Omdat de beveiliging van het elektronisch patiëntendossier onvoldoende is, krijgen burgers voorlopig via internet geen inzage in hun eigen dossier. Patiënten zouden zich eerst via een combinatie van DigiD en sms moeten aanmelden, maar dat volstaat niet meer. Beveiligingsonderzoekers hebben de encryptie van sms inmiddels gekraakt, waardoor het niet meer voor het toegankelijk maken van medische gegevens te gebruiken is. Dat is de conclusie van onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen en PriceWaterhouseCoopers (PWC), die de zaak voor CDA-minister Ab Klink onderzochtten en waar Webwereld over bericht.
“Het beschikbaar komen van een werkende opstelling (ontvanger, PC, publiek beschikbare software) die SMS berichten kan onderscheppen levert een reële kwetsbaarheid op voor EPD- DigiD", stellen de onderzoekers. Daardoor kan het publiek vertrouwen in het EPD verliezen. Reden voor minister Klink om burgers voorlopig geen digitale toegang tot hun EPD te geven. Een goed alternatief is namelijk nog niet voorhanden.
Encryptie
“Totdat er meer duidelijkheid bestaat over mogelijke mitigerende maatregelen, wordt vooralsnog een pas op de plaats gemaakt met de ontwikkeling van die onderdelen van het Klantenloket die van de beveiligingskwetsbaarheid in SMS afhankelijk zijn, waaronder een patiëntenportaal”, schrijft de demissionair-bewindvoerder vandaag aan de Tweede Kamer. “Immers, voorop staat dat een zo optimaal mogelijk niveau van privacybescherming een absolute voorwaarde is voor het op verantwoorde wijze verschaffen van elektronische toegang tot patiëntgegevens.”
Volgens onderzoeker Karsten Nohl zal ook de sterkere encryptie die in moderne toestellen aanwezig is geen uitkomst bieden. Deze versleuteling heeft namelijk zijn eigen problemen, aldus de onderzoeker tegenover Webwereld. “GSM is stuk en de keuze van het versleutelingsalgoritme beschermt slechts tegen bepaalde aanvallen”
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.