even aangenomen dat een burgemeester toch net even bovengemiddelde opleiding gehad heeft en toch wel iets van democratie zou moeten snappen)
31-08-2010, 09:10 door Mysterio
Ik snap het ook wel. Het handmatig tellen is ook verre van perfect. Ik betwijfel zelfs of het een beter alternatief is dan met de computer. Een computer kan gekraakt worden, de stemmen zijn digitaal en dus niet fysiek te controleren... Maar gezien de resultaten en het gedoe van de afgelopen verkiezingen met containers die overvol zitten, onvoldoende stembiljetten, telfouten, hertellen, hertellen, hertellen en turven, vraag ik me af wat er slechter werkt.

Je zou verwachten dat het anno domino 2010 niet zo heel moeilijk zou zijn om digitaal te stemmen.
31-08-2010, 09:32 door Anoniem
Het is wel een typische reactie van deze burgermeesters. Het gaat een keer fout, en we moeten maar gelijk weer terug naar de stemcomputer. Het grootste nadeel van de stemcomputer is dat je _geen fysiek bewijs_ hebt. In theorie kan 1 persoon een groot deel van de stemcomputers manipuleren. Dat is bij de ouderwetse manier van stemmen veel moeilijker: de vrijwilligers kun je immers niet manipuleren met een stukje aangepaste software :)

Dat dat systeem niet perfect is moeten we dan maar accepteren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.