Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Ik doe veel zaken zonder ze op papier te zetten, gewoon op basis van goed vertrouwen. Omdat helaas toch niet iedereen te vertrouwen blijkt, overweeg ik nu om die transacties op video vast te leggen. Maar moet ik de wederpartij dan informeren dat ik dat doe? En als ik dat niet doe, wat is dan de sanctie?
Antwoord: Je mag geluidsopnamen maken van je eigen gesprekken, ook als je dat de wederpartij niet meldt. De wet verbiedt namelijk alleen het afluisteren van privégesprekken waar je zelf geen deelnemer aan bent (art. 139a lid 1 Wetboek van Strafrecht).
Het is dan vervolgens ook toegestaan om die opnamen te gebruiken in bijvoorbeeld een rechtszaak om te bewijzen dat bepaalde dingen toegezegd zijn. In deze zaak werd het geen probleem gevonden om een zakelijk gesprek op te nemen en dat als bewijs in te brengen.
Voor videobeelden ligt het iets moeilijker. Elk opzettelijk en wederrechtelijk filmen of fotograferen in woningen, bedrijven of niet-publieke plaatsen is verboden tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 139f Wetboek van Strafrecht). Een verborgen camera in een woning of bedrijfsruimte ligt juridisch dan ook heel lastig. Dat mag alleen als het niet 'wederrechtelijk' is, en dat betekent dat je een dringende noodzaak moet kunnen laten zien die maakt dat je wel moest werken met een verborgen camera.
Bij bewijs vergaren van onderhandelingen kan ik niet goed bedenken wat zo'n noodzaak dan zou moeten zijn. Is het niet genoeg dan om het geluid op te nemen? Ik zou dus adviseren alleen video-opnamen te maken als dat gemeld is.
Publiceren van beeld of geluid is van een andere orde, dat zou ik niet doen. Dat is al heel snel een schending van de privacy van de andere personen, omdat daar eigenlijk nooit een goede rechtvaardigingsgrond voor is te bedenken. Dat kan leiden tot schadeclaims van die personen.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.