Door Anoniem: Ik kan altijd zien dat ik weer in Word bezig ben als ik overal :wq in de tekst terugzie.... Onnodig om te zeggen dat ik voor vi gekozen heb (niet VIM, dat is voor meisjes :-)
Dan zal ik wel een meisje zijn, voor mij is het wel vim ;-).
Mijn tekstverwerkingsgeschiedenis begon bij Wordstar (klein beetje), toen Wordperfect, toen MS Office, later daarnaast OpenOffice. Toen ik kennismaakte met Lyx vond ik dat in al zijn eenvoud een verademing. Niet meer WYSIWIG, maar WYSIWYM (What You See Is What You Mean). Het nodigt veel sterker dan de grote office-pakketten uit om de opmaak puur uit de functie van een tekstelement te laten volgen (delen, hoofdstukken, paragrafen etc. worden expliciet benoemd en vormgegeven, een documentstijl voor brieven heeft alle elementen die je in een brief tegenkomt expliciet benoemd aan boord, het gaat verder dan op opmaak gerichte templates, de opmaak volgt uit de functie). Dat bevalt me bijzonder goed. Het gebruikt LaTeX voor het produceren van de uitvoer, en de genoemde kenmerken erft het daarvan. Vim had ik daarnaast al als teksteditor voor programmacode leren kennen en waarderen, en toen ik een keer een document moest opmaken met toeters en bellen waarvoor ik in Lyx LaTeX-codes moest invoegen besloot ik me eens in LaTeX zelf te verdiepen. Dat bleek aanzienlijk begrijpelijker en overzichtelijker te zijn dan ik verwacht had (vim was lastiger te leren), en ik maak alle tekst die niet door een ander verder verwerkt moet worden nu in LaTeX, gebruikmakend van vim met de latex-suite plugin. De uitvoer is qua typografie aanzienlijk mooier dan alles wat ik tot nu toe uit de mainstream-tekstverwerkers heb zien komen, en omdat ik er PDF uit laat komen kan iedereen het lezen. De software is zo stabiel dat decennia oude LaTeX-documenten nog steeds identiek opgemaakte uitvoer opleveren met de huidige LaTeX-processors, en het is expliciet de bedoeling dat dat zo blijft doorgaan.
Vim alleen zou ik geen tekstverwerker noemen. LaTeX is typografische opmaaksoftware. De combinatie kan je als het equivalent van een tekstverwerker zien en gebruiken. Ik prefereer vim boven vi vanwege de uitgebreidere mogelijkheden, de syntaxkleuring (ook voor LaTeX), de uitgebreide ingebouwde helpfunctie. Vim is verbluffend krachtig, en de in het begin stijle leercurve verdient zich wat mij betreft dubbel en dwars terug.