Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Ik ben in dienst als security-specialist bij een groot IT-bedrijf. Omdat het wat rustiger was op de afdeling, heb ik een tooltje gebouwd waarmee ik een aantal security-gerelateerde zaken kan controleren op pc's van medewerkers. Dit tooltje blijkt erg populair bij collega's, en ik overweeg nu om het commercieel uit te gaan brengen. Maar kan dat eigenlijk wel? Heb ik toestemming nodig van mijn werkgever om dat te doen?
Antwoord: Het auteursrecht op werken die je als onderdeel van je werk maakt, valt toe aan de werkgever (art. 7 Auteurswet). Het maakt niet uit of je specifiek opdracht hebt gekregen om dat werk te maken: de vraag is of het "onderdeel van de werkzaamheden" was. Ga je op eigen initiatief een tool maken die je eigen werk ondersteunt, dan valt het auteursrecht daarop al heel snel toe aan je werkgever.
Een veel gehoord misverstand is dat een werk van jezelf is als je het buiten diensttijd maakt of als je geen bedrijfseigendommen (zoals computers) gebruikt. Dat is echt niet relevant. Als je in het weekend op je eigen PC het rapport maakt dat eigenlijk vrijdag ingeleverd had moeten worden, en het vanaf je eigen Gmail-account verstuurt, dan is dat nog steeds gewoon een rapport van de zaak en niet van jou persoonlijk. Net zo voor software. Het maakt dus niet uit wanneer je het maakt en wiens apparatuur je gebruikt: het gaat erom of dit redelijkerwijs als deel van je werk gezien mocht worden.
Een security-tool maken lijkt me zonder twijfel deel van het werk van een security-specialist. Ik ben er dus zeker van (nou ja, zo zeker als je kunt zijn in het recht) dat de werkgever het auteursrecht op die tool heeft.
Als de vraagsteller nu secretaresse op de afdeling debiteuren/crediteuren was en dán een wachtwoordtool had gemaakt, dan had het misschien anders gelegen. Het is niet aannemelijk dat het de taak is van een secretaresse om wachtwoordtools te maken, dus er valt redelijkerwijs te twisten over waar het auteursrecht ligt.
Je kunt dus maar het beste expliciete afspraken maken met je werkgever als je aan software gaat werken die raakt aan je normale werk. Denk daarbij ook aan het mogelijk gebruiken van bedrijfsgeheime informatie bij het ontwerp van je tool of het schenden van een relatie- of concurrentiebeding als je de tool vervolgens verkoopt aan concurrenten van de werkgever.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.