De politie heeft dit jaar al meer dan twee miljoen keer om de NAW-gegevens van Nederlandse telecomabonnees opgevraagd, zo beweert burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. "Wij trekken de champagne open want een historisch dieptepunt is bereikt!", stelt Jildou Gerritsma. In het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) wordt precies bijgehouden wie gebruik maakt van een IP-adres, emailadres en telefoonnummer. De politie kan via het CIOT opvragen wie er achter een IP-adres, emailadres of telefoonnummer zit.
Privacyschending
Bits of Freedom baseert het cijfer van twee miljoen op een berekening waarbij het de cijfers van vorig jaar extrapoleert. " Dan komen we tot de conclusie dat tot aan vandaag, 7 september 2010, al meer dan twee miljoen keer onze gegevens zijn opgevraagd." Elke tien seconden zou er weer een opvraag bijkomen, aldus Gerritsma.
Zij waarschuwt dat politie privacyregels stelselmatig blijkt te schenden. "En iedereen loopt het risico de dupe te worden van deze verzamelwoede: denk aan identiteitsfraude, datalekken en misbruik van de gegevens"
Misbruik
In juli werd bekend dat Nederlandse opsporingsdiensten al drie jaar lang bij het opvragen van telecom-klantgegevens de privacy-regelgeving verwaarlozen. Daardoor zou misbruik niet gedetecteerd worden. Uit onderzoek bleek verder dat opsporingsambtenaren het CIOT zonder bevoegdheid raadplegen, dat de rechtmatigheid van de bevragingen niet wordt gecontroleerd en dat het gehele proces onvoldoende wordt gedocumenteerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.