image

Hackers vinden steeds vaker zelfde lekken

donderdag 16 september 2010, 17:02 door Redactie, 3 reacties

Het idee van sommige softwareleveranciers dat als ze een beveiligingslek stilhouden niemand anders het weet, is klinkklare onzin, zo blijkt uit het Top Cyber Security Risks Report. Het door HP TippingPoint DVLabs, SANS Institute en Qualys Research Labs opgestelde rapport kijkt naar ontwikkelingen op beveiligingsgebied. TippingPoint betaalt via het Zero Day Initiative onderzoekers voor het rapporteren van zero-day beveiligingslekken. Niet alleen neemt het aantal ontdekte zero-day lekken toe, steeds vaker weten meerdere hackers hetzelfde lek te vinden. In 2006 kwam het vier keer voor dat een kwetsbaarheid dubbel werd gerapporteerd. Vorig jaar was dat 18 keer het geval en de teller voor de eerste zes maanden van 2010 staat al op 13. Ook kwam het twee keer voor dat een lek door drie verschillende onderzoekers werd gevonden.

De meeste kwetsbaarheden, met name in populaire producten zoals Adobe Reader, Adobe Flash en Adobe Shockwave, worden via fuzzers ontdekt. "Het is belangrijk om op te merken dat kwaadwillende aanvallers vaak grote financiële belangen hebben bij het verkopen van lekken op de zwarte markt. Dit betekent dat er waarschijnlijk veel meer onbekende lekken door kwaadwillende aanvallers misbruikt worden. Dit lijkt misschien vergezocht, maar het komt inmiddels vaak voor dat ZDI onderzoekers onafhankelijk van elkaar hetzelfde link vinden", zo is in het rapport te lezen.

Klassiekers
Verder blijkt dat ook oude aanvallen nog prima werken. Zo is in China nog steeds de SQL Slammer worm actief, die in juni alleen 50.000 machines besmette. Volgens DVLabs zijn in China nog altijd veel ongepatchte SQL Server 2000 machines aanwezig. Hetzelfde geldt voor de Conficker worm, die maandelijks nog zo'n 250.000 computers infecteert via een lek uit 2008.

Reacties (3)
17-09-2010, 09:47 door Dev_Null
Dat komt ook omdat deze structurele "lekken" (lees: ontwerpfouten) niet gerepareerd worden ;-)
17-09-2010, 11:20 door Bitwiper
Dat verschillende personen soms over dezelfde bugs struikelen (hoewel ze elkaar zouden kunnen kennen) blijkt ook uit het volgende, uit http://www.microsoft.com/technet/security/Bulletin/MS10-063.mspx:
Vulnerability in Unicode Scripts Processor Could Allow Remote Code Execution (2320113)[...]
Microsoft thanks the following for working with us to help protect customers:
• Carsten Book of Mozilla Corporation for reporting the Uniscribe Font Parsing Engine Memory Corruption Vulnerability (CVE-2010-2738)
• Marc Schoenefeld of the Red Hat Security Response Team for reporting the Uniscribe Font Parsing Engine Memory Corruption Vulnerability (CVE-2010-2738)
[...]
17-09-2010, 14:40 door Anoniem
Door Bitwiper: Dat verschillende personen soms over dezelfde bugs struikelen (hoewel ze elkaar zouden kunnen kennen) blijkt ook uit het volgende, uit http://www.microsoft.com/technet/security/Bulletin/MS10-063.mspx

Ze kennen elkaar wel, maar dat wil nog niet zeggen dat ze lekken aan elkaar door gaan geven. Als beveiliger houdt je een lek geheim. Ook voor je kennissen en vrienden. Als je het goed doet, zelfs voor je chef. Al kan het zijn dat hij misschien wel een 1-regelige omschrijving wil.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.