image

Rusland pakt dissidenten via illegale Microsoft software

maandag 13 september 2010, 10:45 door Redactie, 7 reacties

De Russische politie gebruikt het excuus van illegale Microsoft software om computers van dissidenten in beslag te nemen, zo bericht te New York Times. De krant vertelt het verhaal van een Russische milieubeweging die informatie over een papierfabriek had verzameld. De fabriek had eerder het Baikalmeer vervuild, maar van Putin toestemming gekregen om weer open te gaan. De Baikal Environmental Wave wilde hier tegen protesteren, totdat hun computers door politie in beslag werden genomen.

Huiszoeking
Het excuus van illegale Microsoft software zou de nieuwste tactiek van het Russische regime zijn om dissidenten, belangengroepen en lastige kranten de mond te snoeren. De Russische geheime dienst zou het afgelopen jaar tientallen huiszoekingen hebben verricht. Allemaal bij partijen die kritisch over de Russische regering zijn. De Baikal Environmental Wave had hiervoor naar eigen zeggen bewust legale Microsoft software gekocht, maar het mocht niet baten.

Opmerkelijk genoeg steunt Microsoft de autoriteiten en doet niets om de dissidenten te helpen. "Microsoft wilde ons niet helpen, wat het juiste was om te doen", zegt Marina Rikhvanova mede-voorzitter van de milieubeweging. "Ze vertelden dat deze zaken door de geheime dienst moesten worden afgehandeld." De softwaregigant laat in een reactie weten dat het niet de opdracht tot de huiszoekingen en in beslagnames heeft gegeven, maar dat het alleen deelnam omdat het hier wettelijk toe verplicht is. Wel is Microsoft van plan om het toezicht op juridische zaken te herzien.

Reacties (7)
13-09-2010, 11:17 door Anoniem
Tja, lesje voor de russen: gebruik OSS, kan dat excuus van een semi totalitair regiem niet meer overeind blijven.

Frans
13-09-2010, 11:30 door Anoniem
Ik zie het nog gebeuren..
"Ja wij komen hier alle pc's meepakken want blijkbaar draaien hier allemaal illegale versies van Windows."
"Maar.. wij draaien allemaal op ubuntu??!?"
xD
13-09-2010, 12:47 door wizzkizz
Door Anoniem: Tja, lesje voor de russen: gebruik OSS, kan dat excuus van een semi totalitair regiem niet meer overeind blijven.

Frans
En jij denkt echt dat de geheime dienst dan geen andere reden verzint om computers in beslag te nemen/die organisaties dwars te zitten? Was ik nog maar zo naïef :)
13-09-2010, 12:50 door Anoniem
Waren de disken crypted???
13-09-2010, 17:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-09-2010, 16:52 door Mysterio
Alsof de Russische politie een excuus nodig heeft. En als jij zegt tegen de gemiddelde agent daar dat je een Ubuntu hebt schiet hij je preventief neer. Je weet nooit of het besmettelijk is natuurlijk.

Dus, grote stickers op de ramen dat je geen Windows draait en hopen dat ze kunnen lezen. Goeie kans dat ze trouwens niets kunnen met Linux :D
14-09-2010, 17:01 door Anoniem
De Baikal Environmental Wave had hiervoor naar eigen zeggen bewust legale Microsoft software gekocht...

Bottom line: Het maakt dus niets uit of ze een legale of een illegale Windows versie of welke andere OS smaak hebben draaien, gepakt wordt je toch wel als ze dat willen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.